Jordanien

Det finns underrubriker till denna sida att läsa om heeela mitt Jordanienäventyr. Var så goda : Wadi Rum och Petra , Döda havet och Amman, Jerash och RACE … hittills.

Livet levs framlänges men förstås baklänges.”

Sören Kierkegaard

Det gäller både på individnivå och samhällsnivå. Vårt västerländska samhälle har sin vagga i såväl mellanöstern med Jerusalem som Aten med omnejd. De bibliska gestalterna Abraham, Isak, Jakob, Josef, Moses; Johannes döparen och Jesus har vandrat och satt sina avtryck i Israel och Jordanien. Abrahams första son Ismael som blev urfader till Mohammed har också vandrat i Länderna kring Jordanfloden och är nu en profet för världens 1,3 miljarder muslimer.

Såväl gamla som nya testamentet och Koranen innehåller dessa berättelser och händelser. Många är gemensamma och samstämmigheten är större än många tror.

Vi som tog studenten för c:a 47 år sedan efter att ha levt samman under närmare 8 år i genomsnitt tyckte att Stellans ide’ om reunion i Jordanien var en häftig grej. Alltså slog vi till med en resa där fruar inbjöds att vara med och dela upplevelsen. Det visade sig vara mycket klokt.” (… skrev en av Mannens studentkamrater som har en hemsida som ”öppnats” för oss Jordanienresenärer men  med lösenord så jag har kopierat. Själv undviker jag namn o s v på min blogg eftersom jag inte har frågat alla om det är OK … men kommer att ta mig friheten att kopiera både bilder och text från den här hemsidan)

En av Mannens studentkamrater har en syster som är gift med en prins i Jordanien och som själv numera flyttat dit och har en jordansk kvinna vid sin sida. Han, Stellan, har många gånger talat om att hans gamla klasskamrater skulle komma på besök och han skulle visa dem ”sitt ” Jordanien.

Men det har inte blivit av.

Förrän nu.

3037282620_b534724e3a

(En klippbåge i Wadi Rum, fotograferad av Curly-Q)

Så på tisdag reser vi …   (även klassisarnas (alla klasskamraterna var pojkar för Mannen gick i ett pojkläroverk)  sambor och fruar och särbor är välkomna med) Ett helt gäng på 24 personer har han, Stellan, lyckats ”skramla ihop”.

Så här ser ”schemat” ut för en vecka …

Dag 1. Vi anländer Aqaba vid klockan 2 ungefär, tror jag, och forslas direkt ut i öknen, nämligen till Wadi Rum, ett av de mest spektakulära ökenlandskapen i världen … där vi kommer att få besöka ”the main highlights” och så småningom titta på solnedgången medan vi dricker en kopp ”Bedouin tea” och fortsätter sen ytterligare in i öknen för en traditionell beduin-middag ”at private camp” . Tillbaka till hotellet i Aqaba för att övernattning. Vi kommer nog sova gott den natten. Tror ni inte?

Dag 2. Fri förmiddag i Aqaba (då man kanske kan ta sovmorgon). Lunch på Ali Baba  PICT9156 (1) . På eftermiddag förs vi till Petra där vi checkar in och äter middag på hotellet. Sen blir det Petra by night small_petra26

… och så småningom övernattning i Petra.

Dag 3. Heldag i Petra. Besöket i det antika Nabatean Capital inleds med en tur till häst !!! men som tur är sker fortsättningen av utforskandet av staden till fots … vi går genom the Siq, en trång klippgång, och fortsätter sedan gradvis in till   the Rose-Red City 124507290_00c2a127d0 med The  Royal Tombs royal tombs petra jordan, gravkammare o s v. Lunch inne i city i Petra Basin Restaurant. Resa till Döda havet. Middag och sen … sängen. Pust!

Dag 4. Frukost och sen en hel lång ledig härlig dag vid Döda havet. Lunch på hotellet. Frivillig tur till ”the Baptism site” (en plats vid den israeliska gränsen där Johannes Döparen hållit till och där Jesus med största sannolikhet döptes) på eftermiddagen. Middag och natti natti på hotellet vid Döda havet.

Dag 5. Fri förmiddag och efter lunch på hotellet transfer till Amman och en stadstur innan vi ”landar” på hotellet och checkar in. Sedan en mottagning hemma hos Stellan och så småningom en exklusiv middag på Royal Automobile Museum med en privat visning av Curator Mr. Gargour. Det låter nåt det !!

Dag 6. Efter frukost åker vi till Jerash som är en av de bäst bevarade grekisk-romerska städerna i världen förutom Rom. Där skall vi få vara med om antikens Formel 1, en dröm som Stellan har förverkligat där i Jerash …  nämligen hästkapplöpningar romersk_400_28921a runt en hyppodrom som Stellan låtit återuppföra med dess originalstensättningar och allt … Vi kommer att få sitta där romarna satt och se vad de såg … nästan. Ni kan läsa  vad Sydsvenskan skrev om det hela … här. Vi kommer förstås att få höra om allt … hans dröm och förverkligandet av den … av  Stellan himself … Därefter lunch på en libanesisk restaurang och besök på ett slott the Castle of Ajlun och sen tillbaka till Amman. På kvällen är det mottagning hemma hos …  ”at the residence of TRH” (The Royal Highnesses … jösses) Prins Raa´d och Prinsessan Majda (som heter Margareta här hemma och kallas Maggan av dom som känner henne ”på svenska”). Efter detta middag på King Hussein Club med en värd (som enligt Stellan är en av de mest insatta och kunniga)  som skall tala och berätta om  vilka utmaningar som Jordanien och regionen har framför sig. Regionen måste ju vara  Mellanöstern … väl?  Det blir nog också en spännande och framförallt mycket annorlunda dag … med storpolitik och kungliga högheter och allt.

Dag 7: Efter frukost åker vi söderut längs Kings highway och besöker en kloster i Mt. Nebo, där Moses tros vara begravd och sen till mosaikstaden Madaba.

madaba_mosaic

(Den här mosaiken vet jag inte vad den skall föreställa … men Vattuman som jag är … kanske … ???)

Besök i St. George-kyrkan med dess berömda mosaikkarta över Jerusalem och det Heliga landet och det arkeologiska museerna där.

maps-bible-archeology-exodus-ancient-geographers-madaba-map

Och sen fortsätter vi visst med mera mosaiker … Sen kör vi söderut till Aqaba och middag och så sängen … igen.

Dag 8: Hem till hem …  ljuva hem …

Det ni.

Blir nåt.

För en flaxande en …  som Skatan.

Sen är det nån som skall ta det lugnt ett tag … och smälta maten … som man säger.

3 reaktioner till “Jordanien

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.