Alkohol

Julius Kronberg(Judith Leyster, Det glada paret, 1630)

Den 9 juni skrev Mymlan i Bloggvärldsbloggen … att veckans tema var Alkohol

Jag vill helt enkelt att du bloggar om det just du kommer att tänka på när du hör ordet ALKOHOL.”

Det var många tankar som flög genom mitt huvud…när jag såg ordet Alkohol så där på pränt… men den allra första tanken var …

Halvar...

Det låter ju inte klokt egentligen… att deeet skulle vara min första tanke.

Men så här är det.

Halvar har skrivit om sina egna problem… myten om författaren och alkoholet… om hur han, Halvar, tacklat just hela den romantiska idén om alkoholen och inspirationen för skapandet…och höjt  en brandfackla mot spritromantiken… i sin blogg…Halvars Huvudsaker…där annars huvudtemat ju inte är alkohol utan…där skriver han

Om skrivande, böcker, musik, film och andra viktigheter”

Vinet och ölet och calvadosen… som kan vara sååå goda och njutas av i goda vänners sällskap… men kan också

förvandlas.. och bara bli till… till huvudsaken i ens liv… den allt överskuggande huvudsaken… och allt annat än att få dricka det där vinet… eller ölet…bleknar i betydelse… eller

… så kan man dricka det där vinet och ölet… och må finfint… skrivandet går som en dans… inspirationen flödar… men da´n efter… blir en förlorad dag.. och det man skrev… kanske inte var så där … genialiskt… och man har herr Ågren som gäst…

Så blev det för brorsan… som hela sitt vuxna liv… förde en ständig kamp mot Alkoholen … och förlorade…

Han är död och dog … i förtid..

Det var Alkoholen som ”dräpte honom… kan man kanske säga… lite banalt… och ”floskligt”…

Men det ääär så det har blivit för många människor.

De har gått under…

14 reaktioner till “Alkohol

 1. Ja, så är det för många. Faktum är att alkohol är farligare än vad man tror och farligare än flera förbjudna droger. Men alkohol har liksom en fast förankring i samhället och har både använts som lön och läkemedel. En del säger att om alkohol uppfunnits i dag hade det förbjuduits direkt. Kanske är det så…

  Kram!

 2. Znogge! Kanske är det så… Men alkohol i form av vin och gott öl och … i måttliga mängder … är ju också gott till mat och trevligt i ”goda vänners lag” … om man kan hantera det… Men det är just det… att ”känna sig själv” när det går åt fel håll… och då kunna säga stopp. Kramar!

 3. Visst är det både trevlig och gott men… Faktum kvarstår att alkohol är betydligt farligare än en del annat om man jämför med andra droger. Men så länge man kan njuta med måtta så är allt bra!

  Kram!

 4. Även jag har haft täta kontakter med vad alkoholism innebär.
  Inte egen, jag har turen att vare sig vara i riskzonen gentetiskt/ärftligt, men nära nog ändå.

  Det är så många känslor som väller fram, när man står maktlös bredvid och ser en älskad människa förstöra sig mer och mer.

  Sorg, ilska, besvikelse, rent raseri, motvilja och avsmak mot förfallet och tillslut kärlek ändå.

  Starka känslor blir det alltid, och tillslut sätter både trötthet och resignation över alla lögnerna och löftena som inte hålls, inte kan hållas, in.

  En sak har jag lärt mig på dessa åren, att man aldrig kan hjälpa en missbrukare som ingen hjälp vill ha och att man – om missbrukaren faktiskt vill ha hjälp och skaffar sig hjälp, måste se till att de anhöriga tar itu med sitt medberoende, annars är risken för återfall mycket stor.
  Kram!

 5. (Visste du förresten att en av Julius avkommor finns i min bloggroll under ”Lena K” du hittar henne även på FB i min vänlista, Lena Kronberg. Julius atelje, flyttad till Skansen, är öppen 1 månad om året och det är Lena som håller i visningarna, hon är där just nu.)

 6. Nina! Apropå medberoende… när min bror deltog i ett sån´t där Minnesotamodell-läger fick mina föräldrar också komma dit och lyssna och delta. Dom var ju gamla… och först kändes det nog väldigt smärtsamt och jobbigt att höra alla ”anklagelser” … men jag tror att de till slut tyckte att det var bra. De kom i alla fall till insikt att det bara var brorsans ansvar… inte deras… att sluta… och ta ansvar för det….
  Tänk vilket helvete det är för många många. Det tänker man inte när man ”höjer sitt” glas och skålar. Kramar!

  Tack för tipset om Julius och Lena K… Neej det visste jag inte men nu skall jag besöka henne…via din blogroll. 🙂

 7. Skatan.
  Ja, det är just det jag menade, ”anhörigveckorna” och AA´s medberoendegrupper, det ÄR och förblir oerhört viktigt!

  Både för att få hjälp med sitt medberoende/ sluta ta på sig ansvaret och därmed – ofrivilligt – stötta missbruket.

  Ja, det är ju ett helvete för många…det ska inte sopas under mattan att det är så.

  Samtidigt måste ju de som inte har missbruksproblem få känna sig fria att dricka, utan att slåss med den skam och de skuldkänslor som tycks ingå i ”den kluvna inställning till alkohol”, som jag tyckte mig se i en del av inläggen.

  Kram!

  Lena har en blogg till,”guld och ädla stenar” har jag för mig att den heter, den finns i min bloggroll den också.
  Nu är det tyvärr längesedan hon bloggade, på någon av dem, hon är mest på FB nu…men det finns mycket roligt och intressant att hämta, på båda bloggarna.
  Kram igen!

 8. Nina! Jag måste erkänna att jag inte känner skuldkänslor när jag dricker mitt vin eller öl eller tar den där drinken.. eller snapsarna till kräftorna… Längre… Kanske tidigare. Vi har också ”nyktra alkoholister” i vårt umgänge… oerhört beundransvärda och viljestarka … en kvinna bland annat som inte tycker vi andra skall ta hänsyn till henne… hon skålar i Ramlösa eller vatten.. och är lika glad och stark för det… Hon har verkligen gjort ett ”hästjobb” med sig själv… efter att ha varit ända nere på ”botten”…

  Jag har hälsat på hos Lena K men som du sa var inlägget från 2008 tror jag… Skall kika in i ”guld och ädla stenar” också…

  Kram!

 9. Skatan.
  Men det ju just det, ickemissbrukare ska inte behöva ”erkänna” att de inga skuldkänslor har!

  Inser att jag har uttryckt mig luddigt, vad jag menade är människor som varken har missbruksproblem själva eller som har någon alkoholist i sin närhet, vare sig vi talar nykter alkoholist eller aktiv.

  Detta, att behöva försvara att man emellanåt dricker vin till maten eller tar en drink, tycks mig lika befängt som att de finns vissa som behöver försvara att de INTE vill dricka?!

  Jag finner det märkligt att det – än idag – råder en spänd och kluven inställning runt alkoholintag här i landet?!

  Jag är glad över din väninna, att hon har klarat det så långt och så bra!

  En av mina bästa vänner, lyckades efter oräkneliga återfall, tillslut hålla sig som nykter alkoholist, även detta efter bottennapp och hästjobb.
  De första åren, klarade han inte av att ha människor som drack i närheten, och givetvis accepterade vi allihop detta.

  Efter några år, brydde han sig inte.
  Tillslut kunde han t.o.m. gå och handla sprit till sina gäster, utan att du tycka att det var svårt eller obehagligt, eller frestande att själv ”ta ett glas för sällskaps skull”.

  Han ville att hans gäster skulle må bra och trivas och om de ville dricka sprit, så ville han inte vara den som begränsade dem.

  Jag har alltid tyckt att det tyder på en enorm styrka hos honom, en styrka som jag varken vet eller kan förstå var han hämtade.

  (Ja, kika du in där, finns mycket intressant där inne!)
  Kram!
  🙂

 10. Nina! Denna ”kluvenhet” och märkliga förhållningssätt som vi svenskar har till alkoholen har nog sin upprinnelse i vår motsvarighet till amerikanarnas ”förbudstid” efter det att motboken införts… och att vi haft monopolet Systembolaget…OCH …att vi för det mesta bara helgdruckit… och då rejält och inte haft vin och öl som ”måltidsdricka”… Det var förenat med skam och skuld … eftersom det rörde sig om något ”nästan förbjudet”… istället för måltidsdrycken till maten…

  Tror Skatan…

  Kram!

  1. Tack, tack! Vad bra att du påpekade mitt misstag. Fort men fel … antagligen. Jag skall genast gå in och läsa länkarna. 🙂

 11. Hej! Naturligtvis skulle jag ha ändrat det. Tack för påminnelsen och nu är det gjort. Klart att Judith Leyster skall ha äran till den fina målningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.