Söderfors

bruksgata

Mannen hade sitt första jobb i Söderfors, bruksorten vid Dalälven med alla mygg. Skatan sa upp sitt jobb i Stockholm och följde sin man. Förstås. Hon hade också blivit lovad ett jobb och var arbetslös i nästan två år. Då passade hon på att bli gravid och preciiiis när hon blivit det, fick hon ett jobb som sekreterare på labbet …

Vår äldsta dotter, hon med döttrarna och hästarna och Svärson I i Skåne, är född här. Ja, inte i Söderfors förstås men i Uppsala och deet är en annan historia, men en bra sån …

Margith bodde också i Söderfors när Skatan bodde där. Hon jobbade som stansoperatris på dataavdelningen och jag alltså som sekreterare på labbet och våra vägar korsades aldrig. Då. Visserligen påstod hon att hon sett mig, rak i ryggen, cyklande i racerfart på Nygatan, som faktiskt liknar gatan på bilden, ner mot Konsum eller Ica.

Söderfors var en bruksort och då på den tiden, tidigt 1970-tal, var det inte många urinvånare som umgicks med inflyttade.

Ingenjörfamiljer och inflyttade för sig och Söderforsarna för sig.

Så var det då.

Margith och jag möttes ju sen som ju alla vet. Och det sa klick. Inte som mellan Kungen och Silvia. Men klick i alla fall och starten på en vänskap som inte liknar nån annan (förstås) .

Ibland hade vi fest och träffade Margiths bror, svägerska, brorsbarn, kusiner och många andra släktingar.  Till exempel på Rättviks marknad vår och höst. En gång for vi på semester till Bulgarien, inga män, bara kvinnor, och hade så kul som man har med Margith och hennes släkt. En gång paddlade vi kanot på Dalälven och tältade på Ön. Men det är också en historia för sig …

Idag, om en timme bär min färd norrut. Mot Söderfors. Jag är bjuden på fest. En sån som förr. Med bara kvinnor. Jag skall träffa Hadin-gänget (jag kallar dom så fast många av dom inte heter Hadin) och vi skall träffas  och festa och snacka och komma-ihåg och ha roligt.

Packningen är klar. Och jag har  inte glömt myggstiftet …

10 kommentarer

 1. Hej vännen,

  Jag hoppas att det blir en trevlig sammankomst på alla sätt, glada minnen och skratt, måhända en och annan nostalgisk tår trillar fram. Jag önskar dig en säker resa dit och därefter hemresa. Sköt om dig på alla sätt och vis! Jag har fäst mig riktigt mycket vid denna rara goa flaxande skata som lever ett livsfyllt liv.

  Här är det fortfarande upp och ned, skriver inget än om det i bloggen, kanske av skrock men ändå..det blir ett senare skede..

  Stor KRAM!!!

 2. Åhh, där skulle jag vilja vara med och fundera på kvinnlighet, könsroller och vad jag tycker om för ansikten. Allt sånt som jag just nu går och funderar på. Ha det bättre än alla andra som min finska grannkärring skulle ha sagt.

 3. Så trevligt det låter! Återse gamla trakter men inte minst fina vänner! Minnas, skratta och se framåt! Ha det riktigt bra.

  Kram

 4. Hej på Dej Skatan! Varmt tack för GRATTIS-hälsningen på min blogg! Det blev verkligen en kanonfest…Och förutsättningarna fanns då jag hade alla min glada släktingar och underbara vänner omkring mej! Va kul att Du kommer till Anita! Det är klart att vi måste ses… Be Anita ringa mej nån dag när Du är där! Kramar Dansann!

 5. Viktigt med myggstift! Du ska ju komma hem med blod i kroppen!
  Så roligt att ni ska träffas. Synd bara att Margith inte är där och delar det med er längre. Men hon finns med, i era hjärtan och i atmosfären! 🙂 Hoppas ni får det trevligt, men det tvivlar jag inte på!

 6. Nu när jag var hos min bästa vän Susanne berättade jag om dig o din relation till bästa väninnan o vad som hänt. Inte utan vi fällde en tår,vi kunde verkligen förstå hur du kände. Sällan man träffar en tvillingsjäl inte alla förunnat. Kram o ha det riktigt gott.

 7. Bra att du har myggmedel med dig. Idag har jag kommit tillbaka till hemmet efter att varit borta hela veckan. Oskar är sur och gräset har vuxit hur långt som helst och tyvärr ser min trädgård förfärlig ut efter regnet och åskan. Nu ses vi snart och det ska bli så roligt. Kram

 8. Vänner! Jag har haft det hur kul som helst. Och är nästan uppäten av mygg trots myggstift. Men det var det värt. Och nu är jag hemma igen. Det kommer ett eget inlägg om min tur till Söderfors och Hadinarna och Minnenas afton eller dag och afton. Kram på er alla!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.