Pengar pengar pengar

… spelar ingen roll, säger dom som har gott om dom.

Men är … ett GISSEL … hursom.

Veckans bloggtema hos Mymlan på Bloggvärldsbloggen är: Pengar

pengar

Tid är pengar, men vem med ett överflöd av tid, har kunnat köpa  mat och kläder och betalat med minuter och timmar.

Förr förstås.

När den livegne slet ut sig dygnet runt för att få sina kläder och mat till familjen i natura. Idag byts arbetstiden mot pengar i stället för mjöl och fläsk och … man får

Lön för mödan.

Tid är pengar.

Skatan själv har egentligen aldrig tänkt på pengar. Aldrig behövt. De har alltid räckt. Jag är previligierad. Och kan aldrig förstå … riktigt riktigt … hur det känns att inte ha några när det är fem dagar kvar på månaden. Att behöva vända på vartenda öre när barnen vill ha nåt … eller vara tvungen att säga nej, nej, nej … nästan jämnt. När lönen, som aldrig varit stor för mig, tagit slut, har jag haft ”resurser” … Mannens och ”egna” sparade pengar att ta av.

De har aldrig varit ett bekymmer. Pengarna. Och när de ändå varit ett bekymmer så har de inte varit ett allt överskuggande bekymmer.

Å andra sidan finns det ingenting som retar Skatan så mycket som andra människors slöseri med min tid. De som inte passar tiden, de som inte respekterar ens tid när man sitter timme ut och timme in i väntrum hos tandläkare, akutmottagningar, i telefonköer … Inte för att jag just översätter tid med pengar … men min tid är hur som helst  v ä r d e -full. Skulle jag ha haft ett jobb som jag ”missade” på grund av andra människors slöseri med min tid. Då är ju tid lika med pengar.

De som är arbetslösa eller tjänar väldigt väldigt lite, för dem är nog pengar det som snurrar mest i huvudet. Då är nog pengar det allt överskuggande. Hur få ihop och hur få dom att räcka till.

Jag har genom åren åtagit mig att dela med mig till… Rädda Barnen, Röda Korset, Amnesty … periodvis Greenpeace (kluven inställning gör att jag hoppar hit och dit), fadderbarn … och det har varit uuuursvårt att droppa någon av de här mottagarna när pengarna inte längre ”flyter in” och jag hela tiden måste ”knapra” på besparingarna. Som nu.

Sen är det barnen … med så olika löner och resurser. Fritidspedagogen Sonen med fritidspedagogslön och försörjningsplikt för Pa som ännu inte kommit in i arbetslivet och som gift inte har några som helst bidrag från oss skattebetalare och snart också för en liten en … som trots barnbidrag … kostar en del …  har det ju tuffast i min familj. Just nu.

Men ingen av oss … inte Sonen heller … kommer att lida nöd. Eller står i skuld. Åtminstone inte i stor skuld. Ingen av oss har Kronofogden i hasorna som det berättades om på TV igår att så många, just unga människor, har … på grund av sms-lån och annat som ”lurats” på dom när det knipt och de där jeansen eller skorna … bara måste inhandlas.

Så vad man än säger … har pengar betydelse. I stort som i smått.

Och …

Det är ett  p r i v i l e g i u m  att kunna vara bekymmerslös i förhållande till dom. Pengarna.

De riktigt STORA pengarna … skall vi inte tala om. Bonusar och fallskärmar och pensioner livet ut … De skall inte Skatan tala om. Det får någon annan göra.

4 reaktioner till “Pengar pengar pengar

  1. Eftersom jag tillhör dom som sliter och jobbar och ändå har dålig lön för att inte tala om hur det blir sedan vet att pengar har en jäkla betydelse. Vad händer om man inte kan betala lysräkningen mitt i vintern tex. Eller inte har pengar till bensin. Läste om en kvinna som inte var nog sjuk för att få sjukpenning och inte nog frisk för att få jobb och a-kassa. Sociala ville att hon skulle sälja sin traktor som var värd ca 12000. Det var det enda hon hade som kunde inbringa några pengar. Vart är världen på väg egentligen.

  2. Skogsnuvan! Ja, det kan man verkligen fråga sig. Apropå ditt exempel måste ju det varit en r i k t i g dumskalle som förnekade den här kvinnan pengar om hon inte sålde det som hon eventuellt skulle kunna få in lite pengar på … Undras om inte det var ”tjänstefel” av den här socialar´n. Men det hjälper ju inte den här kvinnan om hon inte anmäler förstås … eller tidningsartikeln ger resultat.
    Jättestor kram till dig Skogsnuvan från mig. Jag vet att du har det jättetufft.

  3. Hejsan!

    Jag har med stort intresse läst ditt inlägg i ämnet Pengar och kan bara hålla med dig i att Pengar har betydelse även om vi försöker inbilla oss att det inte gör det. För utan pengar blir det kämpigt, tungt och svårt.

    /Ingrid

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.