”Man behöver inte kunna dansa tango för att dansa tango” …

sa Pelle Lindström bland annat djupsinnigt på Peace & Love Caféet ikväll och drog till med en gånglåt på munspelet. Han hade varit på efterfest i nån by utanför nån annan by eller stad i Finland och spelade just en gånglåt när han gick hem på morgonkulan för att vägen dit inte skulle kännas så lång.

Pelle Lindström spelade på sitt munspel och berättade sedan att på den där festivalen, som han spelat och sjungit på, var det tango som sista dans på lördagsnatten och en finsk donna hade spanat in hans kompis … för just den där sista tangon. Kompisen värjde sig förstås.

– Jag kan inte dansa tango …

Men svaret kom. Snabbt och handfast:

Man behöver inte kunna dansa tango för att dansa tango

Tänk över detta en extra gång.

Så himla bra …

Man behöver inte kunna måla för att måla,  man behöver inte kunna skriva för att skriva …

Nästan mitt i maten kom Skatan på att hon kanske skulle gå ner till caféet ändå och lyssna på Pelle Lindström. Så hon slängde på sig kappan och hatten och skyndade sig ner på stan. Stället var knöfullt men hon fick en bra plats, beställde en kaffe och lyssnade till dalmasen, Leksandspôjken, bluesmannen, som började  med att berätta om sitt första munspel som han fått av sin pappa (Rune Lindström , författaren till Himlaspelet, ni vet) när han fyllde fem år.

Och så vidare. Och så vidare.

Just dessa ord … och så vidare … använde han flitigt när han ledsagade musiken med berättelsen om sina levnadsdagar tillsammans med den.

Musiken.

Han spelade och pratade i över två timmar. (”Tiden går fort när man är i trams”)

Inträdesavgiften var frivillig efter tycke och smak … och kassa. Och gick oavkortat till en Haiti-insamling.

Här följer en blues som egentligen inte är så mycket blues och blå  men heller ingen gånglåt förstås  men … låt gå … ändå …

Skatan gillar nästan mer att känna den här rytmen och ha den härmusiken ringande i öronen nu när hon skall krypa till kojs  … än en gånglåt.

Rest the legs … i stället för restless legs 🙂

18 reaktioner på ””Man behöver inte kunna dansa tango för att dansa tango” …

 1. Jag lyssnar också gärna på blues, gärna live. Förut gjorde man det på Stadspuben. Nu får man hålla utkik i tidningen för att se var det kan tänkas spelas lite blues. Jag följer också med en kamrat som nyligen börjat spela nyckelharpa och lär mig lyssna på folkmusiken som är ny för mig. Jag hoppas jag får leva länge. Det finns så mycket jag vill hinna lära mig att lyssna på…

  • Ingenting går upp mot levande musik … 🙂 Ingenting! Jo, det kanske skulle vara … hmm … Nej, för sjutton, ingenting går upp mot musiken …

   Kramar!

 2. Skatan!
  Nu blir jag avundsjuk, har precis idag ojjat mig över att det är så länge sedan jag fick höra någon livemusik. Abstinensen är svår, vilken härlig kväll du haft!
  Gonatt:)

  • Ja, det var en härligt kväll 🙂 … Det jag också gillar med att vara här i Borlänge är att jag känner att jag kan sticka ut så där … helt själv … och lyssna på musik eller ta en öl eller … och känna mig helt och hållet ”bekväm”.

   Kramar!

 3. Det är ju det jag tycker. Man ska skriva av hjärtat, man ska sjunga av hjärtat och måla av hjärtat. Om bara de duktigaste fåglarna skulle sjunga skulle skogen vara allt bra tyst. Varför ska vi behöva vara så jäkla bra på det vi gör. Nej då skulle jag inte skriva ett dugg Jag som skriver dålig grammatik och stavar fel både då och då. Jag skriver ändå och skiter i det.

  • Jag gör mycket som jag inte kan … och det brukar gå alldeles förträffligt för det mesta.

   Fast är det något som man verkligen inte kan … så brukar man heller inte tycka att det är kul och vill kanske inte ens försöka. Så är det ju också.

   Om det är något du kan så är det att skriva, Skogsnuvan. Även om du tycker att du har ett och annat stavfel, vilket inte jag har tänkt på och dålig grammatik ??? Jösses, flicka … är det något du verkligen kan så är det ju att skriva. 🙂

   Kramar!

 4. Åh, det lät som en väldigt trevlig kväll, härligt att kunna göra något sådant så spontant. Och du har alldeles rätt – man måste inte kunna för att göra. Det är nog bra att ha den inställningen lite mer…

  Tack för fina kommentaren hos mig.
  Kram

  • Den inställningen har jag härmed gömt och bevarat i ”mitt hjärta” och tänker plocka fram när så behövs.

   Tack själv! Jag blev verkligen glad att bli påmind om din bok …

   Kramar!

  • Ja det var skönt att jag pallrade mig iväg. Det satt långt inne att ge sig ut i snålblåsten men jag fick ”lön för mödan” 🙂 tycker jag. Härlig musik och mycket folk … och en del som jag kände förstås …

   Kramar!!

 5. Så klokt och så bra! Man ska inte fundera så mycket på vad man kan man ska bara göra. Börjar man tänka efter blir ju inget gjort och livet skulle bli så mycket tråkigare. Skriva och måla och dansa bara för att det är en njutning. Det är ju så man ska göra.

  • Visst är det så man skall göra. Som ett barn innan det blivit riktigt medvetet … göra det man tycker om utan att ha så stora krav på att man skall ”kunna” … vara superbra osv …

   Kram!

 6. Den här texten skulle jag behövt läsa innan jag var och dansade tango i Finland för några veckor sedan. =)

  Det är sant, jag skriver trots att … Jag fotar, trots att … Jag skulle kunna hålla på så där hur länge som helst och det finns de som säger att man inte har rätta kompetensen. Rätta kompetensen? Rätta kompetensen för att må bra? Jag skiter i det och fortsätter att må bra.

  • Jag håller på att lära mig det för fullt … att skita i om jag kan eller inte …

   Bror Duktig sitter ibland fortfarande på axeln och knackar en i huvut om man sticker ut näbben för långt och ”tror att man kan … eller ääär nåt”.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.