Efter-Tankar om Skatan hos TV4 Nyheterna

– Hur gick det till?

– Hur kom det sig att just Skatan hamnade i rampljuset?

Och fick sina ”two minutes of Fame.

Det var  inte Skatan själv som var så mediakåt att hon på något vis  tog initiativet. Någon ”linslus” är hon faktiskt inte.

Var tjugonde svensk bloggar. Och Skatan är en av dem.

Den 21 januari fick Eva ”also known as” Skatan ett meddelande på Facebook …

Hej!
Jag ska göra ett reportage om bloggandet som en folkrörelse i Nyheterna TV4. Undrar om du i din egenskap som bloggare skulle kunna tänka dig att ta kontakt med mig.
Vänliga hälsningar
Kristina Thulin
reporter Nyheterna TV4

Och det är klart (Yipppiii!!!)  att hon kunde tänka sig det, Skatan … och svarade omgående …

Det låter spännande.

Vänliga hälsningar
Eva a k a Skatan i bloggvärlden

… med ”vändande post”.

Den 21 januari var Skatan i Borlänge …  och hade fullt upp men det var ingen ”ko på isen” … det gick bra att skjuta fram reportaget tills hon var på hemmaplan igen.

Skatan blev så himla glad och ville brista ut i lovsång här på bloggen och skvallra  men hon kunde hålla sig.

Starkt gjort av Skatan!

Kristina Thulin och hon snackade fram och tillbaka, mailade tur och retur … och så skulle det bli av. Man skulle komma från Stockholm och filma Skatan i sin egen ”blogg”-miljö även om den miljön … som ni alla vet … inte är så stationär.  Skatan  kan lika gärna kraxa från  Bad Ischl i Österrike som från  Skåne, Örebro, Borlänge och Nyköping. Skatan kraxar där hon slagit ihop vingarna … slagit sig ner och landat … så att säga.

Den 11 februari klockan elva … började inspelningen.

Kristina Thulin och Uffe Regnér gjorde en runda i trädgården innan de äntrade Villa Skogsberg. De hade fått korn på och fotograferade en riktig skata där.

En riktigt fin skata, värdig ingressen … tyckte Skatan när hon såg den. Så vacker mot den blå himlen och snön.

Sedan gick allt i en rasande fart. Det filmades, togs bilder (också Skatan fick fram kameran) och intervjuades. Frågorna och svaren, samtalet böljade fram och tillbaka. Ibland måste Skatan repetera … och svara på en fråga igen … och igen. Som den frågan om vad hennes omgivning, vännerna, tycker om hennes bloggande … I det första svaret hon gav,  råkade Skatan nämna Malou och Efter tio-programmet.

Omtag.  Ingen reklam för TV4 fick förekonmma … förstås.

Och så svarade Skatan igen.

Det svaret blev det som visades i TV.

Lite ”rumphugget” kanske. Skatan hade nämnt i ett av de andra svaren att det  f a n n s  jämnåriga vänner som gillade och besökte hennes blogg  ( en eller två har också  ändrat inställning) …

Men jag förstår vinklingen … Det  är många som är kritiska, misstrogna och tror att man ”geggar” runt i sitt ”personliga” liv, skriver och ”viker ut sig” .  Och  ä r  misstrogna. Just i min åldersgrupp.

Inslaget skulle kanske  inte heller handla om Skatan personligen … inte heller om just Skatans Tankar.

Det är bara ett exempel, Helge  (Nöjesmassakern)

Det skulle vara ett inslag om ”bloggandet som en folkrörelse” som Kristina Thulin arbetade med. Tididgare hade man haft inslag om Facebook och twitter-fenomenet   och nu  var det alltså bloggarnas tur. Med vinklingen  att även äldre, framför allt kvinnor börjat blogga och bre ut sig och bara blir fler och fler …

Och Skatan hade tur och var för en gångs skull glad över att vara sextiofyra (64) år så hon kunde representera de här ”gamlingarna”, de ”lite äldre” som kommit och kommer starkt som bloggare  🙂

I vilket fall som helst …

Skatan blev väldigt nöjd med resultatet. Och imponerad. Att kunna klippa ihop detta tvåminutersinslag från ca två timmars filmande och snackande och kraxande … och få  fram kärnan.

Imponerande.

Även om Skatan helst velat gömma huvudet under vingen när hon hörde sin röst … kraxet. Ett ”beskäftigt” kraxande åtföljt av förnumstigt huvudrunkande …

Jösses!

Men så känns det kanske för de flesta som inte är vana att höra sin röst ”utifrån”.

Och i det stora hela blev hon mycket nöjd. Väldigt nöjd och glad och tacksam.

PS  Hur hade nu Kristina Thulin hittat just Skatans Tankar av alla tusentals Vardagsbloggar?  Skatan fick  en vag förklaring och har dragit sina egna slutsatser … för dum är hon inte, Skatan.

Kristina hade kontaktat en kollega som hon visste kände folk som jobbade med Sociala Medier. Denne kollega  kontaktade denna kvinna, som Skatan misstänker var ”tipsaren”,  som skickade tio förslag på vardagsbloggar som kollegan sedan överlämnade till Kristina.

Och Kristina valde ut Skatans Tankar.

Hon gillade bloggen  och så ”bloggades”  den  av en äldre kvinna som inte tidigare publicerat sig eller var journalist eller ”proffs” på något sätt.

På den vägen var det.

14 reaktioner på ”Efter-Tankar om Skatan hos TV4 Nyheterna

  • Jag antog att det är många som inte vet hur det går till med inspelningarna till TV-programmen. Jag visste det då rakt inte.

   Ha det fint du med!

   Kramar!

 1. Intressant att få veta även om vi från och till drabbas av inspelningar på jobbet. Då gör jag allt för att hålla mig undan. Tycker min röst låter så fånig så nej fy…

  Men reportaget om dig tyckte jag blev superbra. Välbalanserat, sakligt och trevligt filmat. Du kan och ska vara väldigt nöjd!

  Kram!

  • Det är ”mysko” det där att de flesta inte gillar sin egen röst. Man hör den ju helt annorlunda inne i huvudet. Knepigt 🙂

   Och jag är verkligen nöjd och glad över resultatet. Trots min röst. Verkligen glad och nöjd.

   Kramar!

  • Jo nog är jag 64 allt … men känner mig (just nu) som 104 … mina RLS-ben, du vet.

   Och jag trodde du var minst tio år yngre. Det känns ju ganska bra att man kan missbedömma ålder så. Då kan den ju inte säga så mycket i alla fall. Och betyda så mycket som den gör i vårt Sverige.

   Kramar!

   Klockan är två nu … på natten och jag hoppas att du sover riktigt riktigt gott …

 2. På något vis så missade jag just detta inlägget. Gud så härligt att se dig i egen hög person! 😀 Härliga skatan i rampljuset!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.