Åldersfascism – Skatan hänger som vanligt på vad Bodil Malmsten bloggar om …

Det är åldersfascism … rätt och slätt, skriver Nils Petter Sundgren om han är bekant – ( han är ju själv så fruuuktansvärt gammal så vad kan hans åsikter vara värda, tänker ni kanske),  när han ger sig in i den senaste  åldersnojedebatten – Elisabet Höglund i Förkväll på TV4.

(Nils Petter Sundgren  Foto: Cornelia Nordström)

Och det är förstås Bodil Malmsten, även hon  i Skatans generation och alltså en ”äldre” kvinna, som varligt tog upp den i särsklass ursvenska frågan om gamla får synas och höras och märkas genom att föra henne  vidare till Nils Petter Sundgren-artikeln i Expressen.

(Bodil Malmsten Foto: http://www.freewebs.com/estraden/)

I andra länder (Österrike, som Skatan har erfarenhet av och Frankrike, Bodil Malmstens ”andra” hemland) lyssnar man och lär  fortfarande …idag …  av de äldre, som syns och hörs på TV i nyhets- lika väl som nöjesprogram, i pressen osv … minst lika mycket som de ”slimmade” yngre.

Skatan noterade det med förtjusning första tiden i ”sitt” andra hemland. Alla dessa äldre, kunniga, snygga (men inte alltid förstås), ibland fårade ansiktena i rutan som för det mesta hade något att komma med. Åtminstone lika ofta som åsikterna från de yngre.

Vad är det då som är problemet i Sverige … i det svenska kulturklimatet eller klimatet överhuvudtaget?

ÅLDERN är det som är problemet!

Man kan fundera över fenomenet på olika sätt. Det kan ses som ett utslag av ångest i ett ungdomsfixerat samhälle. Det enda som kan sägas med säkerhet om ungdomen är att den försvinner och det fortare än kvickt. Att se äldre ansikten påminner om hur snart man själv kommer att blir gammal. Den äldre människan blir Den Andre, den vi själva kommer att bli men inte vill. Med hånskrattet besvärjer man ångesten för en stund. Svensk humorunderhållning i dag handlar mycket om smädelser, karakteristiskt för ett land med starka motsättningar och förakt för det som är annorlunda.” (Nils Petter Sundgren i Expressen)

Det är så sorgligt … och beklämmande … och andefattigt … suckar Skatan instämmande.

Så sorgligt!

PS  Om det nu var åldern som ”fällde”  Elisabet Höglund i Förkväll? Om just detta  finns det ju fler åsikter om … förstås. DS

2 reaktioner på ”Åldersfascism – Skatan hänger som vanligt på vad Bodil Malmsten bloggar om …

  1. Jag läste också det där som Nils Petter Sundgren skrev. (Hittade dit via Bodil M.) Minns att det drogs skämt om hans ålder på Guldbaggegalan och tyckte riktigt illa om det. Jag ogillar ålderrasism öht, vare sig det är unga som får skit eller äldre.

    • Jag tycker också överhuvudtaget illa om de här mobbingskämten på de olika galorna som har varit … att någon stammar eller är gammal eller är … på något annat sätt som man kan göra sig lustig över. Det har jag aldrig gillat och då får Robert Gustafsson vara hur rolig som helst om det nu var han den här gången som ”skämtade”.

      De här skämten gör det ju faktiskt inte lättare att vara t ex gammal, äldre och få respekt och rättmätig uppskattning för vad man gör …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.