Kerstin Thorvall …

är död men lever i sina böcker förstås och eftermälen.

Skatan måste bara tipsa om en runa som skrevs igår. Hon fick tips om den av Yvonne Domeij, som kommenterade här hos Skatan och som också har skrivit en betraktelse över vad Kerstin Thorvall betytt. Mycket personligt och med en helhet i betraktelsen som Skatan kanske inte lyckades med  …

Yvonne Domeij tipsade  om vad Nina Lekander skrivit om Kerstin Thorvall i Expressen.

http://www.expressen.se/kultur/1.1948034/kerstin-thorvall-one-of-a-kind

Den betraktelsen bara måste ni läsa.

Nina Lekander jämför här t ex  hur Kerstin Thorvalls böcker togs emot och jämför med hur samtida författare (manliga förstås) togs emot. Ett tag flydde hon till och med fältet  av all nedgörande kritik.

””Kjolen åker upp och ner, upp och ner. Säga vad man vill om Kerstin Thorvall, på latsidan ligger hon inte”, skrev denna tidnings legendariske kritiker Björn Nilsson. I Aftonbladet satiriserades hon av Rolf Börjlind, droppen som sägs ha fått henne att lämna hemlandets bägare för Frankrike i hela fem år. (Samma kritiker tokhyllade den hälften så gamla Lundell, minst lika sedeslös och mycket mer sexuellt explicit.)

Thorvall själv förklarade förvandlingen från duktig till stygg flicka genom en försenad trotsålder, pågående mellan 23 till 50 års ålder. Frågan är om den inte fortsatte ännu längre:” (Nina Lekander)

Nina Lekander sätter våra ögon på att det faktiskt finns mycket kvar  att göra för kvinnliga författare. Ja, att helt enkelt … och det är verkligen inte så enkelt … fortsätta att skriva om ”det mest förbjudna”  och ta plats.

Ta mycket mycket större plats.

Foto: Kenneth Jonasson

2 reaktioner på ”Kerstin Thorvall …

  1. Kertin Thorvall var en modig kvinna och författare som var hårt utsatt för alla slags härskartekniker man kan komma på. Men hon reste sig upp gång på gång och stod verkligen upp för sina åsikter.

    Hon kommer att fortsätta påverka, en fantastisk kvinna och förebild!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.