Ikväll är det vi som har fest

… vår första sommarfest i år …

Fest och fest förresten. Vi kommer att vara åtta sammanlagt som äter och dricker gott tillsammans … och pratar och skrattar och …

Man måste ju passa på.

Det är så mycket härligare och lättsammare att ha fest på sommaren när man kan sitta ute. Och nuförtiden brukar vi bjuda så där lagom många så att alla kan komma till tals med alla … nästan samtidigt.

Förr när vi hade våra midsommarfester med en 25-30 personer kom det folk från när och fjärran och trodde att det här var en festplats … allmän sådan alltså. Musiken, skratten och skriken spreds över vattnet långa vägar …

Nu går det något lugnare till.

Mannen städar för fullt …Skatan  är inte betrodd och vi skall ju ändå vara utomhus.

Sommarnatt 2008 med utsikt från stugan på Femöre

Men maten den står Skatan  för … utom den grillade oxfilén, förstås. Grillen har ju blivit männens domän … där är de kungar. Speciellt Mannen som har en alldeles egen metod som man bara måste följa för att allt skall bli bra … och utsökt gott.

Eftersom jag med all säkerhet vet att ingen av gästerna läser min blogg … de är gamla uvar, lika gamla som Skatan och äldre och är mycket skeptiska till hennes bloggeri … kan jag avslöja vad som kommer att bjudas på.

Som inledning till drinken eller sprattelvattnet blir det smörstekta kantareller på Vikabröd. Kantarellerna har Skatan dels fått från Pa som gåva, dels plockat i morse på ”sitt eget” ställe här på Femöre.

Huvudrätten blir grillad oxfilé med tian

– Vaddå tian?

Jo, det är en provensalsk grönsaksrätt med aubergine, squach, paprikor, lök och vitlök förstås, tomater och riven parmesan, färsk timjan och salt och peppar som man man tillagar i runda former med löstagbar botten och som blir som goda grönsakstårtor till köttet. Vi har provat i förväg och de tårtbitarna var verkligen goda.

Och till efterrätt en dessert med hallon, svarta vinbär och jordgubbar i naturell turkisk yogurt blandad med vispad grädde.

Gästerna är gamla goda vänner ända från ungdomstiden  som vi träffar flera gånger varje sommar men ett par har vi inte umgåtts med sen just ungdomen  och deeet skall bli kul att återuppta den vänskapen.

Mannen vankar nu oroligt omkring Skatan så hon bör nog ta sig samman och sätta fart …

Mot Nyköping och Systemet o s v …

Ha det …

För det skall vi ha …

16 reaktioner till “Ikväll är det vi som har fest

 1. Hoppas ni får en riktigt kul och go’ kväll!

  Jag skulle gärna vilja ha det exakta receptet på tian. Behöver inte vara i dag så klart men framöver om du har tid…

  Kram

  1. Det fick vi. Jag skickar receptet som ett meddelande på FB framöver … Det var riktigt gott men vi hade ju också testat i förväg. Man kan också äta tian som ensamrätt med ett gott bröd till.

   Kramar!

  1. Kantarellerna blev sååå himla goda och vi hade fått ihop en ansenlig mängd så att det till och med blev över !!!
   🙂 Kram!

 2. Hoppas ni får/har trevligt. Ja, det där med grillandet och män tycker jag är intressant. Som min P har kommenterat när vi var och handlade grill och gick omkring dessa enorma monstrum till grillar som finns att köpa: Man ser att grillandet är en manlig grej, eftersom grillarna måste vara så stora.
  Ja, så fort män gör något så ska det ju synas och höras 🙂 Men det brukar som sagt bli ganska gott när de grillar.

  1. Om jag skall vara riktigt ärlig … och det skall man ju vara … har jag aldrig … ALDRIG … grillat på en utegrill själv. Det är alltid någon annan som har stått för det, oftast Mannen. Knepigt det där, egetnligen 🙂

   Kramar!

   1. Jag har inte heller grillat på en utegrill själv… oss emellan… Har alltid funnits ngn karl som tagit över… och, oss emellan, hm har jag tyckt att det var ganska skönt … 🙂

 3. Litta senkommet, men dock: hoppas och tror ni haft en alldeles ypperlig samkväm!

  Och som svamplockare börjar mitt anlete påminna om en mögelosts… vädret här i den sydvästra delen av det sydligaste av våra landskap tillåter definitivt ingen av svamparnas fruktkroppar att titta fram.

  Allt gott!

  1. Vi har väl inga mängder vi heller i skogarna nu. Men det kom lite regn och då dröjde det inte länge förrän det fanns en del att hämta …

   Och de smakade alldeles utmärkt. 🙂

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.