Fult grepp i elfte timmen …

Skatan har legat hela halva natten i vånda om sjukförsäkringsfallen och de människor som som verkligen råkat illa ut …

Kan verkligen Alliansens sjukvårdsreform vara så omänsklig?

Man har haft för avsikt att hjälpa långtidssjuka  ut på arbetsmarknaden,  och sjukpensionärer som kanske blev det redan i unga år och vars fall aldrig omprövats fast åren gått och de varit glömda och dömda till ett liv som sjuk.

Är det omänskligt?

Är det en omänsklig människosyn?

Alla Alliansens partiledare har gång på gång gått ut och sagt

– Är man sjuk så är man sjuk. Självklart skall inte människor med allvarliga sjukdomar ”kastas ut” som oppositionen påstår att vi anser …

Den stora omvälvningen gick snabbt fram och det har blivit fel på vägen, tolkningsfel, oklarheter men som Skatan kan se det måste det vara väldigt svårt att misstolka lagen. Men under resans gång sedan den nya lagen infördes har den  justerats, förtydligats för att inte sådana här tragedier skall kunna hända i framtiden …

Skatan citerar Mark Klamberg, doktorand i folkrätt som också säger att dessa misstag inte har blivit vanligare … att människor har hamnat mellan stolar, försäkringsläkare tagit fel beslut utan att träffa patienten etc etc

Det cirkulerar påståenden att sjukförsäkringsreformen innebär att cancersjuka som är döende måste delta i arbetsförmedlingens program. Det stämmer inte. Enligt 3 kap. 4 § i lagen om allmän försäkring (AFL) är inte sjukpenningen tidsbegränsad för personer med mycket allvarliga sjukdomar. I nämnda lagrum kan man läsa följande.

Om den försäkrade har en allvarlig sjukdom får sjukpenning enligt första stycket 2 lämnas efter ansökan av den försäkrade, trots att sådan sjukpenning redan har lämnats för 364 dagar under framtiden.

Förarbetena, prop. 2007/08:136 anger följande på sid. 80-81.

Exempel på sådana sjukdom är vissa tumörsjukdomar, neurologiska sjukdomar såsom ALS eller om den försäkrade väntar på transplantation av ett vitalt organ. Om sådana synnerliga skäl föreligger kan sjukpenning motsvarande 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten beviljas även sedan den försäkrade påbörjat en ersättningsperiod med förlängd sjukpenning.

Genom en komplettering 2009 av 3 kap. 4 § AFL förtydligas att sjukpenning får lämnas för ytterligare dagar även i följande fall

1. när den försäkrade vårdas intagen på sjukhus eller på grund av sjukdom får omfattande vård utan att vara intagen på sjukhus,

2. när den försäkrade på grund av sjukdom har fått en sådan avgörande förlust av verklighetsuppfattningen och förmågan att orientera sig att den försäkrade inte kan tillgodogöra sig information, eller

3. när en återgång i arbete eller ett deltagande i ett arbetsmarknadspolitiskt program skulle medföra risk för allvarlig försämring av den försäkrades sjukdom.”

Skatan citerar också en del kommentarssvar hos Mark Klamberg …

Du får också lägga upp en länk som visar statistik över att döende i cancer utförsäkras i högre omfattning än tidigare.

Jag betvivlar att du kan visa upp något sådant regleringsbrev eller statisk.*

och så en till …

Det kan finnas gränsfall och därför är det bra att regeringen visat beredskap att ändra lagstiftningen om det visar sig att några av dessa gränsfall leder till alltför orimliga konsekvenser.

Jag menar dock att huvudinriktningen i denna reform är riktig, dvs samhället ska inte vara passiv utan stödja människor som kan att återgå i arbete. De som är alltför sjuka för att arbeta ska naturligtvis fortsätta få sjukpenning eller sjukersättning.”

*

Att förespegla väljarna att detta är ett ödesval … att Alliansen ”monterar ner välfärden” … att sjuka och andra i samhället som står utanför arbetslivet inte skulle tas hand om …

… är så fula grepp … när man vet att regeringen inte får uttala sig om enskilda fall … och bara kan försvara sig och sin politik ”generellt” …

… att måla ”fan på väggen” när man har en f d kommunist i sin grupp, en f d ? kommunist som ”grät när Muren föll” som vill bestämma vad du och jag skall göra som ett kollektiv … som är Kuba-kramare och … som tillsammans med S och MP klandrar Alliansens människosyn …

Ja, jag vet inte vad jag skall säga … men nog hoppas jag på ett mer ”professionellt” styre som inte utnyttjar svaga utsatta människor i sin valkampanj …

Är inte det cyniskt om något … att utnyttja dessa människor enskilda öden  när man vet att ens motståndare bara får försvara sig ”generellt” och inte får gå in på enskilda fall (ministerstyre)?

Socialdemkraterna har styrt Sverige i 56 år sedan andra världskriget … Alliansen har varit vid makten i fyra år …

Säger inte det en hel del …

Men vi är en demokrati och inte en diktatur och ödet brukar kanske ses i lite längre perspektiv än fyra år.

Ödesval … ?

Fyra år … är inte längre än fyra år och ett nytt val …

16 kommentarer

 1. Tack Skatan!
  Du fick på pränt precis det jag gått och tänkt, men inte kunnat formulera på ett så elegant sätt!
  Nu öppnar vallokalerna om fem minuter och jag hoppas verkligen att det kommer att gå vägen för Alliansen.
  Kram på dig!

  1. Ja det hoppas jag också …. och OM … tror jag att det första de kommer att göra är att ännu mer specifikt … om en regering kan det … förklara för handläggare på försäkringskassorna hur lagen skall tolkas … så att dessa fruktansvärda fel mot andemeningen inte upprepas.

   Kram!

 2. Ja, jag är ju av den motsatta uppfattningen. Jag ser varje dag dessa utslagna människor som inte fanns förut, jag känner flera personer som drabbats av utförsäkringar personligen, jag känner flera som fått flytta från hus och hem på grund av utförsäljningen av hyresrätter. Jag är full av exempel på hur det borgerliga styret ordnat det bättre för de rika och sämre för det fattiga och svaga. Jag är lika röd som hjärtat, har alltid varit, kommer alltid vara. Problemet med sossarna är att dom tappat sin ideologi efter att Palme blev mördad. Dom har gått för långt åt mitten.
  Det är min åsikt. Kram!

 3. Jag vet att det är din åsikt och jag respekterar dig … det vet du … och dina åsikter .. och förstår dig också … din oro …
  Det som jag reagerar mot så kraftigt är den ödesmättade bild av företrädare för Alliansen som målats upp ,.. att de och de som tycker som dom … är kalla, okänsliga kapitalister. För lika mycket som S har gått till höger har M gått till vänster och INGA svenska partier är kallhamrade kapitalister …

  Att då kalla detta val ett Ödesval när vi har en demokrati där valperioden är fyra år … och där S har haft regeringsmakten i 56 … och i ett samhälle där folk också tidigare for illa och så utmåla nästan hälften av befolkningen som onda själviska djävlar … Deeet vänder jag mig emot.

  Kramar!

  PS Hoppas bara inte SD kommer in i riksdagen … DS

 4. Försäkringskassan och arbetsförmedlingen kan göra vilka tolkningar som helst! Egna sådana som nog inte alltid har förankring i stadgar och lagar…

  1. Nej … och det var verkligen tråkigt att valets slutspurt skulle handla om fall som skulle ha kunnat inträffa fär 6 år sedan också … för 8 år sedan … för …

   Och framförallt att allt ansvar för det inträffade hälls över ett demoniserat Alliansen.

   Kram!

  1. Ja det är verkligen för bedrövligt … men dina handläggares handläggande av ditt ärende kan ju knappast skyllas på sittande regering … Det hade ju lika gärna kunnat inträffa före 2006 … eller hur?

   Hoppas du får en ny handläggare och att du får hjälp.

   Kram!

  1. Det jag framförallt är upprörd över är att vänsterväljarna så kategoriskt dömer alliansen som om de medvetet utförsäkrar sjuka människor när omställningen har givit massor av sjukpensionärer en chans att komma tillbaka, sjukpensionärer som blev det kanske till och med i unga år och som varit det i år efter år utan omprövning.

   Självklart skall de som är sjuka inte utförsäkras … det har heller aldrig varit meningen.

   Kram!

 5. Om väljarna ska vara riktiga väljare så behöver de verkligen granska både de rödgröna och de blå. På grunden. Göra en egen liten research, inte gå så mycket på medias bilder av de båda som slåss om att styra Sverige.

  Vad det gäller alliansen så brukar jag tänka på var Obama sa när det var val för president. Han ville ändra så mycket, göra saker bättre på alla vis. Men han ville att väljarna skulle ha tålamod, ge han tid. För allt kan inte hända över en natt. Det tar tid.
  Kanske borde Alliansen få mer tid än fyra år. Om vi väljare jämför 56 år mot fyra.

  Jag har i alla fall gjort mitt val och det kan jag ju ångra nu. Men jag röstade för det jag tycker är bäst för mig som inte har något jobb och en lön på 40.000 kr i månaden. Vem har det nu för tiden ändå. Och jag har inte påverkats så mycket av att Alliansen har suttit i fyra år. Men så tänker jag på andra, som tycks ha drabbats. Och om jag själv skulle råka illa ut.

  Nu är det fyra år till nästa val. Vi får se hur det blir 🙂
  KRAM

  1. Du är klok du Turez … och om man inte genast tar hand om de stora oklarheterna som det verkar vara i sjukförsäkringen och skriver ÖVERTYDLIGA handledningar bums … får de inte min röst om fyra år. Det är ett som är säkert.

   Jag röstade faktiskt inte på Alliansen … först. Jag förtidsröstade på Piratpartiet för de driver den viktigaste frågorna av dem alla. Integritetsfrågorna. Men så fick jag kalla fötter när slutdebatterna började föras och röstade en gång till … valde en gång till. Men inte Moderaterna … utan ett annat av allianspartierna.

   Kram!

 6. Och vi lär väl stå ut med fyra år till. Så går det till i ett land där inte bomberna domderar!

 7. Klart att dom skyller ifrån sig men du ska se att snart är dom påt igen. Det kan ju vara något missbruk av försäkringen och så är det ett sätt att skrämma folk från att vara sjukskrivna. Tur jag har pension annars har man väl varit tvungen att ut och jobba i 40 graders feber. Finns inga ursäkter för att tvinga cancersjuka människor att få ett ytterligare helvete genom att förvägra dom pengar. Man vill bara spy. Tur att man inte jobbar på försäkringskassa längre. Då hade jag varit tvungen att säga upp mig.

  1. Nej, Skogsnuvan … jag tror faktiskt inte att man tänkt sig att cancersjuka skall stå till arbetsmarknadens förfogande. Sjuka skall vara sjuka och sjuka föll mellan stolarna förr också …

   Men man har gått för fort fram. Hur man kan misstolka lagtexten som jag har citerat ovan är en gåta åtminstone för mig …

   Nu kommer man antagligen att försöka att förtydliga handledningarna till FK ytterligare … och om det här händer igen … kommer inte de överleva som Allians.

   De är inga monster .,.. faktiskt …

   Har du fortfarande 40 graders feber?

   Kram!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.