Kråkfåglar

Skatan är en kråkfågel … och så är korpen.

Och de är smarta.

Smartast är korpen …  och  inte långt efter ligger Skatan … hm … (en iakttagelse tagen ur luften  … liksom … 🙂  )  Skatan anser sig nämligen något intelligentare än schimpanser och delfiner. Men så leker hon också mycket …

Foto: Erlend Vinberg
Foto: Erlend Vinberg

– Liksom alla smarta djur leker korpar jättemycket.

En forskare i kognitiv zoologi i Lund, Mathias Osvath och hans kollegor  har observerat sju handuppfödda korpar i ett korphägn utanför Hörby. De tillhör jordens mest intelligenta djur. Ungefär lika intelligenta som schimpanser och delfiner.

Studien är den första i sitt slag som intresserar sig för fåglar. Att man valt just den smarta korpen som objekt är ingen slump. Men föreställningen om fågeln som tjuvaktig och ondsint är seglivad, även om den är relativt ny i ett historiskt perspektiv.

– Enligt många skapelsemyter var det korpen som skapade världen. Nuförtiden har många ett generellt hat mot kråkfåglar. Men det är logiskt, vi människor har ofta svårt för de djur som är mest lika oss, säger Mathias Osvath.

6 reaktioner till “Kråkfåglar

  1. Nå, men det var väl det jag tänkte: Det är smart att leka. Tror att jag ska gå och tapetsera badrummet i mitt dockskåp på en gång! 🙂
    Att Skatan är en smart och lekande fågel visste jag redan.

    1. … och sen måste du fotografera ditt dockskåp och visa upp det. (Hmmmm … har du redan gjort det på din blogg och jag har missat?). Vi leker … alltså är vi smarta 🙂

      Kram!

  2. Klart att korpen är klok och samtidigt väldigt sällskaplig. Här är det två stycken som jag brukar prata med och en följer med mig när jag är ute och går ibland. En gång kom han flygande över mig och släppte ner en fint utsirad pinne i min hand som blev alldeles utmärkt till trumpinne. Säg inte att korpen inte är klok och dessutom är det väldigt vacker tycker jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.