Efter lunch denna Nationens dag…

… promenerade vi i ett allt annat än sommarväder längs ån med StinaFina … ner till sta´n och vidare till Bryggeriområdet som har blivit Nyköpings nya centrum för gallerister, konsnärsateljéer, konsthantverk… för att titta in i det senaste galleriet Fiskhuset…

Mannen, som är son till Bryggeriets siste bryggare och disponent… undrade över varför det kallades Fiskhuset.. Just i det huset hade man ju tappat upp svagdricka på flaskor… och att det blivit ett lager för fisk var något som det använts till efter det att Bryggeriet slagit igen 1969…  Mannen talade länge och väl om bryggeriområdets olika byggnader… om vad de använts till … om hur han varit med på bryggarhästarnas tid om… ja om gamla tider…  med killen som fanns där och skötte om det hela och som var med i föreningen Fiskhusets vänner…

Fiskhuset bygger på idén om samverkan för att stärka det lokala kulturlivet och öppna området för kulturintresserade. Huset ska erbjuda essensen av Bryggeriområdets brokiga och breda innehåll och blir områdets fönster utå mot besökarna.” (läser jag på Nyköpings kommuns hemsida)

”Premiärutställning är ”Bryggeriets blandning” med konstnärer från Bryggeriet.” ….

Killen där i Fiskhuset tyckte det var sååå intressant det Mannen hade att berätta så han tog namn och telefonnummer och tyckte att  en skribent som skriver om just Nyköpings historia och näringsliv.. kanske kunde ta kontakt med Mannen… och få lite mer ”kött på benen”. Kanske kunde de göra något tillsammans.

Det står en så´n där gammal amerikakoffert full med papper… i boden på landet… från farfar… som Mannen inte ens öppnat..

Vilken guldgruva!

Skatan tände på idén direkt….Nyköpings Bryggeri(Nyköpings Bryggeri vid Nyköpingsån. Bilden är tagen av Bosse Arnholm 2002)

5 reaktioner på ”Efter lunch denna Nationens dag…

 1. Så kul att läsa om och se kort på gamla bryggeriet! Också jag minns de jättestora (tyckte man som liten) bryggarhästarna. En av dem hade visst blivit ganska beroende av öl och vägrade lyfta på påkarna innan han fick halsa sin flaska. En speciell doft kom ibland från bryggeriet, kanske humle eller något?

  Kram från en av bryggarens döttrar

 2. Så spännande och intressant att få vara en del av historien!Det finns så mycket intressant runt knuten och det får vi inte glömma bort!

  Kram!

 3. Kristina, du bryggardotter! Jag skulle verkligen tycka att det vore kul om Mannen kan medverka till att det skrivs ner mer om Bryggeriets historia… Han kom riktigt i gång igår och läste”gamla” papper som er far lämnat efter sig…
  När ni talar om bryggarhästarna tänker jag själv på böcker som jag gillade när jag var i 11-12-årsåldern… böckerna om familjen Pip-Larsson som kuskade runt med sina stora präktiga bryggarhästar…

  Kram!

  Znogge! Mannen och jag har ju flyttat ”hem” … tillbaka till Nyköping som vi lämnade 1967… Mannen ännu tidigare .. för studier och se´n jobb och … och det känns ju hemvant men ändå nytt…

  Kram!

 4. Ja, innehållet i den där amerikakofferten tycker jag vi ska ta tag i!
  Kram från den andra bryggardottern.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.