Veckans bloggtema: kroppen

Det är som vanligt Mymlan i Bloggvärldsbloggen som har utlyst veckans tema, som alltså är kroppen.

Kroppen, vad är det men den då?

När jag var yngre, före klimakteriet var jag smal och skänkte inte många tankar åt mitt utseende. Jag var nöjd och glad och tänkte inte heller på hur andra såg ut särskilt mycket. Om det inte var extremfall förstås … jättetjocka eller ursmala … eller jättelånga. Och jag hade heller aldrig bantat i hela mitt liv eller tänkt tanken.

IMG_5479(Skatan vid 23 års ålder)

IMG_5480(Skatan som 3-barnsmor, tvillingarna var några månader 1977 och jag var 31 år)

Men nu.

Fast jag har lovat mig själv att inte bry mig om ungdomskulten, smalhetsidealen, fitnessterrorn … så är jag där i alla fall. Sneglar på kvinnan bredvid om hennes mage kan vara större än min. Diafragman? Visst är hennes mycket större. Visserligen är min rumpa ganska väl tilltagen och  putar  rakt ut men nog är det snyggare än de där platta ändorna som kvinnor i min ålder ofta har?

Ja, så där håller jag på.

Och nu har jag gått upp 4 kilo på en vecka … genom att inte tänka alls, vräka i mig av allt från de överdådiga bufféerna  på lyxhotellen i Aqaba, Petra, Döda Havet och Amman. Ta fem efterrätter … man måste ju åtminstone smaka … och kanske en gång till av den där ljuvliga chokladmoussen … osv osv

Och så står man här igen … med ändan bak. Den väl tilltagna som har blivit något nummer större. Igen.

Skatan i Petra(Skatan i Jordanien och i kamoflage-kläder 63 år och tja … lagom rund eller? Nej du … försök inte)

Så nu måste jag börja jobba på det …

Hur nu det skall gå till.

Jag måste jobba med acceptans. Helt enkelt acceptera att jag inte  k a n  se ut som jag gjorde då … före klimakteriet, att jag blivit äldre och med mig min kropp.

Men framförallt måste jag jobba med min vikt.

”Mars och Jupiter och de kolorerade veckotidningarna säger så”.

Och.

Kroppen säger också ifrån.

14 kommentarer

 1. Mottot lätt att leva kan man väl stoppa ner i sophinken för inte är det lätt inte. Inte är man lätt heller för den delen och visst är det svårt att finna sig i att man inte längre är den unga sexiga tjejen man en gång var. Det tråkiga var att då hade man inte vett att uppskatta det. Gå ner i vikt är svårt på vintern också så jag önskar dig lycka till. Själv går jag väl ner av att skotta snö som en tok som vanligt

 2. Måste vara svårt att acceptera de där extra kilona när man alltid varit smal. Och hur mycket andra än säger till en att man är fin som man är så är det självbilden och jämförelsen med andra som avgör. Fast jag måste säga att du ser fin ut på bilden. Frisk och glad.

 3. Skogsnuvan! ”Det skall va lätt att leva” … och om det nu skall vara det måste jag nog bli liiite lättare i alla fall. Du är ju alldeles lagom … inte som när du var 18 – 20 år men jättefin. Och det kan man ju glömma att bli och se ut som när man var sååå ung. Det har jag ju inte tänkt mig heller. Men lättare i alla fall. Vi får hoppas att det inte skall behöva bli lika mycket snöskottning för dig i år som förra året. Även om du nu ser det som motion … Kramar!

  Speja! På nåt sätt är det nog det. Svårare att vänja sig. Jag blir fortfarande väldigt överraskad när jag ser mig i ett skyltfönster eller på bild. Men frisk och glad är jag hursom. Kram!

 4. Har löst det där med ångesten över att ha gått upp flera kilo med att jag har slutat väga mig. Men det är klart byxorna ska ju fortfarande knäppas :). Fast det är fint med former. Frågan är om det gäller vilka former som helst… Du är vacker på bilderna hur som helst. Alla bilderna.

 5. Soldansare! Tack! Du är allt bra rar. Men jag mår inte så bra i min ”fylliga” kropp så lite skall jag allt försöka förminska den. Kram!

 6. Man får inte bli för mager när man blir äldre…man ser så rynkig ut! Man ska fylla ut rynkorna inifrån, men lagom är bäst. Jag tänker satsa på att promenera bort de där extrakilona som vill fästa sig på kroppen. Lite hull ska jag ha för värmens skull.

 7. Det viktigaste är nog om man trivs eller inte. Men självklart får inte vikten bli hälsofarlig. Du är fin på alla bilderna och ska göra det som DU känner för!

  (Jag var förresten på en skolpedagogisk myndighet i dag för att titta på en utställning. Det var bara min kollega och jag plus ett gäng från Jordanien. Så vi fick berätta om varför vi var där och de berättade lite om deras projekt. Bland annat hälsade vi på IM högsta chef. Ett totalt oväntat men spännande möte!)

  Kram!

 8. Bra skrivet! Jag är en sån som inte kan tänka på svampstuvning utan att gå upp tre kilo. Verkligen. Men jag har hittat min grej, GI. Jag äter gott. Jag småäter INTE. Jag blir mätt. Och jag trivs. Sakta men säkert ramlar kilona av mig. Jag har inte bråttom, den där bikiniprylen har jag gett upp, men jag vill må bra. Köp GI dag för dag med Ola Lauritzson och Ulrika Davidsson. Plättlätt att följa och gott! 😀

 9. Znogge! Ja, nu känner jag nog för att bli liiite smalare tror jag. Så jag gör ett försök.

  Vad spännande och roligt att få träffa IMs högsta chef och tala om projekt i Jordanien. Det finns hur mycket som helst att göra … på hur många platser på vår jord som helst …och man blir insprirerad när man träffar människor i ”branschen”. Kram!

  Wettexvärlden! Tack för tipset … är lite inne på det där med GI och skall skaffa boken du rekommenderar. Tack! Kram!

 10. Alla har vi väl vår trivselvikt. Ibland skäms man nästan om man råkar gnälla över några få kilon.. Men har med varit jättesmal som ung -allt för smal t.o.m men då på den tiden gick jag inte upp ett gram fast jag försökte med både chips o grädde :-S Märkligt så det ändras med åren.

 11. Ingrid! Det är nog hormonerna som spökar och att man själv inte hänger med i svängarna och äter mindre (utan kanske t o m mer) när hormonerna har svängt färdigt … Kram!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.