Veckans bloggtema – jämställdhet

Mymlan på Bloggvärldsbloggen har utlyst Veckans bloggtema, som blev jämställdhet.

Hon tar då i för Kung och Fosterland.

Att ha tankar om jämställdhet.

berglins-2009-07-12_491865a(Berglin)

 

Hmmm …

Tänker Skatan så mycket på det egentligen? Nej det gör hon inte. Och det tyder ju på att hon är det. Jämställd.  Eller?

Skatan vet att det fortfarande är långt kvar till lika lön för lika arbete.  Att kvinnor ”väljs bort” vid anställningar för att de kan bli gravida etc etc … , att det finns hur mycket orättvisor som helst mellan könen att kämpa för … och ändå är Sverige ett mönsterland, tror jag, vad beträffar jämställdhet.

Könskvotering i jämställdhetens namn  tycker Skatan är helt fel  och förstår de här tjejerna som stämde Lunds Universitet p g a att de inte fick en studieplats för att de var just av kvinnligt kön. Där kvoterades män in för ”jämställdhetens skull” . Och den här kvoteringen ledde alltså  då till  könsdiskriminering  i stället.

Och … som den ”frihetsivrare”  Skatan är,  kan jag aldrig  tänka mig tvingande regler för hur föräldraledigheten till exempel  skall disponeras mellan föräldrar i just jämställdhetens namn.

Alla är sig själva närmast och ”skiter”  väl i ideologier när det kommer till frågan om ”mat på bordet” . Tjänar en av föräldrarna väsentligt mer än den andra är det ju naturligt att man tänker på helheten i familjen och låter den som tjänar mest arbeta och den andra vara hemma hos barnet större delen av föräldraledigheten. Här tycker Skatan det skulle vara ett ”övergrepp” av Staten att gå in och ”bestämma” hur familjer skall ha det  och leva. Om man absolut vill lagstifta om vem som tar ut vad och hur mycket … får man väl via skattsedeln  ”kompensera” den förlorade inkomsten om den med högst inkomst skall tvingas ta  ut sin del av föräldraledigheten, som annars skulle gå ”till spillo”. Dit är det nog en bit kvar … tror Skatan.

Och att föreslå just det … att den annars går ”till spillo”  … att de månader som inte pappan/mamman  utnyttjar inte skulle komma barnet till godo för att det är ”fel” förälder hemma … är ju bara dumheter. Vem drabbas? Jo barnet förstås. För vars skull man har lagstiftat fram den här fina långa föräldraledigheten.

Mina barn har varit jämställda i det här avseendet … utom Sonen och hans Pa. Det skulle helt enkelt inte fungera. Nu tar han i alla fall cirka tre månaders pappaledighet och får då 80% ? av sin knappa lön som fritidspedagog. Pa lever på minsta möjliga (ca 3000 kronor när skatten är dragen per månad) . Skulle då Storebror bestämma att om Sonen och Pa  skall få ”full pott” i tid hemma hos Alice så måste Sonen ta ut hälften av tiden … basta! … vore inte genomförbart. Dom skulle helt enkelt inte ha råd. Då fick det bli en kortare tid hemma i stället.

Skatan själv har inte levt särskilt ”jämställt”. Nej, det kan man nog inte säga. Del- eller halvtid för barnens skull och därmed minskade ”karriääär”-möjligheter. Som en följd av mina helt frivilliga  val har jag förstås en jättelåg pension.  Mannen försöker förstås  kompensera  Skatan för våra gemensamma val men det går naturligtvis inte …  full ut …

Det var bara ett exempel … förstås …  på Skatans ståndpunkt: Visst kan man lagstifta om mycket i fråga om jämställdheten men inte om allt. Löneskillnader på grund av kön är ju självklart ett område där man skulle kunna vara hårdare i lagstifningen  (i ochför sig vet jag inte hur ”hård” man är) men att gå in och bestämma i familjerna … deeet är för mycket.

Då slår Skatan bakut … om nu skator kan slå bakut.

Oj då … här halkade Skatan in  som på ett bananskal …på en liten del av jämställdheten. En helt annan del av den.

Skatan skulle ju tänka till om  jämställdheten i  sexlivet … ju …

6 reaktioner till “Veckans bloggtema – jämställdhet

 1. Jämställd från underdogperspektivet. Att inte känna sig utnyttjad.
  Ibland glömmer man att det är den egna individens upplevelse som gäller. Också. Men utan vissa lagar klarar vi oss inte. Lika lön för lika arbete. Borde stå i lagen tex. Kram

 2. Det där om könskvotering läste jag precis om idag med, men då gällde det Kalmar/Växjö universitet att vid samma poäng skulle det gå till det underrepresenterade könet.. Tycker det gått lite väl troll i all jämlikhet, upp till var o en att bestämma hur man vill ha det i sin familj. Och som du säger det måste ju vara genomförbart också rent ekonomiskt! Jag känner att vi är rätt jämnlika men det finns saker jag hellre gör -och saker mannen hellre gör/är bättre på. Så länge vi båda är nöjda, inga problem! Jag har varit helt frivilligt längre hemma med barnen men han har allt tagit sin del ändå även när barnen var sjuka.

 3. Jämställdhet är bland det svåraste som finns! Vissa saker är självklara för mig och borde vara det för alla, som tex. lika lön för lika arbete. Tyvärr är det inte så… Människors lika värde är aldrig förhandlingsbart. Så har vi det där med olika kön… Då säger jag som jag brukar säga ”man behöver inte vara lika för att vara jämlika”!

 4. Loll! Mycket självklara saker … som lika lön till exempel … verkar det som att det verkligen måste stå i lagen medan man nog inte skall lagstifta om saker som folk vill sköta själva och bestämma själva om. Det kan vara svårt att lagstifta så ingen ”känner” sig utnyttjad. För det är ju så subjektivt vad man ”känner”. Men däremot måste man ju lagstifta om att ingen b l i r utnyttjad. Som t ex om ”lägsta lön” o s v … Kramar!

  Ingrid! Jag säger som Znogge här nedan: ”man behöver inte vara lika för att vara jämlika”! och som Loll: Huvudsaken är att man är överens hemmavid och ”Att inte känna sig utnyttjad.” Kramar!

  Znogge! Så sant som det var sagt av dig, Znogge. ”Människors lika värde är aldrig förhandlingsbart.” Aldrig! Kramar!

 5. Tycker inte heller att Storebror ska bestämma vem som ska vara hemma med barnen. Men kanske kunde de ”styra” det hela genom att jämna ut löneskillnaderna lite, så kanske de skulle få som de vill i alla fall

 6. Soldansare! Ja, det är faktiskt en väg att gå. Jag skulle vilja se den familj som av ideologiska skäl avstår från mer i ”hushållskassan”.

  Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.