Idag har man lovat regn i Södermanland

men ännu skiner solen utanför köksfönstret så Skatan har bestämt sig för att ta tillfället i akt och gå en riktigt tidig Morgonrunda med StinaFina.

… och plocka mer ramslök.

Sonen har fått hem sin lilla familj, Pa och Alice …

men moster J blev kvar.

I Bangkok. I Thailand.

Jo, det är alldeles alldeles sant.

Och vådan av den thailändska livsstilen och vad vi kallar ”thaitid” , thailändarnas tidsuppfattning.

De har helt enkelt ingen tidsuppfattning alls.

Moster J är svensk OCH thailändsk medborgare men köpte resan på sitt thailändska pass som var på väg att gå ut. När hon köpte resan var hon ännu inte svensk medborgare.

Vad gör man då?

Fixar man nytt pass så fort man kommer till Thailand och Bangkok?

Nej, man väntar … och väntar … och väntar.

Ända till dagen innan man skall åka hem. Dååå först går man till den myndigheten som har hand om passen i Bangkok. Samma dag, den som var Skatans sista dag som ju också nästan gick upp i rök av sistaminutenpappersarbete. Förmiddagen åtminstone. På grund av thaitiden …

När Skatan ringde på kvällen för att höra hur det var … om allt var OK där på flygplatsen i Bangkok … fick hon veta att visst, allt var OK. Snart skulle de vara i luften, Pa, Alice och P.

Men moster J hade blivit stoppad vid passkontrollen. Moster J:s pass var inte längre var giltigt. Och något nytt hade hon inte hunnit få. Ännu.

Så, kvar blev moster J ännu en dryg vecka , 9 000 kronor fattigare för hon kunde ju inte boka om returen med just den typen av biljett som hon hade haft heller. 😦

Men hennes bagage kom med hem till Sverige. All maaat som hon köpt kom med hem till Sverige.

När Skatan ringde till moster J var hon thailändska ut i fingerspetsarna (Det som sker, det sker). Hon var ledsen förstås men tog ändå saken med fattning och lyckades se det från den ”ljusa” sidan.

Moster J hade ju fått chansen att köpa ännu mer mat och ta med sig hem till Sverige.

Ännu mer thaikäk …


(På bilden ses moster J i mitten vänd mot kameran i färd med att hugga in …)

Så sens moral: Inget ont som inte har något ”gott” med sig … i dubbla bemärkelser. 🙂

12 reaktioner till “Idag har man lovat regn i Södermanland

 1. Det måste vara skönt att vara så bekymmerslös och leva i nuet, men ååå så frustrerande för oss praktiska och förnuftiga svenskar.

  Kramar!

  1. Ja skönt … men verklighetsfrånvänt! Det gååår inte att leva så utom i ”hemma i byn”. Som tur har Pa anpassat sig och förstår (för det mesta här hemma i alla fall) att det är viktigt att passa tider.

   Sen är det ju en annan sak att det var väldigt nyttigt för Skatan som har en förmåga att vilja planera allt framöver in i minsta detalj.

   Nu har hon lärt sig leva liiite mer i nuet … och njuta fullt ut. Här och nu.

   Kramar!

 2. Ja du. Förstår att du verkligen har fått vidga dina vyer med den här resan och sett hur andra har det både på ont och gott.
  När jag släppte ut Oskar imorse hörde jag göken för första gång. Västergök är bästergök så vi får väl se hur allt blir.
  Skulle bli regn här också framöver dagen så jag ska skynda mig ut och laga mina rosenbågar och min gärsgård innan regnet kommer.

  1. Joo du. Det har jag verkligen fått men jag har å andra sidan aldrig förut heller ”stängt in mig” med en viss ”grupp” människor och har vänner i många olika ”sammanhang” och är öppen för de flestas liv och livsstilar och gillar att uppleva och att just förstå att det faktiskt finns flera sätt som är bra att leva på. Här hemma saknar jag lite av ”det andliga”.Och tycker att vi många gånger ”stressar” bort våra liv.

   Och så en sak till. I Thailand var jag en äldre kvinna som respekterades och som man tog hänsyn till. Det är man ju inte van vid här hemma där man ju inte ”syns” överhuvudtaget som äldre. Det kändes fint.

   Kramar!

 3. Här hemma hade det inte fungerat en sekund att leva på det viset och mig hade det inte passat. Fast samtidigt kan det vara nyttigt att få vissa av sina cirklar rubbade.

  Hoppas att hennes pass blir klart fort för tydligen väntar man ökade oroligheter…

  Kram

  1. Hon har en flight hem inte i morgon men nästa fredag … Jaa, du … om man ”plockar ut” godbitarna ur religionen, buddismen, är den väl bra … men den här tilliten att allt kommer att ordna sig till det bästa och att man i byarna lever ”ur hand i mun” …och inte har förmåga att spara t ex utan får man pengar ställer man till fest osv osv … Som tur är har vi ”uppfostrat” Pa och hon i sin tur sin mamma så … Och nu skickar hon inte heller pengar längre. De behövs så väl i den egna lilla familjen.

   Som sagt, man lär så länge man lever. Somt som är bra tar man till sig, det andra förundras man över och lämnar åt sitt öde.

   Kramar!

 4. Även om vi har det gott i Sverige så är det ganska tufft att vara småbarnsföräldrar och nog behövdes pengarna. När våra barn var små pluggade jag så det var definitivt inga utsvävningar som tilläts.

  Men som du säger, man tar till sig det som är bra medan resten får vara.

  Kram

 5. Skönt att du är hemma välbehållen! Lite av den thailändska andan vore inte så dumt att ha, men som någon sa ”lagom är aldrig hemma”. När ni kommer till Stockholm hoppas jag kunna bjuda er och Stora E på lunch, så att ni får se min nya lya.

  Kram

  1. Ja, nu är jag hemma igen och på sätt och vis är det förstås skönt även om jag tyckte att tiden gick väldigt fort.

   Det skall bli jättekul att se din nya ”lya”. Jag är väldigt nyfiken hur den ser ut ”på riktigt”.

   Kramar!

  1. Nej, det verkar inte så … Men efter ett tag i Thailand tog till och med jag saker och ting med fattning. Hetsade inte upp mig för minsta lilla. När jag tjatade om när bussen gick t ex, fick jag till svar. Den går hela dagen … 🙂

   Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.