Som jag har skrattat i midsommar …

Att träffa ett gäng vänner som har hängt med sen man var fjorton … inte alla men en del … äta, och dricka och prata tillsammans … var som ett livselexir.

Som vi skrattade!

Det blir ju så när man talar gamla minnen och det är något som  vi  verkligen har  tillsammans. Vi har firat så gott som alla midsommaraftnar tillsammans. Vi plus lite annat folk. Ibland kunde vi vara sisådär 30 – 35 stycken.

Länge firade vi här hos oss på Femöre. Också innan Mannen ärvde och vi blev riktiga herrar på täppan. Då, innan dess,  kördes svärföräldrarna på porten och vi belägrade stugan och ja … nästan hela Femöre. Vi firade så grundligt att det kom folk från fjärran som hört musiken tvärs över viken och trodde det var någon sorts festplats här.

Och det var det ju …

Femöre  mot vattnet en sommarnatt 2008

Nästan alla år var det vackert väder. De midsommaraftnar det regnade och vi var tvungna att vara inomhus gick att räkna på ena handens fingrar, känns det som. Så vi åt och drack och dansade utomhus. Mannen hade riggat upp högtalarna som var vända utåt mot vattnet och folk satt eller stod överallt, åt och drack och dansade på terassen utanför stugan. Båtarna stod tätt vid bryggan och folk sov över.  Sov och sov förresten  … man var vaken hela natten och somnade först framåt småtimmarna. På alla upptänkliga platser. I huset, i båtarna,  i uthus, i bastun och i alla skrevor och under presenningar …

Bastun nere vid vattnet

och så dasset och redskapsboden

Lillstugan

Lekstugan

och så sommarstugan själv

Eller så firade vi midsommar hos vännerna … precis som vi gjorde i år … därute på Ön.

Åt gott, drack gott.  Pratade och skrattade …

Det fanns ju hur mycket som helst att ösa ur minnenas brunn, mängder av  anekdoter och människor och händelser  att prata om, skvallra om och skratta åt.

Det var ju nästan fullmåne också.

Nästan fullmåne … över skären med blick från ön …

Det hjälpte säkert till den höga stämningen. Det galna … glada …

Vi skrattade också åt att det nuförtiden gick bra mycket lugnare till när vi firade midsommar.

Bra mycket lugnare.

Ingen dans och glada grabbar …

Mannen i sin österrikiska väst …

Jodå … de glada grabbarna fattades då rakt inte men lugnare gick det allt till.

Bra mycket lugnare

Men skrattade  … det gjorde vi.

Hela långa midsommarnatten …

21 reaktioner till “Som jag har skrattat i midsommar …

 1. Midsommar brukar vara regnigt och kallt mestadels de sista åren. Vet inte när vi kunde sitta ute sist. Nu har man liksom resignerat och räknar inte med annat. Igår var ännu värre med storm och skurar och kallt.

  1. Konstigt nog har vi för det mesta haft tur med vädret på midsommaraftonen … Kanske för att Femöre ligger vid kusten …

   Man vill ju vara ute så mycket och då vill man ju också ha fint väder.

   Men nästa vecka kommer väl bli kanonfin … även uppe i norr tror jag.

   Kramar!

 2. Det är som Pripps Blå fast på riktigt. Sådana där som jag och mina vänner drömde om att ha, kanske drömmer vi fortfarande. Men det är inget fel på de jag firar heller. Just nu är det så de ska vara.

  1. Pripps Blå 🙂 … får mig att tänka tillbaka det också … Min svärfar var den siste bryggaren på Nyköpings Bryggeri, först i ”eget bryggeri” sen i just Pripps regi.

   Men våra midsommarfester dåförtiden krävde ”andra drycker” … lite starkare för det mesta.

   … men annars så … riktiga Pripps Blå-fester …

   Kramar!

   1. Härligt med äkta riktiga Pripps Blå-fester. Själv har jag inte riktigt fått till mer än någon enstaka genom livet. Men det är ju inte slut än som tur är. Livet alltså.

    1. Nej … livet det håller allt på tills the end. Och sen gäller det bara att leva livet levande …:-) Och det är ju inte alltid så bara …

     Kram

  1. Finns inte en chans … man är för ”trött” helt enkelt och så kanske man har lite andra prioriteringar än att festa loss så där hejdlöst. Med allt.

   Fast kul var det, som sagt. Jättekul.

   Kramar!

  1. Visst är den. Antingen tog jag den mycket sent på kvällen eller mycket tidigt på morgonen, jag tror på att det var mycket sent på kvällen … jag kommer inte ihåg det. Men fantastisk blev den i alla fall.

   Kram!

 3. Helt underbar midsommar. Skratt fyller de bästa kvällar oavsett om de är lugna eller ej. Och jag föredrar dem lugna. Men med skratt.

  Kram!

  1. När min väninna Margith levde skrattade vi mycket … gapskrattade, log, skrattade som ”vanligt” men skrattade det gjorde vi. Ibland som riktiga ”fjortisar” . Det är verkligen härligt att skratta … Visst skrattar jag fortfarande och lätt … men vi hade ett samförstånd som är svårt att hitta igen någon annanstans, som jag saknar mycket mycket.

   Kramar!

 4. Så härligt det låter på alla sätt och vis. Att få skratta, ja, det lever jag länge på. Ibland är livet mer lättskrattat, ibland mindre, men det är som det är med den saken.

  Sv. Här ska du få höra; jag vet inte var jag hittar vår skärgård! Vart ska jag ta vägen? Vet du, det tog mig säkert två år innan jag fattade var Nyköpings hamn låg! Jag är uppvuxen i Västerås och där var hamnen, Mälaren och öarna så påtagliga, här…jag har inte greppat vart jag ska för att hitta kusten som det pratas om.

  Hjälp mig?

  1. Om du skall ta dig ut till skärgården från Nyköping får du åka båt länge … hela stadsfjärden ut. Och förresten tror jag inte att det går några turbåtar ut till öarna längre från Nyköping. Frågan är om det går några från Oxelösund varifrån det är bra mycket närmre till flera badöar och kobbar. Du kanske kan höra dig för på turistbyrån eller så. Från Trosa går det säkert dagsturer ut i skärgården. Kommer man tillräckligt långt ut kan man stöta på sälkolonier också. Förr … eller kanske fortfarande anordnades sälsafari från Oxelösund.

   Om du inte vill åka ut till öar så finns ju Jogersjö havsbad och om du inte vill bada … kan du ju åka till gamla Oxelösund och fiket däruppe på kullen med utsikt över vattnet. Just nu föll namnet ur minnet.

   Men mycket mycket mer kan du säkert få reda på genom någon turistbyra kan jag tänka mig.

   Ha en härlig Sörmlandssommar … om ni nu bestämmer er för det.

   Kramar!

 5. Det låter som en midsommar man bevarar i hjärtat länge. Skratt tillsammans med människor man trivs och känner sig trygg med är livskvalitet när den är som bäst!

 6. Visst går firandet lugnare av stapel nu för tiden, men det är inte mindre trevligt och dessutom mår man mycket bättre på midsommardagen.

  Kram!

  1. Alldeles riktigt. Speciellt det sist nämnda :-).

   Nej, det är inte mindre trevligt. Nästan trevligare på sätt och vis. Då var det ett himla stohej och tjo och tjim … Nu kan man åtminstone tala med varandra. Fast då dansade vi som bara den … det gör vi inte nu. Både Mannen och jag gillar att dansa så på vår kräftskiva försöker vi alltid sätta fart på våra gäster men för det mesta ”nappar” de inte.

   Kramar!

 7. Fina bilder. Du bor/lever i en avundsvärd miljö/trakt. Blir glad i själen för din skull! Och en go´ text att läsa var det oxå. Glädjespridande och -sprittande!!! =)

  Ha det göttast på festivalen!

  1. Jaa jag har det verkigen gôtt … och nu skall jag ha hur roligt som helst här i Borlänge och på festivalen. Det har redan börjat bra …

   Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.