Kulturisolationism

Den regering som passar en konstnär är …  ingen regering alls.”  (Oscar Wilde)

Minnesstenen över Oscar Wilde (Foto: Andy Hay)

…” För vem är journalist i en värld där alla har sin egen blogg? Vem är fotograf i en tid där alla publicerar sina egna bilder? Vem är musiker i ett samhälle där alla kan spela in och distribuera sin egen musik? Och vad innebär egentligen hela den här utvecklingen för hur vi bör utforma upphovsrätten?

Alla dessa väldigt komplicerade frågor skulle vi kunna ha en intressant politisk diskussion om. Det har vi inte.

…  Visst finns det skillnader mellan partiernas program. Men den stora l-i-k-h-e-t-e-n är att blocken är tämligen samstämmiga i synen på vad en kulturskapare är.

Fyra år efter den massiva fildelningsdebatten har vi alltså en klar vinnare. Frågan är vad vi förlorar.” (Anders Mildner i SvD 2010-07-14 )

4 reaktioner till “Kulturisolationism

  1. Hej! Ja, det är verkligen märkbart tyst. Inte bara om upphovsrättslagarna utan om nätintegriteten och den integritetskränkande kartläggningen av kreti och pleti som föreslagits och bla bla blaaa …

   Hoppas Anders Mildners krönika kan väcka politikerna till liv i frågan igen. Den är bra mycket viktigare än huruvida Littorin köpt sex eller inte före förra valet.

   Släpper ”gammelmedia” inte fram Piratpartiet i valrörelsen så de kan väcka debatten, eller ?

   Kram 🙂

 1. Du nuddar vid något som är hett.
  Men ärligt, om du frågar mig…
  Jag är så förbaskat trött, så trött på denna debatten som
  aldrig verkar ta slut.
  Sverige ÄR ett u-land beträffande kultur, för att inte säga gällande fotografiet. Vi ligger ljusår efter i vårt tänkande överhuvudtaget.
  Debatt? Ja, tack så hemskt mycket!
  Det är så mycket inom min värld som fotograf som fullständigt är uppfuckat om du frågar mig.

  Jag vill ha och efterlyser fler eldsjälar som inte finner sig i att vara mainstream…

  Och, nej… Konsten ÄR inte i kommersiellt syfte – då förlorar alla kreativa konstnärer – de som är fria i själen – sitt hjärta och skapande för pöbeln…

  /Marie

  1. Jag med … är egentligen väldigt väldigt trött på politik överhuvudtaget men rädslan för att vi är på väg in i ett Storebror-ser-dig-samhälle med stormsteg gör att jag inte kan låta bli att ”klappa händerna” och ropa Bravo! när jag ser att någon tar upp den hääär frågan om integritet som nu Anders Mildner i sin krönika. Annars har jag lovat mig själv att hålla mig borta från politiken som fjärmar människor ifrån varandra och sällan handlar om ideologi och sakfrågor i dess förlängning, utan om att ”slå varandra i huvudet” och på så sätt ”tala för sin sak”.

   En del av eldsjälarna finns nog i Piratpartiet som ju bildades när de här frågorna var ”på tapeten” förra gången. Vad jag har förstått handlar det inte om att vem som helst skall kunna ladda ner och använda vad som helst och att då konstnärerna, författarna, går lottlösa utan om mer ”tidsanpassade” lagar …

   Och ovanpå detta är jag livrädd för vad man håller på att göra med nätintegriteten …

   Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.