On the line

Foto: Victor B (Flickr)

Vi balanserar på slak  lina …

Moralpaniken sprider sig …

Vi snärjs in i nät av lagar och förordningar.

Pedofilerna styr. Så till vida att …

…  om jag till exempel skulle komma på tanken att lägga ut en bild på mitt senaste barnbarn, naken, sprattlande på en en filt … i gröngräset  … eller ett foto taget av en professionell fotograf där barnet ligger och ler, naken, på en isbjörnsfäll som var så populärt för inte sååå länge sen  … Det sitter nog ett och annat barnporträtt på våra väggar i den stilen fortfarande … hos farmor och farfar eller mormor och morfar eller ….  vem har inte sett  sådana bilder på väggar och i album och på chiffonjeer i våra  vardagsrum  … om jag visar ett sådant foto idag … så kan jag kanske åka fast.

Jag tror det åtminstone.

För lagar stiftas där man använder pedofilernas glasögon … syn och blickar …

Och jag har rättat in mig i leden … är väldigt försiktig vad jag visar här i mig blogg … inget naket.

Absolut inget naket …

Lagar stiftas och förslag på nya lagar kläcks  i en rasande takt, sms-övervakning och nätcensur och vi … vi  låter oss snällt övervakas, stängas in, censureras ytterligare  …  verkar det som.

Är det klokt, eller?

Sanna Rayman i SvD belyser det alldeles utmärkt ned sin fråga …  Vem ska få styra din blick?

Ja, Vem!

Om man kan åka fast för innehav av  tecknade nakna barn  och s k  Manga-teckningar så …  så har vi kommit långt bortom rim och reson … är helt ute och cyklar …

”Barn som utnyttjas sexuellt hjälps inte av att man skapar låtsasbrottslingar genom att godtyckligt klassa allt och inget som barnporr. De hjälps av att man fokuserar resurser och insatser på de fall där reella brott faktiskt har begåtts. Bombmattor av barnporranklagelser och utredningar mot allt från sajter om bonsaiträd till serieteckningar stjäl fokus, tid och resurser från utredningar av fall av verkligt sexuellt utnyttjande av barn.” (Anna Troberg)

Moralpaniken sprids som rädslan för Svininfluensan häromsistens … men får så mycket mer långtgående följder och konsekvenser om vi inte ser upp …

”Hysterin som omgärdar kampen mot sexuella övergrepp på barn måste få ett slut. För ja, allt det fula finns. Elaka människor, sjuka övergrepp, tvång och grymhet. Allt detta finns och det ska vi bekämpa – med lagen som verktyg.

Men vi kan inte göra det till vilket pris som helst. Vi kan inte låta förekomsten av det grymma bestämma hur vi ska se på allt som är vackert. Då har vi i samma stund dömt ut och misstänkliggjort såväl människans förmåga att fantisera som barns gryende sexualitet. Då har vi redan förlorat.” (Christian Engström)

Farfadern, skulptur i Humlegården av  Per Hasselberg 1886

Mymlan har … för att ge oss en tankeställare … ställt frågan … Om? … en fråga som tangerar den här barnporrlagsdebatten och ställer oss inför ”verkligheten” …

– Vad skulle DU göra om …

Och den frågan kröp verkligen under skinnet och väckte debatt … var så säker …

15 kommentarer

 1. Egentligen är det skrämmande men det är bara att inse fakta. Vill man inte att barnbarnet eller barnets bild ska hamna i felaktiga händer så är det påklätt som gäller.

  Jag var på en föreläsning i ämnet och det var inte någon lustig historia. Bra men mycket olustigt och tankeväckande.

  Kram

  • Ja man får foga sig … och tänka sig för mer än en gång vad man publicerar på nätet. Men de nya lagarna som man vill införa tror jag inte hjälper i just brottsbekämpningen av pedofilerna och såna kriminella sidor på nätet. Det gäller att stänga dom så fort de dyker upp … inte slå ”vilt omkring sig”.

   Kram!

   PS Något som kanske inte har med ovanstående att göra men ändå … Vilken översexualiserad värld vi har kommit att leva i. Det finns nästan inget som inte relaterar till det sexuella längre. Snart får man väl definiera sig … inte med en yrkestitel eller på annat sätt … utan med sin sexuella identitet t ex Eva Anderson (heterosexuell) … Det är inte riktigt klokt DS

   • Instämmer fullständigt i ditt resonemang (i ditt ”PS”), Lovely Bird. Kanske denna panik och besatthet av att etikettera har att göra med att världen faktiskt förändras snabbt och mycket – och att etikettering då blir ett sätt för vissa att hålla fast vid någonting ”konkret”?

    Sedan går det inte att komma ifrån medias ansvar… finns en viss hysteri emellanåt i nyhetsförmedlingen – enligt mig!

    Må väl!

 2. Jag hade de här tankarna för många år sedan när de sexuella övergreppen och pedofilerna började komma i fokus i media.

  Det är bra att det kommer i fokus och att vi reagerar, men som du skriver var går gränsen och vad törs vi?

  Det här var någongång när min äldsta var på dagis och det snackades mycket om hur bra det var med män på dagis (ganska självklart) samtidigt som var och varannan man på dagis blev upptäckta eller misstänkta för något otillåtet. Det var givetvis inte så men det kändes på något sätt som att alla män på dagis var farliga.

  Det här med nakna barn på bilder gör också att vi tänker på ett annat sätt än vad vi gjorde tidigare. Jag tycker att det är vackra bilder samtidigt som jag funderar hur de törs -vem tittar mer än du och jag som inte ser det sexuella i bilden.

  Jag ska kanske läsa Mymlans OM och se vilket om det gäller.

  • Det är den här moralpaniken som är så skrämmande … så fort det gäller det sexuella. Att man ser ALLA män som tänkbara pedofiler eller våldtäktsmän … när någon sjuk satan har åkt dit … att man ser ALLA katolska präster som förgripare på pojkar osv osv …

   Sonen är fritidspedagog och gick på sin utbildning i Gävle på den tiden när det som du säger uppdagades att ”var och varannan man på dagis blev upptäckta eller misstänkta” för något otillåtet. Han ringde i ”panik” hem och frågade hur han skulle göra. Han var ensam kvar och skulle ”stänga” dagiset han vikarierade på och en liten tjej ville gå på toaletten och behövde hjälp. Jag rådde honom att ha dörren vidöppen när han hjälpte jäntan … men kände själv med vilken olust han bara gjorde sitt jobb. Nu granskas dagispersonal och fritidspersonal och antar jag också lärare extra noga innan de får jobb och det är alldeles utmärkt tycker jag.

   Kram!

  • Ja, det är det … att dra alla över en kam … att slå ”blint omkring sig” … det är bedrövligt.

   Samtidigt som vi måste skydda våra barn för galningarna.

   Kram!

 3. Ja vad ska man säga…
  Verkar som om jag varit totalt världsfrånvänd några dagar och helt missat den här manga-historien tills jag började gå igenom mina bloggar. Tror att överdrivna motreaktioner oftast få förfelad verkan, de ligger den sak man vill skydda i fatet. Till exempel detta att tiga ihjäl Sverigedemokraterna tror jag har är helt fel, ger bara näring åt sverigedemokratin

  • Där säger du precis vad jag tycker. Om man inte tar debatten med Sverigedemokraterna och tror att man kan ”tiga ihjäl dom” tar man nog rejält fel. De blir martyrer och ”äger” frågan om invandringen t ex …

   Det har jag aldrig förstått. Däremot förstår jag att både moderaterna och socialdemokraterna redan nu har sagt att de inte … under några som helst omständigheter … kommer att samarbeta med SD vid en vågmästarroll t ex …

   Kram!

 4. Det är som med terrorlagarna. de enda som får som de vill är de brottslingar som lagarna kommer till för att stoppa. Om sex censureras och stoppas in på det här sättet är det lättar för pedofiler att bygga skyddade övergreppvärldar. Vanliga människor varken kan eller vill se dem, och så fort de springer på ett spår så springer de åt andra hållet för att inte riskera straff. En guldålder för pedofiler är nog snarare det som väntar. Ingen mer ”upptäckt av grannen via cam” .. Barnporr kommer produceras i mängder och äntligen endast distribueras till de som INTE polisanmäler utan snarare beställer mera… 😉

  Dear god, you all deserve to parrish in flames…. You know this, right?

  • Moralpanik och lagstiftning rimmar illa … alltid 🙂

   Det gäller att tänka sig för före … annars har vi snart målat in oss i ett hörn där Storebror har tagit över helt och hållet … och inte själv vunnit något på det …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.