Tänk om man kunde rösta RÅTT

… som min vän Stora B skojade till det.  (Stora B  kallar sig StoraBH men jag har alltid kallat honom Stora B till skillnad från Lilla B, en något mindre Björn … )

– Rösta RÅTT, sa han i en kommentar nedan …

Skatan som är som KråkanBråkan en blandning av sött och salt … hur kom hon in på det nu då? … nej hon  menar att hon är varken blå eller röd utan lite av varje … så hon tycker att det skulle vara alldeles utmärkt att ha ett parti där man kunde rösta RÅTT

RÖSTA RÄTT … RÖSTA RÅTT …

och visst vore det bra att ha en regering som bestod av folk från alla partier som kommit in i riksdagen med ”viktade” stadsrådsplatser. Statsministern, som ju bestämmer hur många ministrar han/hon behöver, skulle då tvingas välja ut människor från de andra partierna. Finansministern kanske också skulle väljas från det partiet som fått flest röster, justitieminstern från det näst största osv osv …

Det systemet skulle väl vara bra mycket ”enklare” och mer demokratisk … eller är jag bara trött så här dags … och ute och cyklar.

Skatan är i stan nu men när hon kommer tillbaka till Femöre och det jubileumsnummer av Situation Stockholm som hon köpte på tunnelbanan när hon var uppe i Stockholm sist, skall hon fördjupa sig i en artikel som stod där om  Einar Hekscher, son till Gunnar Hekscher som var partiordförande för högerpartiet 1961-1965 . Kanske hon också skall återkomma till en del tankar hon fick då hon läste om just Einar Hekscher.

– Varför det då?

Jo, för att belysa vilken ryggsäck man bär med sig i livet … av åsikter, värderingar etc etc … beroende på  vilken familj man växt upp i, vilka vänner man hade, hur snäv vänkretsen var etc etc … vilka tidningar man läste,  vilka intryck man fick, vilken tid man levde i. Helt enkelt … och det är sannerligen inte enkelt … vilken världsbild man fick med sig ut i livet.

Och sedan kommer det viktigaste … att när man själv sedan vuxit upp granska allt det här man fått med sig … väga det på våg, se om det håller fortfarande vad man trodde och tror på … etc … etc ..

Och så har ju tiderna förändrats också … det får man inte glömma bort … i min ålder 🙂  Världen ser annorlunda ut … på gott och ont. Mest gott. Faktiskt.

Om man bortser från miljön …

Själv har Skatan vuxit upp i en liberal miljö … nästan radikal på vissa områden … ifråga om uppfostran mm mm  (Mannen tyckte att hon kom från en riktig zigenarfamilj … som det ju inte kallas idag … men ni förstår vad jag menar … lite oordnad så där) … är själv en fri fågel  som inte vill sättas i bur … snärjas i snaror … utan flyga fritt MEN är förstås uppväxt i en privilegierad miljö, ett borgerligt  hem och skulle ha skjutits  i princip ”utan rättegång” om hon vuxit upp i Moskva från  1917 och framåt.

Och ibland tycker Skatan sig  märka samma tendenser till att om inte skjutas på stället så åtminstone dömas ”utan rättegång” på grund av sin borgerliga bakgrund och borgerliga tillvaro.

Bakgrunden kan hon aldrig ändra på … och vill  inte heller ändra på.

Men … hon kan försöka leva sig in i andras sätt att se saker och ting, andras, som inte har haft samma  ”verklighet”, lära sig, förstå …

Man behöver inte tycka likadant … Man behöver inte tro på  andras lösningar av problem, man kan hålla fast vid sitt eget tänkesätt eller ändra sig … MEN … alltid ändå respektera varandra, lyssna, för idag är det faktiskt inte sååå stora avgrundsdjup mellan människor som det kan låta.

Behöver det kanske inte vara … 🙂 … i all fall.

9 reaktioner till “Tänk om man kunde rösta RÅTT

 1. Du engagerar dig i alla fall i det här valet och har ju t o m varit och träffat Anders Borg!
  Jag har min ståndpunkt klar och bryr mig inte så mycket, för samtliga partier lovar en massa så här i valtider, som vanligt, men man garderar sig och lovar bara förbättringar, för bl a pensionärerna, under förutsättning att konjunkturen inte försämras. Vad betyder sådana löfte? Inte ett dugg! 68000 skiljer mellan blocken enl DN idag – det här valet lär bli en riktig rysare.

  Kram och ha en fin dag!

  1. Jo jag kan inte annat … jag kan helt enkelt inte låta bli … att engagera mig … konstigt nog. Fast jag inte vill egenligen. Bägge blocken är lika goda kålsupare på att lova medan brasklapparna samlas på hög. Och jag velar hit och dit … fram och tillbaka jag med.

   Valet kommer helt klart bli en rysare …

   Kram!

 2. Nej skulle man tycka illa om alla som inte har samma åsikter då fick man det jobbigt. Du och jag till ex vi har väl om något olika bakgrund men vi kommer bra överens i alla fall. Även om jag varit fattigare än du och ibland varit hungrig men visst sätter allt sina spår. Jag tex blir ju vansinnig på grannlaga människor som inte äter vad som helst.
  Nu funderar jag igen. När kan du slita dig från dina politiska fungeringar och komma upp till mig. Jag saknar dig.

  1. Ja sannerligen … men det finns faktiskt människor som bara umgås med ”likasinnade” … och då är det ju inte så lätt att sätta sig in i andras sätt att tänka och tro och tycka. Om man aldrig kikar över staketet. Margith och jag t ex hade kanske inte blivit så goda vänner om vi inte ”tittat över staketet” och sett vad som fanns där bakom.

   Nu skall jag genast skriva ett meddelande till dig på Facebook för jag har tappat bort ditt mobilnummer …

   Jag längtar efter att träffa dig också …

   Kram!

  1. Nej, verkligen inte … behöver man vara lika för att vara jämlika … men så här i valtider vill man gärna distansera sig och plötsligt tycka att det ligger avgrundsdjup mellan partiernas åsikter … Det finns skillnader … OK … en del större förstås men om man väljer det ena eller andra partiet behöver man ju inte gilla just det partiet till 100 % och behöva stå till svars för allt de tycker och tänker. Det är det jag t ex tyckte var djärvt gjort av Camilla (FP) från Borlänge som inte föll för partipiskan i FRA-omröstningen. Mer av dessa modiga personer … och mindre av svart/vitt-resonemanget … tycker jag …

   Kramar!

 3. Vet inte huruvida detta skulle fungera i praktiken, men det är en ytterst intressant och tilltalande tanke du har om en ny variant på ”regeringsbildningar”.

  Är vidare av den meningen att jag börjar tycka att detta parlamentariska system med höger-vänsterskala börjar bli något förlegat… det blir alltför mycket av svart-vitt tänkande, ”vi-och-dommande”, pajkastning och rent och skärt tramsande (som du delvis är inne på i ett av de föregående inläggen).

  Hög dax att utveckla demokratin ytterligare enligt min mening!

  Ha det bäst, Lovely Bird!! =)

  1. Ja, det känns ju onekligen inte så demokratiskt med vi och dom, rött contra blått, att vinnande politiker kan gömma sig bakom partiet och inte behöva stå till svars om de sviker vad de lovat i valrörelserna … I England är ju politikerna knutna till sina valdistrikt och berättar vad de vill ”slåss” för och gör de inte det … åker de ut med rumpan bar … vid nästa val åtminstone.

   Så fram för mer personval … åtminstone …

   Eller … ???

   Tja … vem vet, inte jag …

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.