Vad är det för en dag

Är det en vanlig dag?

Nej, det är ingen vanlig dag

För det är pappas födelsedag

Hurra  Hurraa  Hurraaa

Hurra  Hurraa  Hurraaa

Pappa … på bilden 95 år  …idag, den 2 oktober,  98 år

Ålderdomens tragedi är inte att man är gammal, utan att man är ung. (Oscar Wilde)

Grattis Pappa

på din födelsedag!

*

PS   Hur gick det nu med den ”kymiga”* placeringen i matsalen där pappa bor? Jo, tänk … det ordnade sig till det allra bästa för Damernas man. Nu sitter han till lunch vid ett runt bord tillsammans med enbart damer från Äldrerådet, där han själv är ordförande … och är chevaleresk och samtalar om allehanda ting såsom vem som var Gustav III, upplysningstiden  … och andra ”aktuella” spörsmål … och trivs som fisken i vattnet.

Middagen äter damerna i Gubbhuset …lite senare än pappa vill äta. Då sitter pappa kvar i Enkehuset där han också bor, med en annan herre vid ett bord för två .

Enkehuset  är  numera sammanslaget med Gubbhuset och bildar Stockholms Borgerskap. Här bor dels gamla män och kvinnor som betalar själva som pappa, dels äldre från stadsdelen som fått sin plats prövad av stadsdelsförvaltningen. Där finns också ett hem för demenssjuka, Rozeliahemmet.

En sten lyftes från våra hjärtan den dagen pappa hade sett en annons och berättade att han tänkte flytta till Stockholms Borgerskap. Då hade han bott sex år ensam efter mammas död … då var han 88  … och det hade sannerligen inte varit lätt. Det enda hushållsarbete han gjort under alla gifta år med mamma var att ge henne kaffe på sängen med två bredda mackor, en med ost och en med marmelad.

Skatan tror knappast han kunde koka ett ägg …

När han skulle bada fick R, Skatans bror komma dit och hjälpa till, för någon av kvinnligt kön som hjälpreda ville han inte ha … så Skatan och hennes syster var diskvalifiserade. Droppen var när en biståndshandläggare besökte pappa tillsammans med en från kommunen för att ta reda på vad han behövde hjälp med  … och pratade över huvudet på honom som om han var soffan de satt i …

– Jo, han är klar i huvudet så det är inga bekymmer …

– Han vill bli badad … inte duschad … men det går väl inte.

Etc etc …

Nu bor pappa som en kung, trivs med sin tillvaro och kan inte ha det bättre … som man kan förstå.

Slutet gott allting gott …

Om några timmar är vi där på födelsedagslunch. Då sitter vi i egen matsal … ”Grillbaren” … Den Grillska matsalen …uppkallad efter  köpmannen Abraham Grill, upphov till stiftelsen Borgerskapets enkehus.

Och en sak är Skatan alldeles säker på. Damerna kring det runda bordet kommer också bli bjudna på födelsedagsvinet till sin lunch.* ”Mitt i ordet bekymmer står bokstäverna K Y M. När något är kymigt betyder det att det är besvärligt, sorgligt, tråkigt.” (www.bibelskolan.com)


5 reaktioner till “Vad är det för en dag

  1. Så härligt att det löste sig till det bästa för din pappa! Framför gärna en hälsning från en okänd bloggerska! Önskar er alla en riktigt fin dag och ett lika fint firande.

    Kram

  2. Gratulera din pappa från mig! Skönt att han fått det bra och att han kunde/fick/ville ta beslutet själv att flytta. Vad underbart att vara klar i huvudet vid 98.

  3. Grattis till din pappa på hans stora dag! Och grattis till dig som fått behålla din far så länge.

    Kram Ingrid

  4. Vänner! Ja visst är det fantastiskt att ha kvar sin pappa så länge och så pigg … och jag har framfört hälsningarna från mina bloggvänner. Han tycker att det är spännande att jag bloggar och nästa gång jag åker till honom funderar jag på att ta med min laptop och visa honom … Vi har haft en välfylld eftermiddag och han tyckte nog det var skönt när vi for igen … så han kunde vila lite innan sin middag …

    Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.