Skatan split

Var det du är och var det helt och icke styckevis och delt” (Henrik Ibsen 1866)

Lättare sagt än gjort.

När Skatan besökte Spott-doktorn sa han att  det märktes att Skatan levt under stress en lång tid …

Va?

Under en lång tid?

Jo … och när han sa så och beskrev varför han sa så … fick Skatan en klump i halsen …

och så spädde Kinesen på med samma påstående och så kom verkligheten ikapp … och ramlade över henne …

Det var som en säck vedklampar tömts över hennes huvud …

Fast … förstås  … bara Skatan tänker på att ”det är utrymmet kring vedträna som får elden att brinna” (Ola Schenström) … och att det är det där utrymmet som Skatan skall försöka finna och få fatt i  … så känns det genast bättre.

Så elden kan säkert ta fyr igen …

Spott-doktorn gav också  Skatan  en lista över bra litteratur som han tyckte att hon skulle läsa och Skatan har nu givit sig i kast med den sista av böckerna på den där listan: Mindfulness i vardagen av Ola Schenström.

Som hon i alla fall har börjat att läsa …

Det blir nog nyttigt … att lära sig ta en sak i sänder … vara här och inte där …

eftersom … det

på nattygsbordet ligger travar av böcker som hon läser … travar av bra böcker som hon varvar lite hur som helst …

Hon har till exempel kommit 209 sidor in i Patti Smiths Just kids … som hon gillar och läser med igenkännande … de tillhör ju samma generation även om Skatan inte tillnärmelsevis levt det liv somn Patti gjort … men tankarna, reaktionerna …är igenkännbara tycker hon … i alla fall.

Hon har Jane Fondas My life so far … som hon bara nosat på … so far.

Där ligger en bok som Skatan nästan läst ut, ännu en bok på Spott-doktorns lista … Sex, Lies, and Menopause av T S Wiley … en fackbok om syntetiska hormoner och vad de kan ställa till med, om läkarna och läkemedelsbranschen, om  naturliga alternativ … Väldigt intressant och skrämmande läsning faktiskt.

Johan Hakelius´ Döda vita män … ligger där och den gillar Skatan jättemycket. Den kan hon faktiskt läsa ”styckevis” eftersom det är flera döda vita män som skildras … och hon har också ställt sig i kö på bibblan för Johan Hakelius Ladies …

Skatan har Lilla himlafågel av Joyce Carol Oates och Kniven i hjärtat av Björn Ranelid där på bordet så …

så inte går det någon nöd på Skatan vad gäller böcker inte … men

bara att räkna upp alla de här och tankarna  som då dyker upp på allt oläst gör att Skatans temperatur stiger och hjärtat nästan slår ett extraslag.

När skall hinna hon måla?

Till exempel …

När skall hon städa i garderoberna?

Till exempel.

Det är nog bäst att Skatan börjar med Mindfulness i vardagen och se varthän det barkar …

– Kom StinaFina så går vi en sväng … solen verkar titta fram så det är bäst att passa på.

12 reaktioner på ”Skatan split

 1. Något säger mig att du borde nöja dig med en bok på nattygsbordet och bara ta råd av en person. Mångfalden, utbudet och valfriheten i sig kan stressa. I alla fall försöker jag beta av en sak i taget vilket passar mig… Men vi är alla så olika!

  Kram

  • Det är nog det som är meningen att jag skall ”lära mig”. Att ta en sak i sänder. Känna efter själv … lita på mina instinkter och inte ”hatta runt” som en galning.

   Kram!

 2. Jag ser att du läser på samma sätt som jag. Har en hel hög med böcker bredvid sängen, som jag snubblar över, högen alltså inte böckerna. Och så blir man stressad och det där som ska vara en slags rekreation blir något bökigt (ja inte helt förstås men åt det hållet). Vi verkar ha liknande problem med att göra roligt till ngt besvärligt, du och jag. Snogges råd om en bok i taget tycker jag verkar bra!
  Kram på dig!

  • Inte besvärligt kanske …. men vi tar i för mycket, vill för mycket … på en och samma gång, överväldigas av alla nya böcker som vi läser OM …

   Nu skall jag disciplinera mig och ta en sak i sänder. Man kan ju inte göra mer än så … egentligen. Till att börja med.

   Kram!

 3. Det låter verkligen stressande att ha så många böcker på gång. Inte undra på att du inte mår helt bra! Njut av en i taget och låt den sjunka in innan du startar på nästa.

  Kram Ingrid

  • Så skall min melodi bli i framtiden. En sak i sänder. Njut av den, låt allt sjunka in … och så nästa.

   Det gäller bara att värja sig mot alla intryck utifrån, all information.

   Kram!

 4. Ett fullkomligt fantastastiskt (kände för att formulera det så) citat av Ibsen!!!

  Tycker du ska ha hur många böcker eller pockets du helt enkelt förbaskat själv känner för det på lilla brevidsängenbordet… Känner du att du mår bra av det, så är det så!

  Och jättemegatack för några nya boktips! =)

  Må bäst!

  • Jo citatet är väldigt klokt och skall hädanefter få bli mitt ”riktmärke” här i livet. Vad beträffar alla böcker som jag vill läsa och börjar på och växlar mellan kanske det ändå är läge att koncentrera sig på en i taget. Då mår jag nog allra bäst. Bockerna kan inhandlas/lånas, läggas på sängbordet och läsas i tur och ordning 🙂

   Kram!

 5. Ja det om din stress hade jag kunnat berätta för dig och har försökt länge. Det kan inte vara lätt att landa i sig själv när man far omkring som ett skållat troll hela tiden. Egentligen har du ju tid. Det är bara en fråga om att prioritera och ta en sak i taget. Lätt att säga men svårt att få till. Jag är nog inte rätt person att ge råd för jag hinner inte så mycket jag heller. Yttre saker händer hela tiden som idag då jag beslutat mig för att vara inne o stöka nu när snön ligger som ett vitt skithuslock över jorden men nej telefonen ringer och genast är jag på väg. Du ska se att det blir lugnt och fint bara vi hittar ditt magiska skrin.

  • Ja … bara vi hittar det. Du är rätt person på att ge råd för du är vis … även om både du och jag har lite svårt att säga nej och därmed bara har ”att följa med” och sen blir vi förbannade på oss själva … och så blir vi stressade av det. Åtminstone jag.

   Nu skall jag i alla fall försöka lugna ner mig, ta en sak i sänder. Det får bli vad det blir. Man behöver ju inte göra allt, läsa allt, vara med överallt.

   Kram!

 6. Ola Schenström vår älskade Luleläkare som blivit en mästare i att ta det lugnt. Han och hans personal sov alltid middag på jobbet när han var chef på Mjölkuddens vårdcentral. En man som lever som han lär.

  • Åh du känner honom. Lever du också så? Jag har inte läst så mycket ännu men det verkar ju inte helt lätt att få in tänkandet. Man kan kanske börja med att sova middag.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.