Skatans första kärlek

Dag 2 på Listan

Skatan har haft så många kärlekar att hon inte kan räkna dem alla.

Och då att komma ihåg den allra första …

Nästan ogörligt.

Men det måste ha varit Birger …

Birger var son till vänner till Skatans föräldrar. Pappan var jägmästare och familjen  bodde utanför Jönköping,  där Skatan och hennes familj levde vid den här tiden. När Birger skulle börja i realskolan fick han bo inackorderad hos dom . I ett inrett rum på vinden. Birger  var några år äldre än Skatan.

Förstås.

Foto: Fotoakuten

Birger var inte bara väldigt väldigt snygg. Han var spännande också. Väldigt spännande. Birger var en samlare. Han samlade på ormar som han hade i lådor under sängen. Därför måste  han städa sitt eget rum … under uppsikt av mamma. Ingen annan hade så där väldigt stor lust att träffa på en huggorm eller snok som rymt. Han samlade också på kranier och skelett … och vackra glasbitar …

Och Skatan hjälpte honom.

En gång hade de varit på slakteriet och fått ett helt kohuvud som de gemensamt släpade mellan sig hem genom hela stan. Det säger mycket om min mamma (som nog vid närmare eftertanke var min allra första kärlek … ) att hon alltid var behjälplig, ställde upp  och att hon till exempel  kokade det här huvudet i timmar för att Birger och Skatan sedan skulle kunna skrapa rent det från allt kött och hud och senor.

Skatan kommer ihåg lukten.Det där kohuvudet stod sedan på en byrå som en av Birgers finaste troféer omringad av fågelskelett, någon rävskalle och ormskinn, otroligt vackra glasbitar från glasbruket som på något vis hörde till Munksjö … där deras pappor arbetade, Skatans och Birgers.

Skatan var som Birgers skugga …  och utförde allt han bad henne om.

Så det var tur att de var i samma lag när dom lekte Röda och Vita Rosen tillsammans med kvarterets alla ungar.

Birger var den borne ledaren. Han var sjövild. Och kände inga gränser.

T ex band han Skatans syster eller kanske brorsa … eller… eller möjligtvis en tjock flicka som de kallade Trisse … vid en bred träpelare i källaren och kastade sedan kniv runt omkring henne. Det hade han förstås sett på cirkus. Att han inte träffade eller att offret inte dog av skräck kunde Birger tacka sin lyckliga stjärna för.

En annan gång fick Trisse ligga fänglad i en säck … jutesäck … länge länge. Ända tills hon skulle hem och äta.

Det gick vilt till på den tiden.

Så småningom  flyttade Birger med sin familj  till Aspa Bruk i andra ändan av Vättern . Hur länge han bodde där på vinden hos dom har Skatan inget begrepp om. En hösttermin kanske.

Och det var bara ryktesvägen som Skatan sedan fick  höra om Birgers vidare framfart.

Bland annat hade han nattetid smugit sig ut och kapat några fingrar … den ultimata trofén  … av ett lik som låg ”på vänt”  i ett bårhus.  Likskändning alltså. Det blev  förstås ett himla stohej när det uppdagades. Och tacka sjutton för det.  Birger var förstås inte ”straffmyndig” då heller men fick nog veta att han levde …

Birger var  verkligen en riktig tuffing. När han … till exempel … nästan huggit av sig en av sina egna fingrar ute i skogen, satte han sig på en stubbe och sydde ihop hugget med björntråd och nål som han alltid hade till hands …

Det slutade inte så bra för Skatans … kanske … första kärlek. Birger lämnade  i tidig vuxenålder livet av egen vilja  och efterlämnade fru och två barn …

Men Skatan kommer ihåg känslan inne i kroppen … så fort hon bara fick se en skymt av Birger och känslan när hon fick följa med honom på hans exkursioner och äventyr.

Den där känslan som gör att det ”pirrar” inombords.

Skatan har sedan dess haft en svaghet för ”farliga” män … ända tills Mannen dök upp och det blev en annan sorts kärlek och ”rättning i livet”.

6 reaktioner till “Skatans första kärlek

 1. Har gått i låg- och mellanstadiet i Aspa Bruk men jag samlade mest på bokmärken, jag.
  Är för övrigt sjukt imponerad av din mamma och hennes agerande med kohuvudet. Vilken morsa du hade!!

  1. Ja-a du. Vilken morsa jag hade! …
   Det är verkligen vackert i Aspa Bruk och runt Vättern överhuvudtaget. Vi hade ett torp, sommarstuga, där Motell Vätterleden ligger idag … mellan Gränna och Jönköping. Sååå himla fint.

   Kram!

 2. Ja, den grabben verkade ju vara klart olämplig att vara kär i men varför är de de farliga och tuffa killarna som alltid lockar en när man är ung. Oj om man fattat det så hade man inte gått på så många minor.

  1. Man söker väl äventyret,kan jag tänka … Jag fortsatte att bli kär i ”värstingar” ända tills jag blev bortskickad p g a en av dom och så träffade jag Mannen i den vevan, en riktig svärmorsdröm 🙂 …

   Fast … måste jag medge … jag kan fortfarande inte låta bli att ”snegla” på de ”farliga grabbarna” 🙂

   Kram!

 3. Usch ,varför tar du upp detta. Kommer ihåg det som i går när vi band fast vår bror för det var honom vi band fast. Trisse fick ligga i säcken. Jag vet, Skatan, och Birger kastade kniv mot honom. Det var i källaren. Tursamt nog träffade han aldrig, men vad höll vi på med. Han var verkligen en mycket speciell människa. Han samlande allehanda döda ting. Kommer ihåg det som igår. Men visste inte att du var kär i honom, det var aldrig jag, trots hans storhet och snygghet. För snygg var han verkligen., men verkligen speciell. Synd att han tog livet av sig. Han var en fin kille, men mycket originell. Vad många tankar du väcker hos mig. Men det är bra, man ska minnas sin ungdom på både gott och ont. När du sa namnet Birger, trodde jag du skulle berätta om Birger, bonden på Wättersmålen, där var det väl också lite barnslig kärlek om jag minns rätt till sonen Jörgen! Skatan vi har många och oförglömliga minnen från vår barndom och dem ska vi ta vara på. Fortsätt blogga om dem om du vill. Inget mej emot. Kram

  fel av mej han he

  1. Kär och kär … Det var en väldigt barnslig kärlek … jag tyckte han var väldigt spännande … fascinerande … och snygg.

   Det finns mycket mer … i minnesfataburen. Någon måste bara väcka upp dom … minnena alltså

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.