Den tjuvaktiga Skatan

Igår blev  Skatan anklagad för stöld igen. Av upphovsmannen till en bild av en skata som Skatan  ”stulit” i november 2009… helt ovetande om ATT hon stal.

Och så länkar Skatan till Googles nu  dit stöldgodset återlämnats … Tänk om  också en länkning till en bild skall kunna räknas som stöld …då ligger hon illa till 😦

Att hon skriver det här är  en påminnelse till sig själv och andra om att det inte alls är SJÄLVKLART att använda bilderna som man googlat fram även om man angivit upphovsman … då kan man till och med anklagas för att vara tjuv …

Nuförtiden hittar hon sina skatbilder som hon inte tagit själv eller fått löfte om att ta  … på Flickr och Common …

Men vad vet då en gammal tjuvaktig skata om allt detta …och stöld är sannerligen en allvarlig anklagelse

Hon har … sin vana trogen …  tagit  och googlat lite, .:

I juridisk mening kan bara fysiska föremål av värde stjälas, men i dagligt tal används ibland ordet ”stöld” felaktigt även om andra former av tillgrepp. Sålunda räknar lagen tillgrepp av pass inte som stöld utan som egenmäktigt förfarande eftersom pass anses sakna värde på den legala marknaden.[3] Inte heller tillgrepp av immateriella objekt som intrång i upphovsrätten eller varumärkesrätten räknas som stöld.[4] [5]

(Wikipedia)

Stöld var och är det alltså inte … men hon har/hade ändå inte rätten förstås ..

På försommaren 2010 fick hon veta att det inte var OK att visa bilder som Skatan ”hittat” på Google även om hon nämnde upphovsmannens/kvinnans  namn. Hon tog då bort det mesta som hon ”lånat” och köpte upphovsrätten till en (Lasse Olssons fina skata)  … men gick inte hur långt tillbaka i tiden som helst … och missade uppenbarligen någon/några …  2009 och tidigare ….

Bl a Bosse Malmgrens skata.

(”Två års preskriptionstid gäller … förresten …för brott med maximalt straff på fängelse 1 år” (Wikipedia) )

Skatan skulle ju egentligen lika gärna kunnat visa Göran ”Djupingen” Bengths skata … som hon har lov att göra  … om hon bara vetat …

Foto: Göran ”Djupingen” Bength

… eller Imagines

… och att då bli anklagad för stöld så här lång tid efter sitt ”brott” känns på något vis  … orättvist.

Hon tyckte ju bara skatan var fin och dolde inte dess ”ursprung” på något sätt …

Det finns säkert någon ”stulen” skata kvar dold bland de 1 637 inlägg hon till dags dato skrivit i den hääär bloggen … och så har hon ju några ex-bloggar också som kanske döljer något …

Oj oj oj … kraxar Skatan … oj oj oj …

Nu blev Skatan i alla fall påmind och påminner vidare … så här …

Androm till skräck och varnagel

20 kommentarer

 1. Men, så illa du råkat ut!
  Jag har lite svårt att förstå varför det ska vara så märkvärdigt om man lånar en bild och anger upphovsmannen, men vi har ju lärt oss att det hjälper inte alls.

  Jag gör som du använder Flickr eller bilder från Wikipedia, där står det ju alltid var som gäller.

  Hoppas nu att du inte hamnar i fänglese, hur skulle det då gå med StinaFina!

  Kram Ingrid

 2. Fy så retfullt! Men så bra att du påminner om detta… jag tror det är många som inte vet vad det är som gäller. Har varit med om att mina bilder dykt upp på andra ställen också, men jag är bara glad om någon vill använda dem! Hoppas det löser sig! Kramar LeiaMia

  1. Jag har redan åtgärdat det hela och har inte hört något vidare … så det har nog löst sig. 🙂

   Retfullt var det i alla fall … precis som du sa.

   Kram!

 3. Jag märker mina bilder men en common creative licens som ger alla tillstånd att använda bilderna för icke-komersiellt bruk. Bara kul om någon gillar fotona. Och så får dom leva vidare på internet. Men är man mer professionell fotograf så tänker man nog annorlunda.

  1. Kanske inte alltid. Om jag var professionell skulle jag vara noga med att mina bilder inte användes kommersiellt men att någon med namns nämnande la ut dom på en blogg skulle jag nog bara se som ”extra” reklam.

   Fast nu är jag ju inte professionell fotograf heller 🙂

   Kram!

 4. Rätt ska vara rätt, visst är det så och lagar är till för att följas. Numera väljer jag därför egna foton för att slippa något sådant.

  Yngsta frökens bilder har vi upptäckt på andra sidor. Men vi har nöjt oss med att be dem att ta bort dem.

  Hoppas du slipper buren du ärliga kvinna!

  Kram

  1. Visst skall rätt vara rätt och jag slipper säkert buren … 🙂 Jag tycker bara att man, som ni, bara kan be mig avlägsna bilden och kanske inte kalla mig tjuv. Jag hade i alla fall skrivit vem som var fotografen. Om jag hade stulit en bil t ex så åker jag ju inte runt med den med en stor skylt på som talar om vem som egentligen äger den ”stulna” bilen.
   Jag använde inte heller bilden kommersiellt … men som sagt. Rätt skall vara rätt.

   Kram!

   1. Jag håller med dig helt och hållet! Kände att min kommentar inte lät så men det gör jag alltså. Som sagt 😉

    Kram

    1. Jo jag fattade precis … jag har väl också i rent oförstånd … men för länge sedan … lagt ut bilder som jag googlat fram utan att berätta vem som fotograferat eller tecknat eller … och DÅ är det nästan så jag skulle vilja benämna mitt handlande som stöld eller allra minst ”egenmäktigt förfarande” … om jag vetat … och skulle förstås genast ha tagit bort dem på anmodan. Men man kan … som du säger … göra någon uppmärksam på felet och be om rättelse
     på så många olika sätt.

     Kramar!.

 5. Skatan, upphovsrätten är något egenmäktigt. Den får man inte överskrida. Vi gör det ibland på jobbet av misstag och det kostar oss massor av pengar. Så ta det försiktigt med lånade bilder. I all välmening. Se även din mail. Varm kram

  1. Jag fick veta detta försommaren 2010 och rensade en del men den här bilden låg kvar … till skillnad från en tidning används ju inte bilderna kommersiellt och jag anger upphovet så … men nu har jag rättat till … IGEN.

   Kram!

 6. Jag tycker det är så jävla löjligt det här med bilder och upphovsrätt! Va fan lägger man ut bilder för, om man blir sur för att nån använder dem i ett oskyldigt syfte? Fy fan va barnsligt! Det borde i så fall stå klart och tydligt att man inte får använda bilderna, och det kan jag meddela eventuella tvivlare att det gör det inte.
  Sånt här jävla barnsligt tjafs gör mig förbannad!

  1. Ja nog kunde det stå klart och tydligt att den här bilden FÄR inte användas. Nu står det bara att den KAN vara upphovsrättsskyddad och ofta har man ju lite ”brådis” när man vill ha in något i ett inlägg och tar sig inte tiden att kontakta upphovsrättsmannen/kvinnan i fråga utan nöjer sig med att ange klart och tydligt vem det är.

   Men det räcker uppenbarligen inte … för en del

   Kram!

 7. Jag har nog också gjort lite fel i början av mitt bloggeri men lärt mig av andras misstag.Därför är det ju bra att påminna med jämna mellanrum då det hela tiden kommer nya bloggare så de slipper. Det finns ju många sidor som tillhandahåller bilder helt gratis för privata bloggar och hemsidor.

  Jag är nog också lite i gråzonen fortfarande, om jag tänker efter, då jag lägger ut mail jag fått med bilder som jag inte har någon aning om var de kommer ifrån. Får nog börja se om mitt hus.

  1. Eftersom man för det mesta har bråttom har man ju inte tid att maila och fråga om en bild som man hittar när man googlar. Så nu undviker jag sådana bilder helt och hållet. Jag trodde i min enfald att det räckte med att ange konstnären och upphovet … men icke sa nicke …

   Kram!

 8. Skator är av naturen tjuvaktiga och gillar speciellt allt som glittrar och blänker. Att ta bilder känns som ett ganska banalt brott. Värre har jag hört. Så ta det lugnt

 9. Jag håller med Conny. Att lägga upp bilder på en blogg och om man dessutom anger vem som tagit fotot/källan så är det väl inte hela världen utan man får ju lite extra reklam. Men men, vad vet jag.
  Kram!

  1. Ja vad vet man … en skata är en skata är en skata och jag får väl börja knäppa sådana själv eller använda mina ”kontakters” 🙂 så att jag hädanefter slipper bli kallad ”tjuv”.

   Kram!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.