Tomas Tranströmer

…  fick årets Nobelpris i litteratur …

Äntligen!

Precis som Skatan hade önskat … och många med henne.

Trots att han är svensk, gammal och poet …

Men det var 37 år sedan någon svensk fick Nobelpriset.

Och Tomas Tranströmer är världens bästa poet

Grattis!

Akademins kodnamn var   Stina … avslöjar Peter Englund

Fint kodnamn tycker Skatan och StinaFina!

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 reaktioner till “Tomas Tranströmer

 1. Skulle det bli en poet som prisades så var detta ett mycket gott val! Själv gillar jag Eyvind Johnsons böcker mycket och tyckte det var perfekt när han och Harry Martinson fick dela priset. Men det var ju några år sedan…

  Kram

  1. Jo visst var det ett bra och efterlängtat val 🙂 … och idag fick jag också tag i en av hans böcker Dikter och prosa 1954-2004 🙂

   Kram!

 2. Misstänker att många missar/inte förstår hur stor Tranströmer är på vissa håll utomlands.

  I Sloveniens huvudstad finns ett café som heter just ”Tranströmer”. Det startades av studenter för studenter och är menad som hyllning till denne man! Fick mejl från en bekant som är professor på statsvetenskapliga fakulteten och som var lyrisk över att priset äntligen gått ”till en poet igen”… Kul!!

  Ska erkänna att jag är ytterst dåligt påläst vad gäller Tranströmers produktion, även om jag ibland slöläst i vissa av hans alster hos vänner… Dax att förgylla boksamlingen med någon volym (och rodna en aning av förlägenhet till följd av att man gör det först efter nobelpristilldelningen)…

  Allt gott! 🙂

  1. Jag hade också missat att Tranströmer på många håll är så stor utomlands och är väl inte världens flitigaste poesiläsare jag heller. Men Tranströmer just har ett särskilt rum hos mig (vid sidan av Edith Södergran). Redan 1962 fick jag Den halvfärdiga himlen av min pappa och älskade den och nu .. som sagt i en kommentar här ovan … en samlingsvolym som jag läst och läst och läst. Och inte behöver man väl rodna för det … det gör inte jag. Är bara glad att ha blivit påmind om honom och nu också de haiku-dikter han skrivit huvudsakligen efter sin stroke.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.