– Jag var så full så jag hörde inte vad hon sa …

– Jag kommer inte ihåg…

Det kan man alltså påstå och skylla ifrån sig ansvar i framtiden om man har begått ett brått, våldtagit, misshandlat och rånat eller … ja …

och bli URSÄKTAD och  GÅ FRI …

Det är fullständigt SANSLÖST!

Skatan trodde inte sina ögon när hon nyss läste Brännpunktsartikeln i SvD som skrivits av Madeleine Leijonhufvud och Suzanne Wennberg, professorer em i straffrätt.

 

Man är naiv om man inte inser att en åtalad person, som har allt att vinna på att säga att han varit starkt berusad eller drogad, också kommer att göra den invändningen.

Madeleine Leijonhufvud och Suzanne Wennberg

 

Man är inte bara naiv, man är fullständig urblåst däruppe … om man tror nå´t annat.

I brottsbalkens 1 kap. 2 § står det: Har gärningen begåtts under självförvållat rus eller var gärningsmannen på annat vis genom eget vållande tillfälligt från sina sinnens bruk, skall detta inte föranleda att gärningen inte anses som brott. Detta har sedan decennier, också av HD, tolkats så att domstolen när den prövar om den åtalade har handlat med uppsåt ska bortse från misstag som beror på berusningen.

 

Nu har denna grundläggande regel satts ur spel … nu har det gått så långt att man kan ta sig en blecka,  ”sätta på kärringen”,  skylla ifrån sig, … och ursäktas, gå fri …

En dom i plenum hade inneburit en större garanti för att domstolen skulle ha överblickat konsekvenserna av tolkningen. Men att sammankalla hela HD – i september månad – ansågs tydligen ogörligt.

Frågan om tolkningen av bestämmelsen om straffansvar vid rus har varit aktuell i flera lagstiftningssammanhang under senare år. Men lagstiftaren har inte vid något av dessa tillfällen valt att göra någon ändring. Efter HD:s radikala vändning i tolkningsfrågan får vi hoppas att denna vilja aktiveras. Det uppkomna rättsläget är oacceptabelt.

… avslutar professorerna em. i straffrätt sin upprörda artikel …

Och Skatan instämmer förstås …

Vad sjutton är det som händer?

Detta känns sannerligen som en kupp.

Det ääär en kupp!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

2 reaktioner till “– Jag var så full så jag hörde inte vad hon sa …

  1. Sverige är sjuk ända in i själen! Svenskt rättsväsende har blivit ett lotteri. Några drar en vinstlott om det råkar vara bängskallar som dömer just då. Och bängskallar var det i det här fallet!

    1. Ja verkligen … och man får verkligen hoppas att denna HD-dom på något vis inte blir prejudikat utan kan ändras på något vis. Det verkar helt enkelt inte riktigt klokt.

      Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.