Det märks på Skatans skall

… att hon inte hör till det unga gardet längre.

Man skola skriva ska istället för skall ... om man hänger med i tiden.

Skatan hänger med … men gillar sitt skall.

Hur har det då gått för skall?
Av DN:s pressarkiv att döma går det ett skall på sex ska – förutsatt att de flesta beläggen för skall inte är hundskall. (Jag kan inte sortera 61.568 förekomster.)
Kanske vore det dags att jag släppte formen skall. (Ska och skall – vad skiljer dom? – DN.se Kultur 2007-01-18  Catarina Grünbaum)

Så  … Skatan skall skriva skall

För det är svårt att lära gamla hundar sitta …

Även om det inte är hopplöst 🙂

Ska-musik

Tut tut … train to Skaville … Tut tut …

Men Skatan skall inte hänga på det tåget … till Ska-ville … hon skall skall-a vidare … med sitt skall.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

18 reaktioner till “Det märks på Skatans skall

 1. Det är mycket som har förändrats och dessutom går det spårlöst förbi.
  Ska du hänga med får du nog läsa igenom svenska akademins ordlista från pårm till pärm. I ett lokalt radioprogram samtalet man för ett tag sen om det nya svenska språket. Jag fick höra att jag nog är hopplöst ute språkmässigt för jag vägrar att säga att jag är gammal. Många ord från Rinkeby svenskan har lagts till. Jag gillar inte det här med ett nytt språkbruk och då menar jag inte Rinkeby svenska utan generellt. I vår dagstidning är det varje dag ex. på ord som jag tycker är slang. Slår jag upp dom ser jag att jag har fel. Fullt accepterat att använda i skrift.
  Gnällig? Nej bara förvirrad
  Kram

  PS Var på centralen i torsdags men inte i tunnelbanan.

  1. Jag har egentligen inget emot att skriva ska istället för skall … det var bara det att när jag gick i skolan och skrev uppsats skulle man skriva skall … det var skriftspråk … så det sitter i ryggmärgen. Skit samma … det uttalas ska i alla fall … 🙂

   Kram!

   PS Då var det inte duändå … 🙂

 2. Du är inte ensam om det! Jag skriver från och till skall precis som jag använder formen vara och inte va. Jag skyller min ”mossighet” på yrket och konstaterar att vi svensklärare ibland tycker att det var bättre förr!

  Därmed inte sagt att ett språk inte ska förändras.

  Kram

  1. Klart … jag tycker att språket skall leva … förstås. Men jag är en vanemänniska i det här fallet. Så det går av bara farten eftersom jag ändå skriver när jag bloggar och inte talar. 🙂

   Kram!

 3. Jag använder ”skall” ibland när jag vill att meningen och sammanhanget ska ha en ironisk klang. T ex ”du skall icke tro att du är något”. ”skall” kan man använda vid högtidliga tillfällen också, vad nu högtidliga tillfällen är för nåt. Det kan man ju ha delade åsikter om.
  Språket förändras ständigt som allt annat och ibland kan det va kul att leka med orden. Gamla ord med aberration från det famösa kan vara ett aber och göra språket till ett abstrus och verka abderitiskt och atavistiskt, men nu skall jag cedera från vidare karambolage och inte vara grötmyndig och idiomatisk, jag vill ju inte illfänas eller verka petimäter.

  Önskar dig en allt annat än luguber dag! ;D

  1. Oj då … det var ”ord och inga visor” och inte många som jag förstod utom luguber … och famös förstås och ett aber och atavistiskt och grötmyndig och idiomatisk och illfänas (ha ha ) … men aberration och abstrus och abderitiskt måste jag nog slå upp … om jag nu skall vara petimäter …och helt ärlig.

   aberration = avvikelse
   abstrus = svårförståelig
   abderitiskt = dum, befängd

   Kram på dig ordvrängare 🙂

  1. Det värsta är att jag skriver ju egentligen talspråk men eftersom jag ändå ”skriver” och inte talar så blir det ”skall” av bara farten 🙂 … av att det bara skulle vara så när man skrev i skolan 😦

   Kram!

   PS Hur som helst har det ju egentligen ingen betydelse … värre är väl om man använder krångliga ord … och det veeet jag att jag gör ibland. Det påpekade Margith ständigt och jämnt.

   – Nu får du allt förklara vad du menar, sa hon ofta … 🙂

   Kram igen!

 4. I vissa text-typer låter det bättre med skall men de är sällan jag använder det.
  Jag är nog redan på tåget till Skaville

  1. Klart du är på det tåget … Det skulle jag också varit om jag bara inte vore så van vid ett annat att jag av bara vanan hoppar på det … om och om igen.

   Kram på dig!

 5. Intressant iakttagelse… själv använder jag nog både ska och skall beroende på vad det är för text jag skriver. Men skola, det kan jag säga, det har jag lagt ner… här skola man inte göra nånting 😉

  1. Ja, skola … det har jag aldrig använt förstås men tog med det här för att se utvecklingen av språket. På skoj alltså. 🙂

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.