Nyköpings västra

kallades området i  Nyköping sydväst om Nyköpingsån

Namnet  fram till 1952 Nyköpings västra, från 1953 (då Nikolai/Sankt Nicolai införlivades) är namnet Nyköpings Sankt Nicolai.

men man bor på Väster eller Öster … om man nu bor i Nyköping.

Skatan och Mannen bor på Väster idag … där Mannen också bodde när han växte upp.

Skatan bodde på Öster i sin ungdom.

De är båda idag så kallade ”återvändare”, ”hemvändare”.

Nyköping 1690 ur Suecia antiqua et hodierna

Stora torget ligger på Väster och ser i stort sett ut som det gjorde då (1840) om man bortser från Stadshuset (som byggdes 1962-1969) förstås… och det gör de flesta affärerna också. Ligger på Väster alltså.

Hittintills.

Stora torget. Gravyr av Elias Martin (1840).

Detta var sannerligen en lång introduktion bara för att visa några bilder från Nyköping som Skatan tog när Mannen och hon intog sin bröllopsdagsfirarlunch på NK-villan som ligger på Öster och promenerade ner till hamnen längs Nyköpingsån och tillbaka längs ån vid Nyköpingshus som ligger på Väster, knäppte några foton på Mannen och StinaFina med Bryggeriet (på Öster) i bakgrunden … där Mannens far var verksam som disponent tills det köptes upp och han gick i pension.

Så …

– Sätt igång då!

– Kör!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 reaktioner till “Nyköpings västra

 1. Hejsan Eva !

  Mycket trevligt inlägg.Känner en viss samhörighet med Nyköping för min Pappa -08 och Faster -06 var födda där. Så det är mycket möjligt att det kan finnas ättlingar kvar, alla kan väl inte emigrerat till Amerikat oc.Stockholm där en Moster till Pappa bodde.Farmor Ida var född Husberg.
  Ska släktforska, för jag vet mycket lite om min Pappas släkt, de flesta flyttade ner till Blekinge.Det var ju därifrån de tog båten till det stora landet i väster. som i Vilhelm Mobergs Utvandrarna.

  Kram Mi

 2. Trevliga bilder från Nyköping som jag inte sett så mycket av. Trots att jag faktiskt återvänder dit en gång om året när vi avhandlar Nyköpingsgästa bud. Så är jag också en hemvändare? Eller nej, bara en sidvändare i boken…

  Kram

 3. Vänner!

  Nyköping ääär en fin liten stad och fin att bo i. Lagom avstånd till sommarstugan och storstan och härligt med havet och …

  Hör av er vettja … nästa gång ni besöker Nyköping så vi kan få en snabbträff om inte annat.

  Kram!

 4. Jag var i Nyköping en gång för -herregud, det måste var 20 år sedan! och såg en sommarteater om Nyköpings gästabud. Jag vill minnas att det var en vacker liten stad och jag ser ju i ditt bildspel att jag minns rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.