Grafitti eller …

eller …

muralmålningar eller bara ”simpelt” klotter.

Det är frågan.

Själv tycker Skatan om grafitti och finner att mycket som verkligen är vackert reduceras till just klotter av klåfingriga politiker.

Själv har Skatan och Mannen och deras bostadsrättsförening  fått låta tvätta väggarna mot gatan stup i kvarten när de bodde centralt i Stockholm,

Och det var både dyrt och onödigt kan man tycka.

Men då rörde det sig om verkligt klotter.

Typ …

Visst tycker Skatan det skulle vara  lätt att skilja på grafitti och klotter.

Fast förstås … ”Kilroy was here”  anses som det  mest ”berömda” klottret  …

Kilroy was here” är ett av de mest kända klottren. Ursprunget var att allierade soldater skrev det på intagna ställningar under andra världskriget. Kilroy tros syfta på James J. Kilroy, fartygskontrollant i USA. Enligt före detta arbetskamrater ska han ha skrivit sitt namn på de skepp som han kontrollerat. Sedan lär hans före detta arbetskamrater ha tagit med sig uttrycket till armén då de blev inkallade. Sen spred sig uttrycket över världen. Det kan kanske vara på sin plats att påpeka att en avsevärd mytbildning också har följt fenomenet. (Wikipedia)

Nu går vaktbolagen t o m ut på stan och provocerar  i jakten på klottrare skriver SvD idag ... och då har det verkligen gått för långt.

Som så mycket annat nu för tiden  *  …

Topplistor över hur många klottrare som varje anställd gripit ska även hetsa fram ren brottsprovokation.

–Jag vet att det resulterat i att väktare ställt fram pennor och sprejburkar på tunnelbanan och väntat på att folk ska använda dem, säger Anders. (SvD)

Skatan uppskattar i alla fall det lagliga klottret i järnvägstunneln här hemma.  Men det är ju förstås inte klotter utan grafitti …

Detta bildspel kräver JavaScript.

men hon gillar också klottret i ena änden av ”hennes” tunnel under motorvägen och tycker verkligen att man skall gå fram med urskiljning.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

Man kan  misstänkas som pedofil och för barnpornografibrott om man har tecknade serietidningar (manga)  i sin ägo …  … och man kan inte lägga ut semesterfilmer … oskyldiga sådana märkväl … utan att kunna bli misstänkt som pedofil och sexuellt missbrukande. Osv osv …

10 reaktioner till “Grafitti eller …

  1. Håller med dig. Men det är klart … man skulle inte ens vilja ha grafitti på sitt hus … om man inte så att säga har beställt det själv.

   Kram!

 1. Visst kan en del klotter/grafitti vara riktigt konstnärligt gjord. Här på ön kunde man för någon tid sedan läsa i GA att en husägare beställ utsmyckning av en tråkig brandmur av en grafittimålare. Det ansågs ju lite kontroversiellt, men resultatet blev bra och ”konstnären” var mycket nöjd med att få arbeta legalt för en gångs skull.

  Kram

  1. Det är så jag tycker grafittin skall utnyttjas … att smycka och få snygga väggar som brandväggar och andra ställen som behöver få ”lite färg”. Inte döma ut den rakt av som man gör i Stockholm med sin nolltolerans.

   Kram!

 2. Graffiti är en helt annan sak en klotter och ska absolut inte blandas ihop. Så tycker i alla fall jag och är nog inte ensam om det.

  Kram

  1. Klotter är bara sååå tråkigt … och så fort man tvättat bort den från väggarna är de genast där och sprayar igen. Åtminstone i Stockholms innerstad.

   Kram!

 3. Kontrollerad grafitti kan vara jättefint, medan klotter är ett otyg…

  Här i stan har vi både och. Tyvärr. Helst hade jag bara haft det fina 🙂

  1. Jag undra om de inte gör fel som inte drar en gräns mellan klotter och grafitti … fast kanske ändå att målarna måste få ”tillåtelse” att måla … så att det passar in. I gångtunnlar som här i Nyköping eller på brandväggar och andra passande platser.

   Kram!

 4. Tycker man att det är klotter så är det klotter. Det beror inte på om det är konstnärligt eller inte. Jag skulle t ex inte vilja ha Mona Lisa avbildad på en vägg på utsidan av mitt hus, då skulle jag betrakta det som klotter.
  Var sak har sin plats.

  1. Jag tycker det finns en skillnad mellan klotter och grafitti men håller med dig att det skulle finnas möjligheter för grafitti-konstnärer att utöva sin konst på ”bestämda” platser såsom tunnlar, brandväggar o dyl som behövde en ”färgklick”. 🙂 . Inte ens jag skulle kanske vilja ha en Mona Lisa på väggen (om det inte var en äkta Da Vinci förstås 🙂 )

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.