Monarki eller republik … ja, vad tycker Skatan egentligen

… frågar hon sig själv.

Skatan gillar ju kungahuset, kronprinsessan Victoria och prins Daniel och alldeles säkert den lilla hertiginnan av Östergötland, Estelle, som ovetande om allt stohej inte kan ana vad framtiden har i sitt sköte.

Stackarn!

Livegen … från vaggan till graven om det inte händer något på monarki-fronten.

Expressens Björn af Kleen och Nina Lekander  har frågat ett antal personer om vem de skulle vilja se som president … om ifall att …

och Skatan är böjd att antingen hålla med Margareta Strömstedt …

MARGARETA STRÖMSTEDT

1 Monarkin är som statsskick absurd och överspelad, ett jippo bara. Om statsskicket bara är ett jippo, delar det befolkningen i med- och motborgare. Det kan aldrig vara bra för demokratin.

2 Den självklara övergångspersonen är kronprinsesspresidenten Victoria.

eller  tycker som Per Wirtén att vi inte behöver  vare sig kung, drottning eller president utan kan vara ett land utan statsöverhuvudet överhuvudtaget  …

PER WIRTÉN

1 Jag anser inte att monarkins avskaffande är en stor fråga. Men den är en kvarleva från en fördemokratisk tid och bör naturligtvis avskaffas. Man kan i stället tänka sig en president, utsedd av riksdagen och helt utan maktbefogenheter. Men helst skulle jag se att Sverige blev världens första land utan statsöverhuvud, det är ju en funktion utan djupare mening. (Skatans kursivering)

2 Alla ska kunna vara president. Man kan ha ett årligt rikslotteri. Vinnaren blir president under tolv månader. Men om jag måste välja föreslår jag Kerstin Ekman.

Vad tycker du?

Läs även andra bloggares åsikter om ,

18 reaktioner till “Monarki eller republik … ja, vad tycker Skatan egentligen

 1. Jag kändner mig också lite kluven i frågan….det blir nog egentligen inte billigare med president, kungahuset ger Sverige massa pr – men jag lider lite med de stackarna som faktiskt inte kan välja helt hur deras liv ska gestalta sig. Och dessutom alltid är så påpassade. Jo det hör till jobbet – men om man nu inte kunnat välja jobb?
  Inte lätt det där…

  1. Tycker som du … skulle sakna glamouren 🙂 och alla små berättelser framöver från Haga … OCH… det blir säkert inte billigare med en president MEN … de är ju livegna stackarna … allas villebråd … fast de vet i och för sig inte något annat 😦 … och så är det ju inte så demokratiskt heller om man tänker efter.

   Kram!

 2. Visst är det gulligt med prinsessor.. men jag är för republik. Det måste finnas andra sätt att marknadsföra sitt land än att lägga skattepengar på dessa personers liv i lyx och överflöd och de i gengäld åker land och riken runt i världen och klipper band och träffar folk över flådiga middagar o bor tjusigt och klappar lite sjuka på huvudet osv.I en modern demokrati är det märkligt att ärva titlar och därtill livslång försörjning av allmänna medel. Fast som Sago företeelse är det underbart med alla tjusiga kungar, drottningar, sessor o prinsar o slott!

  1. Jag börjar faktiskt luta åt det hållet också … republikhållet. Jag har nämligen tänkt till. Det ääär ju inte demokratiskt. Men det skulle inte bli så mycket billigare med en president … om det gäller skattepengarna alltså. Och lite mindre glitter och glamour 🙂 … Men det är verkligen inte demokratiskt att ha en livegen familj som ska serva oss med goodwill utomlands, klippa band, vara värdar på Nobelfestligheterna år efter år, generation efter generation. Jag vill varken ha en kung, drottning eller president. Det räcker så bra med en stadsminister …

   Kram!

 3. Skit samma. Ingen kan inbilla mig att jag skulle få mer pengar i plånboken om vi skulle ha president. Dom pengarna skulle säkert hamna i några koruppta politikers ficka (man ser ju hur det brukar bli) Tidningarna sen Vad skulle dom skriva om? Mer våld.?
  Kanske många har ett behov av att se något vackert och sagoboklikt som man minns från sagoböckerna i barndomens värld och dom ser ju betydligt trevligare ut att titta på än några politiker så för min del får dom gärna finnas

  1. Nej några fler slantar i plånboken lär det inte bli med en president. Det har visst någon räknat ut … alla dessa valkampanjer vart fjärde år … och han/hon ska väl bo någonstans, ha lön, uppassning etc etc etc … och ingen politisk makt heller. Och ingen glitter och glamour … lite tråkigare, lite gråare … vet DU t ex vem som är president i Österrike? Det vet inte ens jag som bott där. Men när jag tänker på lilla Estelles utstakade liv får jag rysningar. Frihetsberövad … livegen … Det tål också att tänkas på.

   Kram!

 4. En utomordentligt svår fråga då det krävs stor kunskap om vad alternativet skulle innebära. Dessutom har vi alltid haft monarki och vet inte om något annat. Det är politikerna som bestämer över oss medborgare och det är deras beslut som påverkar oss. Kungahuset har som jobb att representera Sverige som land, vilket dom uppenbarligen gjort bra runt om i världen. Man måste också tänka på hur andra länders makthavare tänker och vad dom anser vara viktigt. De flesta länderna är mycket imponerade av att få besök av en kung/drottning och mindre av en president.
  Att kasta ut kungafamiljen för att låta en presidentfamilj utan makt flytta in är ju hugget som stucket. Ska vi ha en president ska hon/han väljas av folket och inte av riksdagen och politisk makt ska hon/han ha.

  Annars duger det bra med en folkvald stadsminister och inget annat.

  Men PR för vårt land behövs och frågan blir då vem/vilka som är bäst lämpade för jobbet? Behålla kungahuset, ge dom vanlig lön för PR- jobb? Titulera dom som vanligt folk, viket dom är.

  Undrar just hur intressant nobelfesten vore med Reinfeldt i högsätet?
  En mycket svår fråga som kräver både kunskap och studier i ekonomi, historia och omvärlden. Det är inte så att kungafamiljen vältrar sig i våra pengar och vill minnas att det kostar oss några kronor/år…

  Men ärvda titlar är inget för mig alls, känns helt fel. Men så är det inom näringslivet också. Direktörer och VD:ar låter jobben gå vidare till barnen som bekant. Ta en ordentlig titt på de rikaste familjerna i vårt land…så lär du se att så är fallet. Barnen ärver storföretagen/bankerna med divergerande resultat.
  Mig kvittar det lika, går så bra så med repbulik men det viktigaste är vad är bäst för Sverige? Vi måste nog se vårt land med omvärldens ögon och särskilt då Asien som går framåt på alla områden med raketfart och som vi både vill/behöver göra affärer med.Sverige är ett mycket litet land.
  Några spontana tankar bara för att bidra till/få igång debatten 😉
  Kram, Agneta

  1. Det duger bra med en vald statsminister om vi ska avskaffa monarkin … Det är hugget som stucket tycker jag. Glittret och glamouren försvinner och familjen Bernadotte kan få leva i lugn och ro på något slott … och allt blir lite gråare … tristare … men lilla Estelle behöver inte se en utstakad framtid framför sig när hon blir så stor att hon börjar förstå sitt öde …

   Kram!

   1. Detta förstår jag inte alls. Passar det inte så kan hon avsäga sig arvsrätten som så många gjort före henne och då var det ändå ”förr i tiden” då allt var striktare än nu. Så någon ”slav” behöver ingen i någon kungafamiljen bli mot sin vilja.
    Hon får en trygg och kanonbra uppväxt med allt av det bästa och sedan gör hon som hon vill. Ponera, hemska tanke, att hon avlider innan hon hinner bli drottning, vad händer då? Om det inte finns fler barn…? Monarkin försvinner av sig själv…såvida dom inte stiftar en lämplig lag som säger att presumtiva barn till drottningens syskon har rätten till kronan…
    Nuvarande kungens far omkom ju när kungen var liten så det blev ett ”glapp” som gjorde att kungen fick ta över vid på tok för ung ålder.
    Det finns faktiskt de som VILL vara kung/drottning…eller helt plötsligt tituleras som prins. Varför gifta ”in sig” i kungahus världen över för att sedan bli beklagad? Victoria kunde avsagt sig arvsrätten så hade den gått vidare till Carl Philip som kungen hade önskat, men det gjorde hon inte. Hon ville ha både Daniel och titeln och fick jobba hårt o länge på att få sin vilja igenom. Kungen sågs ju på TV umgås med Madeleins överklasspojkvän och vända ryggen åt Daniel…
    Även jag har såklart skrivit om Estelle på min hemsida, svårt att låta bli…
    Jag beklagar inget barn som får en trygg uppväxt.
    Sedan allt prat om demokrati. Klart att det inte är demokratiskt att ärva en titel men om vi nagelfar våra politikers makt så finns det ingen demokrati, dom gör som dom behagar när dom väl är valda! Sak samma inom kommunerna! Har jag just fått erfara tyvärr 😦
    Punkt o slut!
    Trevlig helg! /Agneta

    1. Ja du har rätt på sätt och vis att hon förstås kan avsäga sig arvsrätten men det är ett stort steg att ta … Visserligen är hon inte en slav i egentlig bemärkelse … en lyxslav … men har ändå en utstakad framtid som hon då själv måste stå upp för att bryta om hon nu inte vill. Själv skulle jag inte vilja haft en sådan trots slott och rikedomar och inte skulle jag önska mina barn det heller. Men kungafamiljen vet ju inget annat så …

     Kram!

 5. Låt Sverige vara en vacker nordisk saga med kung, drottning och ett kungahus. Låt oss få ha något som är som en dröm…lite orealistisk och som inte har så mycket med verkligheten att göra. Jag tror vi i Sverige mår bra av att ha ett kungahus. Vi blir så tråkiga utan.

  1. Vi blir ännu tråkigare utan … 😦 … så är det förstås …. men men …

   Släpp den lilla sessan friiii … från sitt utstakade öde även om fängelset är glamoröst är det inte självvalt.

   Kram!

 6. Jag är och förblir republikan. Det hindrar inte att jag gärna tittar på kungabröllop och gråter en skvätt. Man får skilja på olika.

  1. Ha ha … ja ibland kan man både vilja ha kakan och äta upp den. Fast jag kan gråta en skvätt av att se ett bröllop eller ett barndop på film också … och det behöver inte vara kungliga sådana …

   Kram!

 7. Håller med Per Wirtén (hette han så?) i den här frågan. Vi tar bort kungahuset och kör på ändå. Tycker att det här med monarki är ett förlegat, förlegat med privilegier som att kungen inte kan dömas för brott t ex och förlegat att man ska födas/dömas till ett så förutbestämt och övervakat liv.
  Kram till dig!

 8. Ja det vore den bästa lösningen (och den billigaste) och så får vi väl stå för glamouren själva … *snyft* … jag som har varit monarkist ända tills jag tänkte till ordentligt och insåg lilla Estelles framtida öde. Jag undrar om det finns en ”folklig” avsikt med att döpa barnen till icke ”kungliga namn”. Alla fyra namnen har ju ingen drottning eller kunglighet hetat förut. Kanske t o m Victoria och Daniel har ”tröttnat” Vi får väl se …

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.