Pappa och Mao

Som vanligt blev Skatan underhållen i stor stil vid sitt besök hos pappa.

Denna gång berättade han om när han nyss kommit hem från Kina och Shanghai  (1947 på sommaren, tror Skatan ) och satt  och åt på restaurang tillsammans med Malte Pripp ( ”Sveriges siste generalkonsul innan Sverige började trappa ner närvaron i Shanghai i mitten av 40-talet.” (Bengt i Shanghai))

Malte Pripp frågade pappa om han hade någon uppfattning om när Mao skulle komma att ”ta över” i Kina.

– Nej, det kan jag inte spå om, hade pappa svarat.

– Men gör ett försök åtminstone, tyckte Malte Pripp.

– Tja … oktober 1949 …  den 1 oktober 1949, gissade pappa 🙂

Långt senare fick pappa veta att han ansågs som ett fenomen, en mirakelman, en siare på UD. Det berättade  en mycket god vän, Stellan Bohm, för honom. Malte Pripps hade ”skvallrat” om pappas ”spådom” och efter att det några år senare på dagen ”slog in” … att Folkrepubliken Kina utropades just den 1 oktober …  blev han alltså något av en ”legend” där på UD … 🙂

Sådana här historier serverar pappa som gott som varje gång Skatan besöker honom … berättelser om sitt brokiga liv … och han gör det så kul och med massor av humor som Skatan inte riktigt kan återge …

Detta bildspel kräver JavaScript.

Skatan har fotograferat från en 16 mm-film som pappa tagit i Kina som förts över till DVD .

En vacker dag hoppas Skatan kunna visa filmen … de rörliga bilderna  alltså 🙂 … Ännu har hon inte lyckats fundera ut hur det ska gå till. 😦

PS  Att pappa är så smal på bilden när han promenerar med en hund (ska fråga vems hund det var?) beror på att han varit mycket sjuk i dysenteri , hade gått ner i vikt förstås … och hade med nöd och näppe överlevt.

6 reaktioner till “Pappa och Mao

 1. Vilken fullträff att få in just rätt datum. Kan tänka mig att det väckte en stor beundran. Härligt att få ta del av din pappas spännande upplevelser. Först och främst genom hans ord men även genom film.

  Kram

  1. Jag misstänker att han drog till med 1 oktober eftersom han själv fyller år den 2 oktober och att han prickade årtalet kanske var mer analys och beräkning … han följde väl utvecklingen i inbördeskriget mellan nationalisterna och kommunisterna och kriget mot japanerna noggrannare kanske …

   Det är verkligen kul att höra om alla hans upplevelser.

   Kram!

 2. Så unikt att få höra berättelser live av någon som varit med om så mycket. Det finns ju inte många kvar i din pappas ålder och som kan berätta så sug i dig allt du kan och njut av det väldigt speciella du får höra.

  1. Ja det är jättekul att höra pappa berätta … och han är bra på att berätta också. Varje gång tänker jag på att ta med en bandspelare och varje gång glömmer jag den. Men jag har … periodvis … ett bra minne och så skriver jag upp namn så fort jag kan så att jag inte glömmer bort.

   Han gillar att ha någon som lyssnar på honom också.

   Kram1

 3. Hejssan!
  Jag också blev så intresserad av den här saken. Kunde det vara möjligt för mig att ha Malte Pripps beskrivning om hans verksamhet i Shanghai under världskriget? Min pappa var en sjöman på skeppet s/s Tilda och han måste stanna i Shanghai för fyra år. Min pappa skrev sin beskrivning också. Min pappa kände Malte Pripp och det var ju konsul som gav pengar till de där internerade sjömannen. Så, hur kunde det vara mögligt att få läsa hans beskrivning?
  Med vänlig hälsning,
  Eija
  Esbo, Finland

 4. Hi,
  Does anyone have a good picture of Malte Pripp for Wall of Fame?
  I need to for the Swedish Embassy’s Wall of Fame since he was one of our Ambassador since 1953 – 1956. Tham you.

  Regards,
  Edwin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.