Skatan tankar tänker tomt …

Skata av Björn Bergsten

Skatan är sjuk, ligger utslagen av feber och ett huvud fyllt av något … inte snabbtänkta skatantankar inte … nej, nej … utan som fyllt av sågspån eller något annat som skaver.

Hon skulle varit på 70-årsuppvaktning och lunch hos en gammal god vän som hon inte träffat på många många år och där hon skulle få träffa andra gamla goda vänner som Skatan inte heller har träffat på länge …

Istället ligger hon här och spånar i sitt nya hjälpmedel som hon fick nys om i tidskriften Skriva. Det är ett program där hon kan skriva utan att ”åka ut”, utan att texten hux flux försvinner och inte står att finna … och sen kan hon kopiera den vart hon vill och redigera. Och texten sparas automatiskt … ja det är … som ni förstår … ett alldeles förträffligt program för Skatan ”för att slippa distraktioner” som rubriken heter i Skriva. Programmet heter Writeroom (för Mac) eller Momentum Writer (för PC).

Annars har Skatan haft svårt att ta sig samman, hon har spelat lite Wordfeud med Turez, hon läser lite hit och dit … och får de mest fantastiska infall och refektioner men glömmer dem lika snabbt för att hon inte antecknar direkt … hon har lyssnat på lite musik i Spotify … bl a vilka stycken Loreen har att vinna över ikväll … de där babusjkorna kan kanske bli svårslagna … fast alla håller ju stort på Loreen och tror det ska bli en promenadseger.

Men tror inte vi svenskar det för det mesta … förra året också, eller?

Och så har Skatan läst ut Alex Schulmans Att vara med henne är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött … och föll som en sten den här gången också. Det måste vara något hos honom och hans sätt att skriva som rör något djupt därinne hos Skatan av igenkänning … är det bekräftelsebehovet … att vilja framstå som ”bättre än man är”, tillkortakommandena. Ärligheten. Hans sätt att beskriva sina tankar, hans reflektioner över sin omgivning och hur han själv framstår i den är .. ja … är .. så sanna och så precisa. Så mänskliga. Och samtidigt så avväpnande. Precis så önskar Skatan att hon själv skulle kunna fånga sina egna tankar och infall …

Skatan ska citera ett stycke … inte det som bäst beskriver  det som träffade henne som djupast … men … ändå … så typiskt:

 ”Vad läser du”, frågar jag.
”Jag läser dikter”, svarar hon muntert.

Hon visar upp boken. Det är min bok. Tomas Tranströmers samlade dikter. Jag blir glad när jag ser henne läsa den. Jag frågar om hon tycker om det.

”Verkligen. Jag vill gärna läsa upp en dikt för dig. Vill du höra?” frågar hon.

”Gärna.”

Hon sätter upp ett leende och läser. Jag märker genast att något inte står rätt till. Det är något i hennes blick. Den är full i fan.

/…/

Jag inser vad som är på väg att hända och vänder ner för trappan igen. ”Jättefint”, säger jag och går snabb ner.

”Vänta! Jag är inte klar”, ropar hon.

Jag går ut och Amanda springer ner för trappan och fortsätter högläsa:

”Vi har varit med om så mycket, du och jag. Att vara med dig är som att springa uppför en sommaräng utan att bli det minsta trött”.

Jag skäms, /…/

”Har du hört?” ropar hon efter mig. ”Är du inte förbannad? Tomas Tranströmer har stulit från dig!”

Återigen. Jag flyr.

8 reaktioner till “Skatan tankar tänker tomt …

 1. Hej, Eva!
  Men ojdå, feber låter inte bra alls. Är det månne ”flyttfeber” som drabbat Skatan? Att byta bo kan sätta sina spår.
  Gott att ha en bra bok att ta till då.
  Krya på dig vännen! Kram, Agneta

  1. Det är nog bara en vanlig förkylning och än kan inog nte någon ”flyttfeber” ha drabbat mig. Lägenheten är inte såld än och vad jag vet är det väldigt ”stilla” på marknaden. Vi får väl se. Fast visst är det jobbigt att försöka sälja i dessa tider … speciellt som man inte vill stå där med två lägenheter på halsen.

   Tack Agneta !

   Kram!

  1. Jag hoppas verkligen att det är en snabbvariant för det ääär segt att vara förkyld … tung i huvudet och trött trött trött …

   Kram!

 2. Den ska läsas när jag är klar med Skynda att älska. Har hunnit halvvägs och den ger verkligen mersmak!

  Hoppas du kryar på dig snabbt.

  Kram

  1. Visst får man en helt annan bild av den ”kaxiga” Alex efter att ha läst Skynda att älska … och den bilden förstärks efter den här boken. Han är inte en sån ”hårding” och cyniker som han har velat framställa sig som tidigare i bloggvärlden och i krönikor 🙂 …

   Kram!

 3. Hejsan Eva !

  Oj så tråkigt, att Du inte mår så bra som Du skulle vilja. Då är vi två.
  Jag har fått magkatarr eller vad det nu är för värk i magen, mellangärdet på
  vänster sida.En kunnig kille på Nordiska huskurer (FB) trodde jag behövde enzymer
  för att bryta ner maten som ska spjälkas. Bara två livsmedel åt gången skulle jag ta.

  Inget kaffe, men ser Du en kopp om dagen vill jag ha, tar det onda.
  Hoppas vi kryar på oss snarast.

  Min hormonbalans är rubbad, inte jag alltså. hihihihi

  Kram Mi

  1. Det är oftast hormonbalansen som felar när man mår dåligt har jag lärt mig. Jag har också haft magkatarr för länge sen och det är inte kul … nej, verkligen inte. Hoppas du snart kryar på dig.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.