Ömsom regn ömsom sol

… är det denna söndag … så de bestämde sig, Mannen och Skatan att joina en stadsrundtur i Nyköping som bjöds ut och alldeles gratis dessutom.

Visserligen har de bott här jämnt nästan … Mannen är född och uppvuxen här … och Skatan bodde här i sin ungdom då ALLT började men ändå … lite repetition om stadens historia skadar aldrig.

De skulle ju ändå till stan och hämta lite grejer …

 

Men först Morgonrundan i blötan … Hjärtvattenpussen hade bildats i år igen på samma ställe …

fåren orkade knappast vända huvudet till för att kolla in dom  … och havet låg där lite gråare idag än igår …

Det var en liten skara som mötte upp där på torget men guideen var glad ändå och började med att berätta om byggnaderna som omgav torget … om rådhuset (som byggdes i mitten av 1700-talet, St Nicolaikyrkan som byggdes på 1500-talet i sin nuvarande skepnad men som låg på samma plats som den medeltida träkyrkan. Om länsresidenset som en borgmästare själv lät bygga och som blev hans ruin. Om klockstapeln som är den äldsta bevarade byggnaden i Nyköping och som klarade bränderna på 1700-talet  och om torget som handelsplats med de gedigna köpmannahusen som staten gav bidrag till för att kunna uppföras i sten efter de där bränderna som härjat och bränt ner alla trähus runt om … Enkelt folk bodde förstås inte så gediget och det finns några små trähus som också klarat sig undan lågorna …  Guiden visade oss också de senaste utgrävningarna som visat de allra äldsta delen av Nyköping … ett ännu äldre torg som låg vid Åkroken där hamnen också fanns … men då hade det börjat regna och Skatan tog inga fler bilder …

Detta bildspel kräver JavaScript.

De avslutade sin Nyköpingsrunda på Hellmans med lunch  … också det ett av de gamla bevarade trähusen som tillhörde en gedigern köpmangård ..

Sedan hade Mannen och Skatan  visserligen tänkt sig en biokväll  för att avsluta denna regniga söndag stilenligt … men den får anstå till morgondagen …

Nu sitter de ute på Femöre och njuter … trots regn och rusk …

Det enda ”smolket i bägaren” är det där dasset som ligger lite väääl långt bort en regnruggig dag som denna …

10 reaktioner till “Ömsom regn ömsom sol

 1. Det är faktiskt riktigt trevlig att gå guidade turer i sin hembygd. Vi har gått några sådana vandringar i Visby och fick lära oss jättemycket som vi inte hade en aning om tidigare.
  Hoppas att solen har nått fram till er nu!
  Kram, Ingrid

  1. Jovisst är det det … Och varje vardag är det olika föreläsningar också så det här är nog inte sista gången som vi går med 🙂 …Än så länge är det fortfarande ömsom regn, ömsom sol och jag vet inte om vi har så mycket att hoppas på beträffande vädret i morgon heller …

   Kram!

 2. Jag har kollat lite extra när det är 112 på tvn Där är det från ambulansen i Nyköping och jag tycker att din stad ser gammal och fin ut. Det är nog bra att följa med och få lite historia för som sagt man blir hemmablind för det ställe man bor på.
  Nu har det börja komma sommarboenden hit. Det mullrar av gräsklippare och luktar grillrök och bilar far förbi. Vad värre är så har myggen börjat komma också och när jag var bjuden till Ann-Marie o Östen i Häbreret hade vi fullt upp med att slå ihjäl myggen.

  1. Här har vi fullt sjå att jaga mygg också … Kvällsrundorna med StinaFina är nästan omöjliga. De är riktigt bitska … 🙂

   Kram!

  1. Ha ha … ja de är svåra att få bukt med spindlarna. Mig gör de ingenting men jag har barnbarn som har spindelfobi … och det är inte att leka med.

   Kram!

 3. Det är sällan fel att turista på hemmaplan. Jag gör det lite då och då. Alltid lär man sig något nytt.

  Kram

  1. Det är faktiskt riktigt riktigt roligt. Man kan ju välja dagar när vädret inte är det bästa att vara på landet med.

   Kram!

 4. Tack … speciellt det där röda huset vid torget … Westerlingska gården eller vad det kallas … blev ju dramatiskt med färgerna 🙂 … och så lilla Mannen framför rådhuset och att det var så folktomt … 🙂

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.