Anna Laestadius Larsson

är ibland i radikalaste laget för Skatan … men ofta ofta gör hon tummen upp för hennes åsikter.

Oftare och oftare … faktiskt.

Idag har Anna skrivit en kolumn i SvD som Skatan inte bara gör tummen upp för utan Skatan håller med och tror hon har heeelt rätt och hoppas verkligen att den ska få spridning och läsas av ALLA …

… och kanske främst av politikerna i kommunerna och Jan Björklund förstås.

Och FÖRÄLDRARNA och mor- och farföräldrar …

Rädda pojkarna – gör kvinnor av dem

Glappet mellan flickors och pojkars slutbetyg i grundskolan ökar. Tjejernas genomsnittliga meritvärde är numera 223,8 av maximalt 320. Killarnas är 199,5. Det visar Skolverkets statistik från vårens avgångsklasser. Utbildningsminister Jan Björklund skyller på de nya undervisningsmetoderna som lägger större ansvar på individen. Han menar att en återgång till den gamla klassiska katederundervisningen skulle gynna pojkarna eftersom de har svårare än flickorna att koncentrera sig och ta ansvar. Och så kan man ju se det.

Flickor lär sig redan från bebisstadiet att bli ”duktiga flickor”. De får ligga ensamma längre och ammas inte lika ofta som pojkar. När de blir större får de lära sig att äta själva, klä på sig och pottränas tidigare än pojkar. Inför pojkarnas behov är vi mycket mer lyhörda, samtidigt som vi uppmuntrar dem att busa, stoja och ta plats i högre grad än flickorna. När de inte kan sitta stilla, när de dunkar en plastspade i huvudet på ett annat barn i sandlådan, när de inte vill läsa boken vi gett dem skrattar vi och säger överseende ”boys will be boys”.

Sedan när de blir lite äldre och ska få betyg, i årskurs sex från och med i höst, förvandlas allt det där pojkiga till något dåligt. Att vara pojke – med allt det vi låtit det stå för – som tidigare bara var charmigt blir plötsligt ett problem. Bums så blev det allvar. Dags att sitta still. Läsa långa texter. Sluta spexa och jobba fokuserat i grupp. Som om det är möjligt så där bara över ett sommarlov.

Det finns så klart ganska många pojkar som inte lever upp till ”bad boys”-idealet. Som är duktiga i skolan. Pluggar, fast kanske i smyg. Inte alls känner sig så tuffa och vill ta så stor plats. Killar som smälter in i väggen eller spelar ett spel i rädsla för att kallas fikus eller kärring. Visst kan vi satsa på katederundervisning och mer disciplin. Fler lärare skulle verkligen inte skada. (Skatans kursivering) Men vill vi hjälpa pojkarna på riktigt bör vi börja redan när de är bebisar. Och göra ”kvinnor” av dem.

Skatan tycker sig se i sin närmaste omgivning att det har blivit mycket bättre med jämlikheten om hon jämför med sin egen generation … men det sitter ändå så djupt. Inte ska man behöva klä pojkar i rosa … om de inte vill förstås, leka med dockor … om de inte vill förstås … liksom flickor länge har kunnat leka med tåg och bilar utan att någon har höjt på ögonbrynen … men … och det är ett viktigt MEN … man måste ha SAMMA krav på empatiinlärning, hjälpsamhet … självständighet  som man har på deras systrar …
Annars gör man dem en björntjänst …
Och så en sak till  … tuffa killar gråter visst …
Så det så …

9 reaktioner till “Anna Laestadius Larsson

 1. Tål att tänka på men… Det finns också en del som menar att duktiga flickor tar ut sig redan i grundskolan och blir omsprungna av killarna på gymnasiet och universitetet. De har tagit det lagom lugnt och har ork samt energi kvar för att lyckas. Kan ligga en del i det med…

  Sedan är det intressant att pojkars resultat ska vara en måttstock för hur undervisningen ska bedrivas. Undrar om det hade varit på samma sätt om det gällt flickor…

  Kram

  1. Ja det kan man undra. Om måttstocken skulle vara densamma. Jag tror knappast det. Jag kom att tänka på en sak i sammanhanget. När lilla e (yngsta dottern) pluggade juridik i Lund var det ett gäng tjejer som var outstanding bäst på tentor o s v. Men de jobbade också hårt för det. När de var på någon fest med killar också så blev de ”trackade” av killarna som sa … att tjejerna kunde vara hur bra som helst … det spelade ingen roll… det var i alla fall killarna som fick jobben sedan. Och liiite rätt hade de DÅ. Inte nu längre tror jag. Men det har gått jättebra för lilla e ändå … så hon har fått betalt för sitt pluggande 🙂

   Kram!

   1. I dag har tjejer stora möjligheter men trots allt dominerar männen när det gäller vissa positioner och i styrelser. Men visst, vi är en bit på väg…

    Kram

    1. En kille vid namn Jocke har ”svarat” dig/oss med en kommentar som du kanske inte uppmärksammar om jag inte skriver den här kommentaren … om ens då …

     Vi får se.

     Bara i hans svar visar sig det ”manliga” kynnet … lite småagressivt så där 😦 …

     Kram!

  2. Det där var nog det mest sexistiska jag läst på väldigt länge du Znogge. FÖr det första är pojkars resultat inte alls någon måttstock, sedan tidigt 30-tal har man anpassat undervisningar efter flickor för tusan och INTE pojkar. Det är en orsak till varför det går sämre för pojkar hela tiden och det beror inte på något av det som kan läsas här. Det vi kan läsa här är skrivit av en radikalfeminist som hatar män. Det är en orsak till varför hon skriver ”göra kvinnor av dem” och det är inte något positivt, utan en hint till att kvinnor är bättre än män. Orsaken är att skolorna anpassar sig efter kvinnor och att det är enbart kvinnliga lärare, inget annat. Så svårt ska det inte vara att förstå. Detta kan man läsa sig till av män som skriver om mäns problem, så varför lyssna på en feminist?

   Så Znogge du menar på fullaste allvar att kvinnors problem inte tas upp i debatten? Jag gör en snabb jämförelse och kommer upp med 27323626 kvinnliga frågor och 0 manliga som tas upp i media eller inom politiken, så varför säger du ”. Undrar om det hade varit på samma sätt om det gällt flickor…” en mera blind person får man leta efter.

 2. Om vi säger såhär, låt oss göra män av våra kvinnor. Då blir dom starkare tuffare och bättre. Låt oss uppfostra dom till det rätta och bästa könet redan vid födseln.

  Är det någon som har något problem med? Hmm jag undrar jag om ni skulle ha sådån positiv syn på något sådant om vi skrev så om er. SKulle inte tro det va?
  Så svårt är det inte att sätta saker och ting i perspektiv.

  1. Det är väl ingen som har sagt att vi kvinnor inte skulle behöva mycket mer av många av männens (bra) egenskaper (lite tuffare med starkare självkänsla) liksom (en del av) er män skulle behöva mer av traditionellt kvinnliga egenskaper (som att vara mer anpassningsbara, följsamma och empatiska … jag vet jag vet .. nu skriker du högt …men jag skriver EN DEL män … och …
   Själv har jag två döttrar och en son och kan nog ganska tydligt se hur pojkar och flickor bedöms olika. Och orättvist. Ibland till flickornas nackdel … ibland till pojkarnas.
   Men om pojkar från början fick lära sig ”plocka upp sina kalsingar efter sig” och ta ansvar i lika hög grad som flickor för det mesta får så skulle det säkert inte behövas gammaldags katederundervisning à la Björklund för att få studiero i klassrummen.

   Man ska helt enkelt försöka uppfostra flickor och pojkar till människor … tuffa, lyhörda, empatiska, med förmåga att ta ansvar …

 3. Lite av min poäng att ingen skriver så om kvinnor. Varför?
  Sen om du nu har både pojkar och flickor borde du ju också förstå att det är ingen sanning i att man ger flickor större ansvar, det är ju ren bullshit.
  Det stämmer inte heller att dom som blir uppfostrade med ansvar gör bättre ifrån sig i skolan. Det har funnits en väldigt negativ inställing och syn på pojkar och manlighet plus att vi har idioter till feminister (är inte alla det?) i skolorna som ska bestämma vad som är bäst för pojkar. Genusstudier idag går ut på att hitta fel på maskuliniteten som skriks ut i högtalarna i skolorna i princip, inte konstigt att det går dåligt för dom.
  Min poäng är att den där artikeln får ingen tycka är bra. Den är skriven av en patetisk kvinna som hatar män, det ska motarbetas och hånas. Hon har en underton att kvinnor är bättre än män. Går man ut med att problemet ligger i pojkarna själva och inte samhället förtjänar man fan stryk. Dubbelmoralen och avsaknaden av intelligens är uppenbar. Skulle det vara tjejer och kvinnor som gjorde sämre ifrån sig skulle ingen på hela den här planeten våga kalla det ett uppfostringsproblem, då skulle det heta patriarkat, strukturer och förtryck.

  Så tänk efter innan du hyllar en kvinna som har ett mål i livet och det är att avreagera sig på män.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.