Skatan lämnar Svenska Kyrkan

 

När Skatan var så där 13 eller 14 år åkte hon regelbundet  från Nyköping till Eskilstuna och reglerade sina tänder.

Hon åkte buss dit och hem …

En gång när hon var på hemväg från Eskilstuna och gick mot busstationen dök det plötsligt upp en man vid hennes sida som började knuffa på henne och skrika åt henne, jaga henne  och till slut slå henne med en ihopvikt tidning.

– Jävla judeyngel, judesvin … din morsa skulle ha gasats ihjäl så att man slapp se så’na som dig gå omkring

Osv osv …

Skatan snubblade fram och karl´n efter. Till slut slank hon in i en affär och sjönk ihop … alldeles ifrån sig. Hon skakade i hela kroppen och hulkade fram vad som hänt.

Mannen hade försvunnit … någon kanske följde Skatan till bussen … hon kommer inte ihåg men hon kommer ihåg hur utsatt hon känt sig … hur hemskt det var …

Det glömmer hon aldrig så länge hon lever.

Och hon började läsa om judarna, om andra världskriget, om Israel …

Hon läste också skönlitteratur t ex  Exodus av Leon Uris flera gånger.

Skatan identifierade sig med judarna.

Och blev nästan besviken när hon inte var judinna när hon äntligen tog mod till sig och tog reda på sina biologiska föräldrar.

Israel-Palestinakonflikten är ingen enkel konflikt … och Skatan är ingen Mellanösternexpert. Men en sak är hon alldeles säker på. Och det är att det inte bara handlar om en ockupationsmakts övergrepp. Att Svenska Kyrkan tar så klar och tydlig politisk ställning för ena parten i ett så komplext skeende gör att Skatan bara inte kan vara med i Svenska Kyrkan längre.

Hon går ur …

Kyrkomötet om Israel-Palestinafrågan
Kyrkomötet har idag beslutat att uppdra till kyrkostyrelsen att:
• sända Kairosdokumentet och internationella nämndens svar till kyrkomötets ledamöter.
• fortsätta sina ansträngningar att kräva ett slut på den israeliska ockupationen av Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza och i att rekommendera församlingarna att följa uppmaningarna i Kairos Palestina-dokumentet att avbryta investeringar, införa sanktioner och bojkotta företag och produkter från de israeliska bosättningarna på de ockuperade palestinska områdena, (Skatans markering) Västbanken och Östra Jerusalem samt i att stödja de krafter i Gaza som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter och kräva att den pågående israeliska blockaden av Gazaremsan hävs.
• fortsätta att kräva ett slut på den israeliska ockupationen av Västbanken, Östra Jerusalem och Gaza.
uppmana den svenska regeringen (Skatans markering … Om ett par veckor kommer dessutom FN:s generalförsamling att rösta om ett erkännande av Palestina som en FN-stat med observatörsstatus. Något som både Israel och USA ser som ett allvarligt hot mot framtida fredsförhandlingar (en annan politisk uppfattning) att verka för att Palestina upptas som fullvärdig medlemsstat i FN.)
• fortsätta att aktivt verka för en fredlig och rättvis lösning på konflikten Israel-Palestina.
• uttala att Svenska kyrkan kräver ett slut på den israeliska ockupationen och att en palestinsk stat etableras sida vid sida med staten Israel i enlighet med FN-resolutioner utifrån förhandlingar mellan parterna. Svenska kyrkan stöder fullt ut Israel som en suverän stat inom internationellt erkända gränser liksom vi fullt ut stöder en suverän palestinsk stat i Gaza, på Västbanken, inklusive Östra Jerusalem. Det innebär en tvåstatslösning baserad på 1967 års gränser.
• uttala att Svenska kyrkan kräver ett slut på både palestinskt och israeliskt våld mot civila och att mänskliga rättigheter och internationell lag efterlevs av båda sidorna i konflikten.

Vad säger Svenska Kyrkan om ockupationsmakten Kinas övergrepp mot Tibet … vad säger Svenska Kyrkan om detta, vad sägs om vad som händer i Syrien …

"Den störste fanatikern är den störste tvivlaren. Han vet det inte.
Han är en pakt mellan två
där den ene skall vara synlig till hundra procent och den andre osynlig.
Vad jag avskyr uttrycket ”till hundra procent”!

De som inte kan vistas någonannanstans än på sin framsida
de som aldrig är tankspridda
de som aldrig öppnar fel dörr och får se en skymt av Den Oidentifierade
gå förbi dem!"
(Tomas Tranströmer, ur dikten Guldstekel)

År efter år beskjuts Israel med raketer från Gaza och Hamas … som inte vill  ha en tvåstatslösning utan se Israel utraderat från kartan helt och hållet. De använder  t o m  sina barn som sköldar.

I Israel har visserligen inte  lika många liv skördats av rakterna  som palestinierna i  Gaza förlorat genom Israels bomber…

Och …

Mord av civila i en konflikt är oacceptabelt. Detta oavsett vem som begår det, regeringen i Syrien, Hamas eller den israeliska armén. Det är vår rätt att anklaga de som begår dessa dåd för mördare.

Men så ofta när det gäller Israel-Palestina konflikten, väljer kritiker att se Israel enbart som en ockupationsmakt och inte som ett ”vanligt land”. Jag tänker både på journalister och på mina vänner som liksom mig tillbringat många år att studera och leva i Israel och Palestina. Ett populärt citat som har börjat cirkulera på Facebook i samband med Israels bombningar av Gaza är av den berömde amerikanske aktivisten, Noam Chomsky, som i princip tar ifrån Israel rätten till självförsvar. Vad Chomsky menar är att eftersom Israel är en ockupationsmakt, så kan den inte rättfärdiga sina attacker i de ockuperade områdena som självförsvar.

Det handlar inte om vem som har rätt eller fel. Det handlar om två folk som lider av en konflikt. Den konflikten är dock lika verklig i Gaza som den är i södra Israel, i städer som Sderot som har beskjutits med raketer i många år. För två generationer av israeler som är födda efter Israels skapelse 1948, är Israel ett verkligt land, det är i deras ögon deras hem. De ser inte Israel enbart som en ockupationsmakt. Detta måste vi förstå. När dessa israeler ser raketer skjutas mot deras hem, så är det första de tänker inte att ”vi är en ockupationsmakt och vi har inte rätt att försvara oss”. De tänker på att försvara sitt land, för att de bryr sig om sitt land och värnar om det. (Salam Karam)

"Det kom en dröm. Han var på en sjöresa.
I det grå vattnet uppstod en rörelse
och en röst sa: ”Det finns en som är god.
Det finns en som kan se allt utan att hata.” 
(Tomas Tranströmer, från I Nildeltat)

12 reaktioner till “Skatan lämnar Svenska Kyrkan

 1. Det är en komplex och svår fråga, men jag kan inte låta bli att ha en viss förståelse för att palestinierna inte uppskattar att deras land blivit ockuperat av främmande makt.

  Jag tänkte skriva mer, men det får vara till en annan gång, för nu ska jag gå och tvätta håret. Det är SPF-möte idag.

  Kram, Ingrid

 2. Självklart vill vi, kristna som ”hedningar”, (och jag är kristen men inte längre med i Svenska Kyrkan) ha fred och en tvåstatslösning, att Israels ockupation upphör.

  Och jag har skrivit på listor om att det måste bli vapenvila etc och mot Israels övervåld.

  Vad jag vänder mig mot här är att Svenska kyrkan tar politisk ställning hur detta ska ske, hur vår regering ska agera (hur de ska rösta i FN t ex… och jag säger inte med det här att jag skulle vara emot att Palestina blev en FN-stat … jag har inte satt mig in i frågan) … men det är politik ” in i detalj” vilka metoder som ska användas (bojkott etc) på ett helt annat sätt än att kämpa för freden i området.

  Jag finner mycket av Israels politik idag skrämmande. De är en Goliat i sammanhanget som missbrukar sin övermakt. Men de är också omringade av stater där en del vill se landet utraderat totalt (Iran) Och Hamas är inga demokrater och bombarderar år ut och år in Israel med sina raketer (som de får från Iran) och vill överhuvudtaget inte ha en tvåstatslösning. De måste ju få försvara sitt land …

  Detta nämns inte i sammanhanget.

  Och med det här kan jag bara säga att Svenska Kyrkan går för långt. De för en ensidig politik. Det finns många ockupationsmakter (Kina t ex av Tibet där de fördrivit folk etc ) som inte alls överhuvudtaget har fått samma uppmärksamhet från Svenska Kyrkan … Nej det är det gamla vanliga ”kristna mot judar” … inget är nytt under solen.

  Jag lider med palestinierna som är instängda och jag … som jag rödmarkerade ovan … är inte okritisk Israel-vän på något sätt:

  ”Mord av civila i en konfllikt är helt oacceptabelt. Detta oavsett vem som begår det, regeringen i Syrien, Hamas eller den israeliska armén. Det är vår rätt att anklaga de som begår dessa dåd för mördare.”

  Jag skiljer på politik och religion och Svenska Kyrkan ska inte få bestämma vilken politik som ska föras in i detalj.

  De ska verka för fred, demokrati och hjälpa där det krävs … kritisera övergrepp och ockupationsmakter men inte i detalj gå in på hur politiken ska drivas.

  Inte ta ensidig ställning i ett fall som detta … i alla svenska kristnas namn.

  Kram!

  1. Vilken kristen organisation går du in i? Jag önskar att vi kristna som lämnar den numera världsliga organisationen Svenska kyrkan kan finna en andlig organisation där vi kan odla det kristna budskapet.

   1. Hej Arne!
    Jag har faktiskt inte funderat på vilken organisation jag ska gå in i eller om jag ska gå in i någon överhuvudtaget. Det här var en spontan handling … jag hoppades och trodde att Svenska Kyrkan var en trosgemenskap och inte en åsiktsgemenskap … eller hur jag nu ska uttrycka mig.

    Och det är inte heller hugget i sten att jag lämnat Svenska Kyrkan för alltid. Men jag hade hoppats på en lite livligare debatt om just såna här politiska ställningstaganden i en trosgemenskap som Svenska Kyrkan väl ska vara.

    Eva

 3. Vilket förfärligt minne att plocka fram men då fick du i alla fall förståelse för hur det är att vara hatad utan anledning i ett annat land. Det finns nog många som har det så här i Sverige och dom kan nog vara från olika länder.
  Jag kan precis som Ingrid förstå att har man bott i ett land i hundratals år och så rätt vad det är så kommer någon annan och ska ha det tillbaka. Klart man blir förbannad.

  Jag skiter i kyrkans åsikter men jag ska gå ur för att dom skövlar skog för pengars skull och inte har det minsta förstånd och förnuft och tanke på framtiden och hur vi ska värna om vår jord. Det tycker jag är väldigt lågt och så står man och predikar om hur vi människor ska vara. Pytt skit allt handlar om pengar.

  1. Jag tycker förstås att det är skamligt med ockupationen och att palestinierna vill ha sitt eget land. Det förstår jag också att Svenska Kyrkan stöder till fullo. Men de ska inte tala om för alla hur det ska gå till … de är inga politiker i den bemärkelse. Om jag bojkottar Jaffaapelsiner är det upp till mig att ta det beslutet t ex.

   Och jag tänkte faktiskt på dig också … för det är verkligen för djävligt (ursäkta!) att bära sig åt så… skövla skogen för pengars skull. Men jag tänkte inte blanda in det i just det här inlägget. Men det väger onekligen in i mitt beslut.

   Kram!

  1. Ja många har lämnat Svenska Kyrkan men av nästan lika många anledningar tror jag. En del av ekonomiska skäl, en del av att den har blivit … som jag skrev i en kommentar … en åsiktsgemenskap istället för en trosgemenskap.

   Kram!

 4. Mycket modigt och strongt bevis på integritet, samt genuin tro, Skatan. Jag stödjer dig helhjärtat.

  1. Tack Marcus! Men särskilt modigt var det inte. Jag blev bara så arg att någon i en trosgemenskaps namn går in på utrikespolitiska detaljfrågor … som kanske t o m kan leda helt fel om man i den kristna trons namn vill arbeta för fred och frihet och demokrati …

   Vi verkar vara en hel del som håller med mig här … också inom Svenska Kyrkan.

 5. Vilken Karl som attackera småbarn.
  Jag förstår helt ditt beslut och det har faktiskt slagit mig också, många gånger.
  Att gå ur svenska kyrkan.
  Kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.