Besviken och frustrerad är Skatan

Fast nu gäller det inte Skatan personligen … utan nu gäller det bra mycket viktigare saker.

Skatan läste i dagens SvD en krönika av Karoline Eriksson om vårt kulturarv , vårt filmkulturarv, och hur snålheten bedrar visheten och vad man genom att inte kämpa för ”sitt”  tillåter ett helt filmarv slängas på soptippen.

Skatan har träffat  kulturministern i olika sammanhang IRL och trodde hon skulle bli en bra minister.

Men bedrog sig.

Redan … inför valet 2010 … när Skatan  talade med Anders Borg om   kulturen här på torget i Nyköping förstod hon att en kulturminister måste kämpa med näbbar och klor, aldrig ge sig …. sätta hårt mot hårt … för att få sin stämma hörd och pengar till kulturen.

Men vår kulturminister har inte lyckats stå upp mot Anders Borg och få de absolut nödvändigaste pengarna till kulturen.

Kulturdepartementet har möjlighet att göra en ovärderlig insats. Och det handlar inte enbart om att bevara, med den digitala tekniken skulle det bli möjligt att tillgängliggöra filmhistorien på ett helt annat sätt än tidigare, via webben, dvd, tv, digitala biografer.

I Finland får filmarkivet motsvarande åtta miljoner kronor årligen för att digitalisera filmarvet. British Film Institute har börjat överföra alla brittiska filmer till hårddiskar. I Frankrike har 400 miljoner euro avsatts för att digitalisera 10000 filmer under en sexårsperiod.

Ifjol äskade Filminstitutet 65 miljoner kronor för den kommande femårsperioden från kulturdepartementet för att kunna börja med de tusen första långfilmerna. Det blev nej. Inte en krona.

(Karoline Eriksson, SvD Kultur)

Lena Adelsohn Liljeroth har varken förmått det eller lyckats prioritera och kommer  till på köpet med usla undanflykter som att ”det finns inte pengar till allt” eller ”museerna vill också ha mer pengar”.

Skatan ger henne ett tips: Avgå!

– Sätt hårt mot hårt och får du inte igenom dina krav, gör som Mikael Odenberg:

– AVGÅ …

för att kunna se dig själv i ansiktet.

– Är det här en film som kommer att slängas på soptippen?

– Eller den här?

8 reaktioner till “Besviken och frustrerad är Skatan

 1. Hon har nog inte tid över för kulturen då hon verkar ha fullt upp med att hjälpa sina bekanta komma till tals i frågor som ligger på länsnivå och inte ens tillhör hennes departement. Så, JA, hon bör avgå.

  1. Deeet kände jag inte till … men hon verkar inte stark nog att äska de pengar som verkligen behövs. Och brinner man för en sak … och det här är ju nödvändigt just NU för att det inte ska gå åt helvete …så måste man kanske anstränga sig lite mer. Annars är man nog fel kvinna på den platsen.

   Kram!

 2. Äsch inte förvånar det mig ett dugg. Politikerna lovar runt och håller tunt och ser mest till att dom själva får fina pensioner och bra förmåner och inte hjälper det om man byter ut dom heller. Så tror jag som ser hur man ställer till det för oss på landsbygden. Nej pengatecken är det enda som blinkar ur ögonen och kanske lite makt

  1. Jag håller med dig, Skogsnuvan … jag har blivit mer och mer besviken på politikerna med åren … och de är lika ”goda” kålsupare allihop.

   Men ändå … de är de vi har och jag tror ändå på att du och jag gör skillnad. Även om vi skulle rösta blankt är det ju ändå en röst.

   Kram

   PS Snart snart … nu dröjer det inte så länge … så ses vi igen. Det ser jag verkligen fram emot och längtar efter. 🙂

 3. Problemet är ju just att det är vårt SVENSKA ARV som de vill bevara. Sådana initiativ anses ju i vissa korridorer som ren rasism som ska bespottas och bekämpas med alla till buds stående medel. Bättre då om filminstitutet skapar en etnisk förening för några individer med utländsk härkomst som finns på kontoret, och sen ansöker om bidrag till detta. Då ska de se att miljoner finns i överflöd.

 4. Eftersom Svenska Filminstitutet betalade ut ca 180 milj i rent produktionsstöd till diverse nya svenska filmer bara under 2012, varför skall kulturdepartementet då anslå en massa nya pengar? Bevisligen finns det ju gott om pengar i den befintliga budgeten. Då finns det ingen anledning att bli besviken på kulturministern heller.

  Men just det, uppgiften ovan fanns inte med i SvD-krönikan. Då kunde man ju lätt få fel intryck, eller snarare deet intryck krönikören ville att vi skulle få. Tvärtom borde vi gratulera kulturministern för att hon inte lättvindigt kastar ut skattepengar när det redan finns anslag som räcker och blir över!

  1. Man kan inte få allt det är sant … men … du och jag har antagligen olika uppfattningar om kulturens betydelse i sig och vad en kulturminister bör ”brinna för” när det är så dags att ”brinna” innan det är för sent.

   Och kunna prioritera!

   Du menar att man ska skippa nyproduktion och nysatsningar på filmen för att kunna bevara de gamla filmerna … filmhistorien … till eftervärlden .

   Nyproduktionen … som ska ge pengar i kassan … får inte utesluta bevarandet av det gamla.

   Det ena får inte utesluta det andra … tycker jag … och är värt eftertanke och prioriteringar.

   Kanske är det så att Lena A L gör så gott hon kan och att Anders Borg håller så hårt i kassan att det inte finns pengar till både det ena och det andra.

   Är det så skulle jag … om jag var kulturminister … klaga så högljutt så att det blev en debatt om vad som är viktigt och långsiktigt värdefullt o s v … och i värsta fall … som Mikael Odenberg … avgå.

   Fast vad vet jag … Jag tycker bara det är en skam att låta allt gammalt gå förlorat.

   Kortsiktigt, liksom …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.