Lilla Nobelpriset – Svenska Akademins nordiska pris

I Peter Englunds blogg ”Att vara ständig”  läste Skatan om prisutdelningen av ”Lilla Nobelpriset” som i år gick till Sofi Oksanen.

Skam till sägandes har inte  Skatan läst någonting som Sofi Oksanen skrivit.  Av någon konstig anledning har hon hittills känt ett starkt, ofattbart motstånd.

Men så läste Skatan det som Peter Englund citerade ur Sofi Oksanens tal vid prisutdelningen och förstod att hon missat något:

Böcker och filmer lyfter däremot fram individens berättelse, människor som i själva verket är likadana som vi. Därför finns det inget starkare vapen än berättelsen: genom historien om en person kan läsaren identifiera sig med frågor som kan förefalla mycket avlägsna och genom den individuella berättelsen kan det som känns synnerligen främmande upplevas som nära.

Skatan  ska redan i morgon dag gå till bibblan och låna en av Sofi Oksanens hittills utgivna fyra romaner. Kan man beskriva varför litteraturen/berättelsen är viktig, ja snudd på livsnödvändig (för Skatan i alla fall)   för att vi ska förstå det som är annorlunda, ”den andra”, komma nära och känna empati  så som Oksanen så glasklart säger i sitt tal blev det plötsligt ett ”måste” för Skatan att också läsa hennes romaner.

Motståndet föll som en fura.

200px-Sofi_Oksanen

Sofi Oksanen 2008

Även om inte Skatan satt ord på det är det ju precis det här hon har vetat hela tiden. Om varför hon läser, läser, läser och aldrig kan sluta läsa.  Ibland kan det gå trögt och samma bok ligger länge på hennes nattygsbord  men så kommer det en tid då hon ”hittat rätt” och hon ”avverkar” den ena efter den andra: romaner, noveller, biografier …  Genom böckerna kanvi närma oss världar  och ”krypa under skinnet” på människor (verkliga och fiktiva), deras tankar, yngre generationer, äldre, flydda tider och  andra epoker, som vi inte kunnat lära känna, leva oss in i och    ”uppleva”  och på så sätt  leva ”flera liv”.

 

♥ ♥ ♥

Därför citerar Skatan … som slutkläm … Peter Englunds citat vad Sofi Oksanen sa vid prisutdelningen:

Och till sist talade Sofi Oksanen själv, och hon sade bland annat följande:

Det är psykologiskt omöjligt för människan att känna empati gentemot objekt eller siffror, de saknar röst. Dödsoffren som flimrar förbi i nyheterna är beklämmande men det är svårt att identifiera sig med dem och nyhetsflödet är i sig avtrubbande. Det objektiva språket i ett forskningsuppdrag för inte heller fram individen. Man kan inte identifiera sig med stater som förekommer i rubrikerna, de är alltför konturlösa. Böcker och filmer lyfter däremot fram individens berättelse, människor som i själva verket är likadana som vi. Därför finns det inget starkare vapen än berättelsen: genom historien om en person kan läsaren identifiera sig med frågor som kan förefalla mycket avlägsna och genom den individuella berättelsen kan det som känns synnerligen främmande upplevas som nära. Upplevelsen av identifikation kan också förebygga rasism: människan vill ju inte ta livet av den som är hennes like. Man dödar hellre andra, mindre värda fiender. Efter att man upplevt identifikationen är det svårare att se den man identifierat sig med som den andra. Föremål och siffror har ingen röst. Anonymiteten är utan röst. Stereotypierna saknar röst. Men det gör inte litterära personer och till skillnad från element och siffror, kan man känna empati för dem. Därför är individens röst och individens egen berättelse diktaturens, trakasseriets och människorättsbrottens mäktigaste fiende.  (Översättning av Janina Orlov, ity Oksanen talade på finska.)

8 reaktioner till “Lilla Nobelpriset – Svenska Akademins nordiska pris

 1. Det är helt hopplöst. På något konstigt sätt kan inte Skatan få till nytt stycke i slutet på sitt inlägg utan det går i ett. Hon hade tänkt sig nytt stycke efter ”… leva ”flera liv”.

  Nu har hon suttit med det här i en halvtimme. *pust*. Hoppas det inte blir för maffigt att läsa.

 2. Inte jag har läst något av den kvinnan. Tar mig ju inte ens till biblioteket utan just nu så läser jag gamla böcker ut min bokhylla och dom flesta har jag glömt så dom är som nya. Just nu läser jag Victoria Holts böcker och det känns ganska lagom underhållande en stund i hamocken mellan gräsklippning och rabattrensning. Inte för tungt och lagomt spännande

  1. Visst är det härligt att ”komma bort” ibland från den verklighet man lever i. Tänk om vi inte hade våra böcker.

   Och tänk på alla människor som inte har ”upptäckt” böckernas värld !

 3. Jag såg Sofi Oksanen på TV för ett tag sedan. Jag tror att det var i Go’kväll, men jag har inte läst något av henne. Hon verkar hur som helst vara en intressant person, så jag ska nog se om de har något av henne på biblioteket.
  Kram!

  1. Jag såg och lyssnade också på henne i ett avsnitt av Babel … och lite avskräcker hennes ”yttre”. Jag har fått för mig att hon ska vara så ”svår”. Men nu ska jag ”kolla” om mina fördomar stämmer . 🙂

   Kram!

 4. Jag har läst Utrensning och den är otroligt bra. Både bra skriven rent litterärt och så var det just detta att jag fick omblick i en värld som jag inte visste så mycket om, trots att den rent geografiskt ligger ganska nära. Tycker också att det är så klokt och sant det Okksanen säger. När vi läser utvidgar vi ju oss själva och blir större än vi är. På ett positivt sätt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.