Vindkraftverkens vara eller ickevara

vindkraftsverk

Rapport i TV granskar Vattenfall och har upptäckt att man istället för att bygga fler vindkraftverk kommer bygga färre.

Det finns för mycket energi … man måste dra ner … man måste vara konkurrenskraftig.

Samtidigt protesterar de s k ”gräsrötterna” vilt. De vill inte ha de här brummande, vinande ståljättarna i sin närhet.

Skatan slog upp gårdagens sn (Södermlands Nyheter) och debattsidan och möttes av detta (Skatan citerar valda delar:

Sörmlandsturistmagnet förstörs av vindkraftverken

Sörmlandsleden firades nyligen på sin 40-åriga födelsedag, med festligheter, landshövdingar och tal, vid Ånhammars säteri mitt i Sörmland. Det var nämligen Ånhammars dåvarande ägare, Anders von Stockenström, som 1971-72 tog initiativet att upp- låta mark för den sträcka som blev förebild för resten av den i dag 100 mil långa leden.

Tyvärr är Sörmlandsleden i dag så väl känd att den tas för given. Alla hyllar 40-åringen. Samtidigt planeras en vind- kraftpark som skulle tillintet- göra den äldsta delen av leden. Den planerade anläggningen, med 7 verk sydväst och 11 verk nordost om Ånhammar, skulle inte bara ligga nära leden utan till och med omge den. Allt i delvis orörd natur.

För vem vill vandra mellan 200 meter höga metalljättar på asfalterat vägnät, över sprängd klippmark eller genom risiga kalhyggen? Vem kan höra de fåglar som ev entuellt finns kvar över vindkraftverkens rockkonsertdecibel?

Län och kommuner fram- håller Sörmlandsleden som naturtillgång och inkomst- källa. ”Vandringsled magnet för utländska turister” var hel- sidesrubrik i SN den 27 juli.

EU ger miljoner till ett projekt som ska sätta sprutt på naturupplevelserna …

Alla hyllar den 40-årsjubilerande Sörmlandsleden, skriver Anne-Charlotte Harvey, och menar aen vindkraftspark skulle ”tillintetgöra den äldsta delen av leden”.

Utländska turister kommer hit just för att det är så här öppet och orört.18 svischande vindkraft- verk vore inte bra, konstateras lokalt. Skydda Sörmlands- leden!

Jag talar inte för bevarandet av någon gammal förlegad institution.

Jag talar om respekt för arvet efter en ovanligt framsynt man, ett arv som vi bör förvalta för framtida generationer.

Anne-Charlotte Harvey 

Ett svårlöst dilemma … onekligen … som Skatan inte satt sig in i ordentligt. Rent spontant tycker hon det är absurt att förstöra naturen med dessa vinande, brummande monster i den delvis orörda naturen. Som … enligt Vattenfall …  inte ens behövs för att det finns ett överflöd av energi just nu.
Hitta på nå´t nytt!

8 reaktioner till “Vindkraftverkens vara eller ickevara

 1. Jag har ju ett exempel i vårt vackra strövområde Masshagar, där jag inte går längre därför att man ha smällt upp fem vindkraftverk som är väldigt störande. Å andra sidan, så täcks Gotlands energibehov en blåsig dag av upp till 80% från vindkraften. De flesta verkar gilla vindkraft, men ingen vill ha snurrorna i närheten av sina domäner.
  Ha en fin helg!
  Kram, Ingrid

  1. Man kanske måste vara mer noga med var de ställs upp de där kraftverken. I orörd natur efter vandringsleder är kanske inte det ultimata stället. Men någonstans måste de ju stå och … som sagt … jag har inte satt mig in i problematiken. Vore inte solkraft bättre. Smäll upp massor av solfångare i ökenomrden i norra Afrika så kanske man kan få kraft ändå här uppe i norr 🙂

   Kram!

 2. Nu kommer jag ju från slätten, där vindkraftverken duggar tätt och häpnar alltid över protester mot dem. De är stora ja, men majestätiska och ljudet är ytterst begränsat. Här står de som komplement till rapsfälten, lika sköna som
  Vallmon som bryter det gula.

  1. De vindkraftverk jag har sett ute på slätter har jag också tyckt vara vackra … men jag bor inte i närheten av något och jag hör dem inte. De måste ju låta en del när de är en hel park av snurrande propellrar. Men som sagt … jag tycker bara det är synd att de väljer vacker orörd natur att ställa upp dem i. Kram!

   1. Det låter faktiskt inte som propellrar. Det är ett dovare och tystare ljud. Mer harmoniskt faktiskt. Jag badade precis bredvid 5 stycken bara här om dagen och det var nästan medititativt.

    I mina barndomstrakter går debatten vild om de skall sättas längs kusten, och min far har faktiskt bytt åsikt efter ha hört dem på nära håll här nere.

    För i grund och botten: Vad är bäst? En hållbar lösning för miljö eller ett dovt snurrande som kanske stör när du vilar på din gräsmatta. För mig handlar om att se förbi egennyttan och börja tänka framtid för barnbarn

 3. Det är en bra energiform men inte så estetiskt tilltalande precis. Hos oss har vi dem mitt ute i Öresund. Sedan kan jag tycka att energipriserna borde vara ännu lägre om det nu finns för mycket av varan. Ändå betalar vi kunder så mycket…

  Kram

 4. Här börjar det ju bli en del snurror men här finns så mycket vildmark och så stora ytor så det vill nog till om man ska höra dom. Dock kan jag tycka att vi skulle få någon form av kompensation för man kan väl inte tro att vi skulle få lägre elpriser, nej vi har ju lika höga eller högre än söderöver fast vi har minst 7 kraftverk i älven här bredvid.

 5. tja, tycker inte de låter så hemsk de har ju ett dov ljud , – men vi måste ju vänja oss åt flera olika alternativ. kan ju inte va so kul som de nu har det i Japan . margareta

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.