J som i Jur

Jovisst vet Skatan att djur stavas med dj och inte med bara j.

Men djur uttalas ju onekligen som om det bara stavades med J. Och på sistone har Skatan träffat på en samling Jur som kunde ha stavats med J … lika väl som med dj. För det var ju djur som inte egentligen var djur.

De var mystiska, otroliga, spännande varelser …

Detta bildspel kräver JavaScript.

Till en början var Skatan mycket misstänksam … hon närmade sig de mystiska varelserna med misstro.

– Vad vaaar det för djur egentligen. Vad ville dom henne?

Ulf Ekberg och hans hustru Jill … också hon konstnär ställer ut på Galleri Sjöhästen .

Detta bildspel kräver JavaScript.

Jills keramiska verk i dekorativa mönster, ringlade stengodskrukor, rakubrända keramikfat och skålar besöks ofta av insekter som ekoxar, vivlar och bin. Jill skapar rörelse i en keramisk värld.
Ulfs måleri och stengods besöks av ofta större varelser. Hans verk ger en inre förnimmelse av att något håller på att ske. Något oväntat, något man bör uppmärksamma, något värt en eftertanke.

Och igår var det ”förhandstitt” för Galleri Sjöhästens vänner med vin och ost och som sagt … förhandstitt. Då  fick de också  träffa konstnärerna som berättade om sin konst …

Och Skatan föll för de mystiska djuren.

Schamandjuren.

Med sina för det mesta mycket ståtliga svansar.

De är djur som visar oss vad de vill att vi ska se av dem … Precis som vi människor som ikläder oss de roller eller de attityder som visar hur vi vill att andra ska uppfatta oss.

De är mycket snälla och visa djur med olika egenskaper … blygsel, stolthet, och ett lugn som de förmedlar t ex i den underbara ”meditationsbilden” (det är Skatan som ser juret meditera och försvinna i sina tankar bortom horisonten) …

Schamandjur

Efter förhandstitten gick Hannele, Ulf och Jill, Mannen och Skatan och åt tapas och drack gott vin på det enda ställe med köket fortfarande öppet … och klockan var inte sååå mycket då. Men när de vände hemåt hade det nästan hunnit bli midnatt …

Detta bildspel kräver JavaScript.

Idag var det Vernissage och så länge Skatan var kvar på galleriet minglade folk  imponerade  av de originella verken och den vackra keramiken som nu visas t o m 5 oktober.

Sedan åkte Mannen och Skatan och StinaFina ut till Gudrun och Lars (ordförande och vice ordförande i Galleri Sjöhästens vänner) och plockade äpplen från träd som verkligen dignade av frukt och drack gott kaffe med hembakat ”knäckebröd”, brieost och fikonmarmelan … och kaka på det. Som tur är sköt Skatan upp sin ”halvsvältardag” tills i morgon.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Det har verkligen varit  en gårdagskväll och en dag som idag var fylld av konst och samtal och möten … med människor av kött och blod men också med mystiska Jur …

Schamandjuren.

6 reaktioner till “J som i Jur

 1. Man kan ju fråga sig varför djur ska stavas med dj – jag tycker att vi inför jur i stället.
  Kram och trevlig helg!

  1. Kanske har man lärt sig det någon gång … varför djur stavas som det gör … och varför gör ,,, förresten inte också stavas med J … Det är väl något fornnordiskt som klamrat sig kvar. Det måste vara jättesvårt att lära sig stava när man ska lära sig vårt språk.

   Den här länken hittade jag … och det var väl ungefär den teorin jag hade … fast tvärtom. Vi har förändrat den fornnordiska stavningen genom att inte uttala den korrekt:

   Klicka för att komma åt reduktion.pdf

   Kram!

 2. oj vilka härliga djur. Speciellt gillar jag deras häftiga svansar. Det är att kunna gå och titta på sådana här saker som man saknar när man bor så här långt från stan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.