6 november

6 november

6 november är den 310:e dagen på året i den gregorianska kalendern (311:e under skottår). Det återstår 55 dagar av året.

Femtiofem dagar av år 2013.

Svenska flaggan

Det är en flaggdag.

Idag  fast år 1632 … vem har inte haft de siffrorna som portkod förresten … stupade  Gustav II Adolf vid Lützen.

Gustav Adolfsbakelse

Det är därför man flaggar och äter speciella bakelser.

Napoleonbakelse

När Skatan var liten åts det Napoleonbakelser … som Skatan alltid trott var uppkallad efter kejsaren Napoleon men visst inte  alls har med honom  att göra*.  Den bakelsen kunde man få vilken dag som helst och inte en speciell dag.  Trots att Gustav Adolfsbakelserna ”skapades” i Göteborg (både mamma och pappa är gamla göteborgare)  har inte Skatan något minne av  att ha ätit dem förrän på senare år när hon jobbade på advokatbyråer där det hölls på traditionerna.

Gabriella Di Luca

Den 6 november är det också Bellas födelsedag … Mamma Lisen var så höggravid hon kunde vara stormnatten 1 november 1969 när Mannen och Skatan gifte sig och så efter fem dagar kom hon till världen, Bella, som Skatan passade en del när hon var liten och nästan skrämde slag på … som Skatan brukade göra med små barn … men det är en annan historia.

Pappa

Och idag ska Skatan och Mannen och StinaFina åka till Stockholm och pappa som de inte kunnat göra på veckor eftersom Skatan hostat och hostat och hostat och hostat. Sist hon var där fick hon hämta sina kvarlämnade skor som hade ställts utanför dörren till henne. Pappa är av förklarliga skäl rädd (understatement)  att bli smittad … han är ju trots allt 101 år.

* Det finns i de flesta språk ingen klar koppling till kejsar Napoleon I av Frankrike utan namnet kommer troligen ursprungligen för det franska ordet för napolitansk,napolitain. Till exempel så använder den gatronomiska encyklopedin Larousse Gastronomique gateau napolitain, ungefär napolitansk bakelse, utan att nämna eller använda ordet Napoleon. (Wikipedia förstås)

4 reaktioner till “6 november

 1. Här har Skatan verkligen stuvat om!
  Jättefint och fräscht ser det ut.
  Jag undrar om jag får någon Gustav Adolf-bakelse i kväll på styrelsemötet. Vi sa ifrån till ordföranden vid förra mötet att det var ett villkor för att vi skulle ställa upp i kväll.
  Kram, Ingrid

  1. Ja jag brukar göra det när jag inte har något annat i huvudet eller i tankarna … stuva om kan jag åtminstone göra. Jag kan inte förstååå att det ska vara så tungt att komma igång.

   Hoppas du fick den där bakelsen. Tycker du de är goda? Själv föredrar jag faktiskt Napoleonbakelsen. 🙂

   Kram!

 2. Jag har inte ätit några bakelser inte ens kommit ihåg att det varit någon sådan dag. Däremot kom AMV:s gubbe hit igår med en winerbrödspåse i högsta hugg som vi satt i oss ganska snabbt. Idag ska kinabror och jag ut och leta stenåldersplats och jag ska på meditation lite längre fram på kvällen. Grisnäsan Bob lerar ner och skäller på alla som kommer och jag är utan bil fortfarande. Ja så är det i Fisksjön en grådisig dag i november men skit samma Det snöar inte i alla fall. Kram på dig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.