Malik Bendjelloul

MalikBendjelloul-AndersWiklundScanpix

Malik Bendjelloul                Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Den prisade filmskaparen Malik Bendjelloul har avlidit, 36 år gammal.
– Han var en otroligt duktig berättare, säger journalisten Hynek Pallas, som följde med Bendjelloul till Hollywood när han tog emot Oscarstatyetten för sin dokumentärfilm ”Searching for Sugar Man”.

Det kändes underligt och oväntat att känna en så stor och personlig sorg som Skatan gjorde  när hon fick höra att skaparen av den överallt lovprisade och belönade filmen Searching for Sugarman var död.

Hon kände ju honom inte … personligen.

Han var ju så ung … född 1977 … samma år som hennes tvillingar.

Ofattbart.

Och hennes tankar gick förstås genast till hans bror Johar (programledare för P1 Morgon) och familjen.

Alla beskrivningar…  alla som mött Malik  beskriver honom som snäll, ödmjuk, otroligt kreativt begåvad med en berättartalang utöver det vanliga.

Ödmjuk … och känslig.

Igår såg Skatan kulturprogrammet Kobra som i ett specialprogram hedrade sin förre medarbetare Malik Bendjelloul och visade alla reportage som han gjort. Och Skatan förstod att han varit var en otroligt kreativ, originell berättartalang och nyskapande person som ofta med ”enkla” medel just fick fram sin unika begåvning  i sina reportage, bilder och ntervjuer.

Malik berättade också i ett av Sommar-programmen förra året (som Skatan ännu inte lyssnat på) att Sugarman-filmen nästan inte höll på att bli av. Filmens huvudfinansiär hade hoppat av . Det säger en hel del om hans envishet och tro på sin skapelse. Att han inte la ner. Att han ändå fortsatte.

Envis … men känslig.

timthumb.php

Erica Treijs

Det kan vara ensamt även i strålkastarens allra starkaste ljus

skriver Erica Treijs idag i sin personliga och utlämnande krönika Låt en fungerande psykvård bli valfråga.

Det bottenlösa, nattsvarta, orkeslösa kan benämnas depression. Den finns mitt ibland oss, men så länge man inte själv är drabbad – eller någon i ens absoluta närhet – så låtsas vi inte om sjukdomen.

_ _ _

Den sjuke vill ofta dölja sitt tillstånd av hopplöshet, det hör liksom till. Ändå drabbas hälften av alla kvinnor och en fjärdedel av alla män någon gång under sitt liv av depression. Årligen begår 1 100 människor i Sverige självmord. Det är ungefär tre om dagen.

Erica Treijs berättar i sin krönika om sin sorg, sin saknad, sin vrede  efter att själv ha förlorat sin man genom att han tog sitt liv. Han blev bara 39 år.

VARFÖR? Svaret på den frågan fick jag och vi aldrig. Men vi fick veta att han besökt psykakuten bara några timmar innan, men inte blivit inskriven. Deras bedömning var att han inte var suicidal. Vetskapen om att han stod där ensam i regnet, utan riktning och bevisligen utan hopp, skär fortfarande, efter alla år, som en kniv i själen. I samvetet. Vad kunde jag ha gjort annorlunda? Var det mitt fel?

Erica skriver en krönika så stark och gripande att alla politiker skulle läsa den och verkligen låta ”en fungerande pskykvård bli valfråga” … i riksdagsvalet och ute  i landstingen.

En samtal med en polis i vänkretsen om det ”sjuka” i dagens sjukvård  som inte förmår erbjuda vad som krävs. ”Knappast av ovilja, mer av resursbrist eller systemfel”

Hans ord ringer fortfarande i öronen, precis som dörrknackningen. Det gör att jag nu säger till er som lever i mörkret: Gör det inte! Du har ett värde. Det finns ljus.

Mitt i livet. Mitt i steget. Alla är vi kantstötta. Vi kan inte förlora fler. Låt en fungerande psykvård bli en valfråga.

4 reaktioner till “Malik Bendjelloul

 1. Det är nog ett faktum att framgång inte automatiskt medför lycka. Det har vi många exempel på, se på Johanna Sällström och Ted Gärdestad. Jag tror att de som är någon slags genier också är extra känsliga människor, som har svårt att klara av vår karga och tuffa vardag. Oerhört tragiskt är det och en stor förlust för oss som lever kvar.
  Kram, Ingrid

 2. Kändisskap och framgång är nog inte alltid den sanna lyckan. Psykisk ohälsa och missbruk är tyvärr vanligt. Men naturligtvis borde vården hålla högre klass. Det gäller för såväl fysisk som psykisk sjukdom…

  Kram

 3. Jag som är rätt obildad har inte sett den filmen men hört om den i alla fall. Så synd på en sådan här man som tydligen hade ett gott liv att leva och var en fantastisk människa vad man hört. Synd synd.

 4. Jag blev också väldigt berörd när jag läste om den här händelsen, trots att jag inte kände honom utan bara hade sett honom i intervjuer. Han verkade så levande och brinnande när han berättade om filmen och det känns märkligt att han valde det här alternativet. Men som sagt, jag kände honom ju inte och livet är ju inte alltid så enkelt. Tragiskt är det i alla händelser.

  PS Tack för de vackra orden på min blogg.

  Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.