Fred & Kärlek & Yttrandefrihet

”Jag delar inte dina åsikter, men jag är beredd att dö för din rätt att uttrycka dem.”

Sentensen brukar tillskrivas Voltaire, men i själva verket formulerades den av den brittiska författaren Evelyn Beatrice Hall som skrev hans biografi. Viktigare är emellertid att orden i hundra år väglett människor som bryr sig om yttrandefrihet. Än i dag gör ju inte alla det. På senare tid har det visat sig att oroväckande många inte ens förstår konceptet. (Sam Sundberg, SvD)

Skatan tyckte det var bra att Kartellen avbokades när Dalarnas Tidningar sa upp sitt samarbete med Peace & Love-festivalen häromveckan.

Hon hade tyckt att det var fel av Peace & Love att boka Kartellen från början om hon hade känt till gruppen då.

Men nu har hon läst på.

Och blev förstås djupt upprörd när sedan Peace & Love ”vände kappan efter vinden” och hälsade dem välkomna tillbaka till Peace & Love-festivalen igen.

Skatan har beundrat (och beundrar fortfarande ”konceptet”)  Peace & Love och allt vad de stått för genom åren, beundrat och beundrar fortfarande alla som kämpat och kämpar för festivalens överlevnad, inklusive förstås eldsjälen Jesper Heed, hon har följt dem genom åren, har varit på de flesta festivalerna, lyssnat på intressanta föredrag av intressanta människor  och i och för sig inte tidigare heller känt till vad alla artister stått för i sin musik och hade inte gjort det den här gånge heller om inte Dalarnas Tidningar sa upp sitt samarbete och Peace & Love avbokade Kartellen   och blev kanske därför extra besviken av vad som följde härnäst.

Kovändningen.

På Peace & Love-festivalerna  har Skatan haft några av sina största musikupplevelser: Patti Smith, Ola Salo, Bob Dylan, Robyn, The Waterboys  m fl m fl och Borlängemusikerna förstås: ”Stommen” i Stonecake, Mando Diao och SugarPlum Fairy och  lyssnat till idoler som Suzanne Brøgger, och Lars Eliasson

Så här säger Peace & Love  om Årets Fokusområde:

Därför har vi i år valt att fokusera på en hyllning till mångfald och ett ställningstagande mot våld och rasism. Vi ser en värld där vi behöver påminnas om allas lika värde och allas rätt till respekt, där vi behöver samtala med varandra och dela med oss av våra erfarenheter.

Våld eller hot om våld är aldrig villkorat. Ändamålet helgar inte medlen. Och Kartellens våldsförhärligande texter talar för sig själva…  hur man/de tycker man ska/kan lösa samhällsproblem. Med våld.

Sam Sundberg skriver idag i SvD en krönika, Redan Voltaire insåg att Kartellen har fel och Skatan citerar:

Att en sponsor inte vill stödja ett evenemang som anlitar artister med kriminell bakgrund och våldsförhärligande texter kan aldrig rimligen beskrivas som ett hot mot yttrandefriheten. Ett hot mot yttrandefriheten är det däremot när man hotar folk på grund av deras åsikter. Just det som Kartellen gjort karriär på. Från twittrande om att döda Jimmie Åkesson (frontmannen Sebbe Stakset dömdes för olaga hot för det) till t-shirts med bilder av en misshandlad SD-partiledare och text- rader som ”Nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder”.

Att Katellen har kriminell bakgrund tycker Skatan inte har med saken att göra … men våldsförhärligandet …

Stefan Sundström är emot våld. Men han har inget problem med Kartellen. De hotar ju bara sverigedemokrater. Det är väl att stå upp för mänskliga rättigheter? Eller? Hade hoten rört något annat parti hade varken festivaler eller artistkollegor tagit i Kartellen med tång. För är man verkligen emot politiskt våld så har man problem med gruppen.

Efter artistflykten vände Peace & Love kappan efter vinden ytterligare en gång. I söndags meddelade de att Kartellen åter är välkomna till festivalen, som i programförklaringen marknadsförs som ”ett ställningstagande mot våld och rasism”, en påminnelse om ”allas lika värde och allas rätt till respekt”.

Det är på något plan mänskligt att vilja ge alla respekt utom de som är kokobäng och att avsky allt våld utom det som riktas mot praktpuckon. Men det är en inställning som hör mörka krafter till. Så mycket insåg redan Voltaire.

”Nästa sverigedemokrat jag kommer se, han slår jag sönder”.  (Sebbe Stakset)

Nej … ändamålet helgar inte medlet.

3 reaktioner till “Fred & Kärlek & Yttrandefrihet

  1. Du har så rätt. Även om jag avskyr SD och allt vad de står för, har de rätt att höras. Fast deras popularitet skrämmer mig. Och det är ALDRIG ok att hota med våld, långt mindre att utöva det.
    Bra att du vågar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.