Fernaaaando …

Skatan glömmer inte första gången hon träffade Fernando.

Hennes bästa vän Malle bodde med sin syster Lisen … eller Lollo som Fernando kallar henne …  i tornet vid Stureplan. Malle jobbade på Foresta och det var någon slags tjänstebostad. De visste att Lisen träffade Fernando som var hennes arbetskamrat på Hotel Malmen men han var ju gu´bevars  ”bara en arbetskamrat”.

Fernando  ringde i alla fall på dörren tidigt en morgon … tidigt hmm …  och Skatan öppnade. Där stod han med Cardin-hatt och såg mycket … ja … distingerad ut.  Han är ju också 10 år äldre än Skatan så hon tyckte ju verkligen att han såg ut som en gubbe.

Då.

Sedan gick allt väldigt snabbt. Arbetskamraten förvandlades till fästman och Fernando presenterades för familjen hemma på Norrby och det blev bröllop … ett sommarbröllop …  ganska så omgående.

Ett fantastiskt bröllop under stora eken … för det är väl en ek … framför Norrby. Man hade placerat ett bord med duk och blommor som altare och prästen och gästerna var samlade för att viga de unga tu. Det blåste som attans kommer Skatan ihåg och blommorna fick räddas flera gånger när duken blåste upp och försökte ta vasen med sig.

När prästen frågade Fernando om han tog Lisen som sin hustru att älska i nöd och lust svarade Fernando … JA (förstås) men också  … jag tager dig Louise etc till min ”husfru” att älska i nöd och lust. Skrattet tog lång tid på sig att tystna efter det. Som man ju kan förstå och det har också Fernando fått äta upp många gånger.

Flera somrar hyrde de  trädgårdsmästarbostaden på Norrby tillsammans  Lisen, Fernando, Mannen och Skatan och har förstås många minnen från den tiden som hon kanske får ta och berätta en annan gång. Annars skulle det här blogginlägget bli alldeles för övermäktigt långt.

Gabriella föddes 6 november samma år (1969 bara några dagar efter att Skatan och Mannen gift sig den 1 november det året)

Lisen och Fernando tänkte bli italienare ett tag och hade köpt en bar i Rimini (Bellman hette den) och Skatan var förstås där. Den italienska drömmen tog emellertid snabbt slut … och tur var väl det … för annars hade Sverige gott miste om den fantastiska entreprenör som Fernando är … först som agent till Barilla och sedan som ”egen” med sitt eget märke ZETA … och också … senare som vinimportör. Men den här historien om hans liv kan ni ju nu mer eller mindre följa i TV4-reklamen 😉

Mannen och Skatan, Lisen och Fernando  har alltså följts åt genom åren, rest tillsammans, firat nyår tillsammans och varit på åtskilliga fester tillsammans och även om det blivit glesare mellan gångerna är de förstås fortfarande de bästa vänner.

Nu fyllde Fernando 80 är och hade samlat många … alla … sin stora familj,  sina gamla vänner och nyare till en hejdundrande fest på Bomans i Trosa och Skatan och Mannen var också inbjudna.

De planerade förstås för denna helkväll och bodde kvar  på Bomans över natten i ett av alla speciella rum som just Bomans erbjuder sina gäster.

Deras hade nummer 13 och tog dem tillbaka till naturen

img_53110

Ett fantastiskt rum på många sätt …  med ögon för grönt och med en björk i mitten. Den kom väl till pass när Mannen förlorade fotfästet men fick tag i björken i sista stund … och svingade sig upp på rätt köl.

img_5283

Nere i receptionen var placeringen vid borden angiven och Skatan såg att hon skulle få sitta vid bord nr 1.

Oj, tänkte Skatan … vad roligt … en plats vid honnörsbordet.

Gästerna samlades och minglade och blev serverade champagne och champagne och ännu mera champagne (2006, Palmes D´or Brut, Nicolas Feuillatte, Champagne, Frankrike som det stod i menyn) och crostini med anklever och fikonmarmelad, en slurk krämig jordärtskockssoppa i små glas  och minipizza med löjrom från Kalix innan det så småningom var dags att troppa iväg upp till matsalen.

Och så … väl uppe i matsalen stod Fernando redan där vid bord nr 1 och pekade på stolen till höger om honom.

Skatan hade fått själva jubilaren till bordet. Hon blev verkligen så himla glad och rörd och hedrad. Visserligen gamla goda vänner men … ändå.

Det var ett trevligt sällskap där vid bordet och rösterna bar så att åtminstone hälften kring det kunde samtala med varandra.

Sedan avlöste den ena rätten efter den andra. Talen likaså. Och vilka tal! Ett av de allra bästa var Lisens bordskavaljers, halva var på vers och halva på prosa, som berättade sagan om Fernaaandoooo . Helt suveränt liksom de flesta andras.

Fernando trodde att middagen skulle vara över vid 10-tiden (den började ca 19.00) men de reste sig inte förrän närmare 12-slaget. Och det kan man ju förstå när man lyssnat till alla tal men framför allt läst menyn.

Som förstås tog sin tid att avnjuta.

fullsizerender-9

Bland alla dessa rätter blev risotton Skatans absoluta favorit. Den var makalöst god.

Till kaffet serverades ännu en överraskning: En återuppstånden Michael Jackson (från Kanarieöarna) Det blev en fantastisk uppvisning och visste man inte att Michael Jackson inte var ”var med dem längre” så att säga,  kunde man tro att han var just där i egen hög person i Trosa

Här en liten snutt från ett av numren som var svåra att filma för det var ju så mörkt.

Festen fortsatte med ”dans och glada grabbar” (den som kan sin Hasse och Tage känner igen uttrycket) och hade visst fortsatt till klockan fyra på morgonen men Skatan och Mannen höll sig upprätta till klockan två.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Mannen och Skatan var tidigt på benen men  fick så småningom sällskap och kunde hugga in på frukostbuffén. Dagen-efter-servicen behövde de emellertid inte ta till.

Maken till fest kommer nog inte Skatan få uppleva igen. Men kanske ändå … om 10 år om de alla lever och har hälsan så.  Då blir han ju 90 år Fernando …

En reaktion till “Fernaaaando …

  1. Vilken fantastisk fest och naturligtvis vet jag vem Fernando är efter alla reklamer som man sett sista åren. Så roligt att du fått vara med på den festen. Roligt för mig att se bilderna och höra berättelsen också.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.