Petra och Khazne al-Firaun ”by night”

Vi anlände sent på eftermiddagen till Petra, nabatéernas huvudstad. Efter att ha fått våra rum och något  i magen ([hick]) gav vi oss ut i det sammetslena mörkret som enbart lystes upp av månen och stjärnor för att via den trånga klippgången Al-Siq – bergsklyftan som leder in i Petra är 1,2 kilometer lång och upp till 150 meter hög – ta oss till Skattkammaren, Khazne al-Firaun.

Nej, det var inte bara månen som lyste vår väg.

IMG_5070

Vi trevade oss fram… en lång karavan …  längs  klippgången som var upplyst av ljus i papperspåsar … ja det var sant … i något slags papperspåsar.

IMG_5069

Jag var framme och kände på dom. De prasslade och en del var faktiskt svedda i kanten.  Det var sådana ljuspåsar som delvis hade lyst upp vår måltid i Wadi Rum också …

Hela denna vandring skulle vara en ”tyst” vandring där vi skulle få uppleva klippgången och platsens andlighet och mysterium … men det var fniss här och fotoblixtar där och ett och annat gapskratt och mummel mummel mummel … förstås.

Väl framme på platsen framför Skattkammaren, som var upplyst av ett hav av ljus … i sina påsar

small_petra26 (Denna bild har inte jag tagit utan funnit på nätet i en resebroschyr)

… blev vi anvisade plaster på ”trasmattor” utlagda i rader mellan de här ljusen. Vi blev bjudna på té och försökte komma i stämning.

Lättare sagt en gjort.

Den entoniga flöjten och sången skulle ha kunnat försänka en i meditation (kanske) om vi inte hamnat bredvid en barnfamilj  där ungarna inte höll tyst en sekund utan flamsade, gapskrattade, viskade medan föräldrarna hyssjade. Efter tillräckligt många ”blängar” från mig gick de i förtid.

Fantastiskt förstås. På sitt sätt. Och vore man en liten grupp hade det nog kunnat gå bättre …

(Thaizé i Frankrike lär ju fungera och då är man tusentals … )

Men efter att ha sett nabatéernas stad dagtid … denna rosa sandstensstad med sina fasader gjorda av natur och människohand … skulle man nog ha stått över.

Eller gjort besöken i omvänd ordning.

Petra blev -verkligen med rätta – ett av världens sju nya  underverk den 7 juli 2007 .

8 kommentarer

  1. Skogsnuvan! Allt blir förstås inte riktigt som man inbillat sig … men i morgon kommer berättelsen om Petra by day. Och det överträffade faktiskt vad jag hade kunnat inbilla mig och tro i förväg. 🙂 Kram!

  2. Men det ser då så mysigt och stämningsfullt ut på bilderna…men det gäller ju att ha med sig rätt sällskap 😉

  3. Pruddelutt! Ja det var ett ”magiskt” land … på många sätt. Lever i högsta grad i nutid men också … i nästan lika hög grad … i dåtid. Så reser du dit kan jag ”introducera” dig för Stellan Lind, en man väl värd att känna där i Jordanien som kan ”öppna” många portar. Kram!

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.