Jag visste det, jag visste det …

att Mannen skulle komma springande med tidningen i högsta hugg sedan han läst artikeln.

Skatan läser tidningen på ”rätt” dag … Mannen läser så många tidningar att han inte hinner med riktigt och läser dom som han inte hinner med i efterskott.

Ibland flera dagar senare.

Och nu kom han alltså triumferande och viftande …

– Är det den om internet och våra hjärnor?

– Hur kunde du veta det?

– Det är väl inte för inte som jag har varit gift med dig i över fyrtio år …

I Svenska Dagbladet i söndags ställdes frågan  Vad gör internet med våra hjärnor? av Johan Wennström, en av ledarskribenterna. Skatan  förstod direkt  att hon skulle få en ”gliring” från Mannen. När han väl kom ikapp …

Mannen tycker att Skatan bloggar för mycket helt enkelt och det vågar han inte säga men nu hade han fått  ett strålande argument mot bloggeriet … men glömde samtidigt att han själv sitter nästan lika mycket vid datorn som Skatan. Fast han läser ju ”nyttiga” grejer förstås … som börsutvecklingen, ekonomitidningarna … bla bla bla …

En av människans mest svårförvärvade egenskaper var förmågan till koncentration …  …  …Vi tänker kanske inte så mycket på det i dag, men till exempel skärpt läsning bland de breda folklagren var en gång en oerhörd utveckling och, ja, seger.”

… skriver Johan Wennström som har läst och funderat över en bok av författaren Nicholas Carr, Shallows, med undertiteln What the Internet Is Doing to Our Brains (Vad internet gör med våra hjärnor)

– Vad gööör internet med våra hjärnor?

– Blir vi helt enkelt fördummade?

Det verkar faktiskt så …

Det tycks som om internet har en betydande inverkan på vår kognitiva funktion, och som om nätet till och med kan rita om våra hjärnors utseende … … … Internet, ett kaotiskt och flytande medium, har vässat många färdigheter men även begränsat koncentrationsförmåga och minne.

Och den här fördumningen och förändringen i hjärnan går visst  ”häpnadsväckande fort när man börjar tillbringa mer tid framför datorn”

Det lär till och med redan finnas motrörelser … (en för ”slow reading” t ex)  mot internetanvändningen och dess baksidor. Att den förstör våra hjärnor och ritar om deras utseende.

Själv måste Skatan säga att hon inte känner sig det minsta fördummad … och hon frågar sig (lite fördummad) vad man sa  och skrev för ”avskräckande” böcker och artiklar då … på den tiden … när det man kallar ”folket”   började läsa böcker mer allmänt, började lyssna på radio, började se på TV …

Tvärtom känner sig Skatan mer snabbtänkt och alert  i ”knoppen” … mer med i tiden … mer uppdaterad än någonsin tidigare. Faktiskt. Att hon på senare tid  inte kommer ihåg ett eller annat namn … eller en eller annan boktitel …. skyller hon mer på åldern. Och då kan hon ju … lätt som en plätt … leta upp det mesta på internet.

Och Johan Wennström avslutar också sin artikel med att internet … ändå … är omistligt. Man kan helt enkelt inte backa tiden.

”Men kanske borde vi frossa lite mindre.”

Det har visat sig att fler än Skatan har tänkt till … om det här med hjärnan, vår viktigaste muskel: Åsa, SpaceAgeGrandma och så Robban … ”so far”.

Vilken syncronicitet

18 reaktioner till “Jag visste det, jag visste det …

 1. Men nääe, jag tror inte att internet fördummar. För min del känns det som att världen öppnades betydligt när jag fick tillgång till ”nätet”. Det har varit en väg till att lära mig ”mycket om lite”. Men jag kan hålla med om att koncentrationen inte alltid är så djup och att tålamodet ibland är kort.

  Det beror väl på hur mycket man sitter där? För man blir verkligen avskärmad från resten av världen. Det är nog klokt att tidsbegränsa sitt internetanvändande, och ge sig ut i den riktiga världen där ute… också.

  Kramar!

  1. Både-och är melodin … helt klart … Men ännu så länge så … är det ingen fara för mig … om jag inte tillhör dom som lider av den där sjukan som Robban skriver om: dumheten. Och inte har en aaaning …

   Kram!

 2. Jag tror inte det fördummar om man använder det klokt och alltid. Om man inte glömmer att nyttja hjärnan på andra sätt: Måla, läsa, skriva, lösa livsmysterier och korsord.

  Däremot … om man nyttjar den på ett sätt, hela tiden utan paus och utan varation tror jag du blir dummare.
  Men det tror jag även om du väljer att bara rensa maskrosor i 12 h varje dag 🙂

  Men det är ett lite läskigt media som är lätt att fastna i det här internet. Väldigt lätt.

  till ditt försvar måste ju säga att bloggandet är väl bland det mest tänkande man kan göra på internet.

  1. Det beror nog på … som sagt … som det fördummar. Det måste ju bero på hur man använder internet … hur länge man sitter där framför skärmen o s v.

   Men fördelarna väger, åtminstone för mig, upp nackdelarna.

   Kram!

 3. Vad bra att detta kom på ”tapeten”Innan jag kom igång med datorer, löste jag mycket korsord.Köpte mig en laptop när jag blev folkpensionär (-08).Hade lärt lite, på mitt sista jobb på -90 talet.Tur det.Förträffligt, vilket uppslagsverk, behöver inte anstränga mig det minsta, allt är serverat framför mig på skärmen.Lite intelligens krävs nog för att få fram det också.Nej, fördummande det är nog bara ”såpor” som är.

  1. Ja jag tycker också väldigt mycket om internet … jag har träffat på människor som jag aldrig skulle ha lärt känna annars o s v

   Så vi fortsätter … men med lite eftertanke kanske … vårt internetanvändande.

   Kram!

 4. Den där artikeln ska Husse inte läsa. Han morrar nämligen en del över mitt bloggande. Själv blir jag bara smartare och smartare har jag insett 😉

  Kram

 5. Hmmm… men jag tror att om man bara konsumerar internet, så finns det säkert en väldigt fördummande faktor. Men om man producerar, dvs som tex att skriva en blogg, eller uttrycka sig på annat vis, då är det utvecklande. Att hålla igång sin tankeverksamhet, och sedan sätta den på pränt torde inte på något sätt vara fördummande. Tvärt om.
  kram och fortsätt skriv!!

  1. Ja, där har du förstås en poäng … det beror på … vad man gör i internet … hur man använder det.

   Jag fortsätter som förut …

   Kram!

 6. De som inte bloggar eller är på andra social medier på Internet gör självklart mycket viktigare saker. =)

  Fördumning tror jag inte på däremot kan det kanske bli för mycket ibland av det goda. Nu tror jag inte heller att det spelar någon roll vad det är på Internet, vissa saker är är nog betydligt skadligare än att skriva. När har skrivandet varit fördummande?

  Alla intressen kan vara fördummanden oavsett vad vi än har för intresse, sportutövare, filatelist. Till och med livsstilen kan bli för mycket.

  Jag har märkt att jag börjat tappa och ord och glömma ibland, har funderat en del på det. Nu läste jag i veckan om att ”utbrändhet” kan ge sådana symptom och jag var mycket nära för några år sedan. Efter att jag slutade på det jobbet och valde ett annat liv så mår jag bättre men det handlar också om återhämtning, som tar många år. Någonstans har jag läst -lika många år som du mådde dåligt, lika många år tar det att komma igen helt.

  Nu kanske de där minnesluckorna har en del med åldern att göra, svårt att erkänna. =)

  Jag skulle kunna mala på ännu mer men det räcker – jag tror att om vi söker fel så hittar vi dem också och tvärtom.

  1. Om vi inkluderar hela livsstilen och den för övrigt … förutom internetanvändandet … är osund och man sitter framför datorn i timmar, inte går ut, inte träffar andra människor, avstår från allt, isolerar sig … så tror jag också att det är skadligt. I extremfallen alltså … eller när det är på väg att ”barka dithän” …

   Men ”såna” är ju inte viii … Ingen risk.

   Kram!

 7. Ja, en gång i tiden var det ju fördummande att läsa romaner. Nu oroar man sig för att läsandet ska minska och att vi ska bli språkligt utarmade.
  Det beror väl som sagt lite på vad man gör. Internet är så mycket, man kan göra så mycket olika saker så att allt kan väl inte vara fördummande. Tror att internet ökar kreativiteten och därmed intelligensen också. Faktiskt.

  1. Jag tror att det är ”helheten” … livsstilen i stort … som har betydelse. I går sa man i något nyhetsprogram att ensamhet, isolering, är lika skadligt som att t ex röka 15 cigaretter om dagen eller vara gravt överviktig och … jag lyssnade i och för sig inte så noga … men ens förväntade livslängd minskade i alla fall kraftigt. Om man nu ääär så där ensam måste ju internet vara som något slags ”vitaminspruta” till att bli mer utåtriktad och få kontakter … om än bara virtuella.

   Tja … jag vet inte jag …

   Men att blogga ca två timmar om dagen kan inte påverka min gamla hjärna så att den blir ”dummare”. Tvärtom får jag en mängd stimulans och energi från nätet.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.