De har nog läst samma artikel, Bodil och Skatan

… nämligen den artikeln  i SvD  om

barns intelligens

Skatan drog i alla fall den slutsatsen när hon läste i Bodils blogg …

Nyligen läste jag en artikel om hur treåringar och andra små barn varseblir det vi kallar för verkligheten, att de inte sorterar intrycken på samma sätt som vuxna gör.
Var det inte det jag visste.
Jag är inte mer än tre år. Vilka bevis på motsatsen som än hopas
.” (skrev Bodil Malmsten i sin blogg)

Barns intelligens är inte lägre – bara annorlunda … visar forskaren Alison Gopnik och deras … barnens alltså … sätt att tänka kan lära oss mycket om medvetande, identitet och moral.

Det var väl det Skatan alltid tyckt, trott … misstänkt …  ja, vetat.

Att vi kan lära oss mycket av barnen.

Barnet använder sig t ex av … ”den statistiska sannolikhetskalkyl som lanserades av den engelska prästen Thomas Bayes på 1700-talet. Barnet väljer det mest troliga alternativet av flera möjligheter när det lär sig hur världen fungerar. ” (Hugo Lagercrantz som skrev artikeln i SvD)

Bara det …

… att använda sig av det matematiska sättet att närma sig sanningen (Bayesianismen)

När ett åttamånaders amerikanskt barn hör mamman säga ”pretty baby” så låter det som ett ord: ”prettybaby”. Hur kan bebin förstå att mamman säger ”pretty baby” och inte ”pre”, ”tyba” och ”by”. Jo, därför att barnet parar ihop de mest sannolika fonemen, som han eller hon känner igen. Med statistisk sannolikhetskalkyl kan en treåring klura ut hur en leksaksmanick fungerar, medan vi vuxna kanske inte lyckas trots att vi kan läsa bruksanvisningen.” (Svd och artikeln av H Lagercrantz)

… vilket osökt för Skatan in på en diskussion hon hade häromkvällen med några vänner.

Den om den allt vanligare

särskrivningen

av ord i svenskan.

Visserligen fick inte Skatan många ord med i laget för ljudnivån var ganska så hög (understatement)  … och påstridig, bestämd … om hon så säger … men hon påpekade i alla fall lite försynt att det inte alls var helt fastställt att vi skriver isär ord som inte skall skrivas isär på grund av influenser från engelskan …

Denna förklaring kan dock sägas motsägas av att det vanligaste språkfelet svenska språkbrukare gör är att skriva ihop[1] ord som på engelska normalt skrivs isär, eller som på engelska skrivs med bindestreck.[Det finns inte heller någonting som tyder på att felaktiga särskrivningar är vanligare i samband med lånord från engelskan eller ord som har direkta motsvarigheter på engelska .” (Wikipedia)

Orsaken till särskrivningarna är … anser en del … att textens främsta  funktion är den visuella … som den syns i

”till exempel i rubriker, skyltar, annonser, bildtexter, ingresser och så vidare. … Den visuella texten blir viktigare än språkriktigheten” (Wikipedia, Katharina Hallencreutz)

Men det finns många många fler teorier än att vi blivit influerade av engelska till den här felaktiga särskrivningen. Som alltså bara är en av många andra …

T ex … användning av ordbehandlare som ignorerade felaktiga särskrivningar eller till och med uppmuntrade dem, den nya skrivstilen som lärdes ut på 1970-talet som var mindre ihopbunden än tidigare och därför såg man inte sina egna särskrivningar och sist men inte minst en försvagad koppling mellan text och tal.

Förr lärde sig elever i skolan att läsa och skriva genom att ljuda orden högt, till skillnad från idag då mer av läsinlärningen bygger på ett direkt inpräntande av skriftbilden, åtminstone efter de första elementära stegen”

Så det så … Skatan kan ha rätt … även om hon inte skriker högst och har alla fakta i huvudet

8 reaktioner till “De har nog läst samma artikel, Bodil och Skatan

 1. Din skylt visar ju verkligen hur fel det kan bli. Helt plötsligt vill skyltmakaren att vi ska röka fritt när de egentligen vill slippa rökning.

  Jag uppmärksammade en gång en annons från ICA, där jag ansåg att de gjort sig skyldiga till en hel del felskrivningar som blev hur tokiga som helst. Nu är inte jag felfri och ibland kan jag bli osäker, men skillnaden mellan mig och en journalist/informatör osv är att jag är amatör och de är proffs och ska kunna sin sak.

 2. Det konstigaste är att de här särskrivningarna har kommit att bli vanligare på senare tid … så det måste ju på något sätt ha med skolundervisningen att göra. Att vi = jag fick ”ljuda” när vi skrev något var nog bra. Då hör man ju direkt om det blir fel. Det finns som du säger mycket som blir fel på grund av det här men ingen är felfri … förstås och alla gör vi våra misstag.

  Kram!

 3. Det klassiska exemplet är väl vit hårig sjuk sköterska 😉 Men det finns en förklaring till och det är läslärorna som under en period konsekvent använde bindestreck när orden blev långa. Sedan fick man inte använda bindestreck och då särskrev många!

  Kram

  1. Ja, där har vi en förklaring till … och den låter ju verkligen rimlig 🙂
   Nej, inte har särskrivningarna bara engelskan som orsak inte, som min väninna så bestämt hävdade.

   Kram!

   Kram!

 4. Barn är magiska varelser som man ska dra lärdom av…
  Mina barn ljudar inte, dom jobbar som mig: Fotominne. Men med det så skär sig även särskrivningar illa. Sjuksköterska minns som just sjuksköterska, och ingen sjuk sköterska.

  Men det är aldrig en orsak till ett beteende. En massa influenser ja, och sedan .. hävdar jag elakt: En viss okunnighet. ty oftast är det de som inte brytt sig om att lära sig grunderna i språket, anamma dem, älska dem, som sedan behandlar språket därefter. Men DET är min åsikt.

  Kram

  1. Jo så är det men kanske bara delvis … Jag märker hos mina vuxna barn (födda -73 och -77 , tvillingarna) att de alla tre gör de här felaktiga särskrivningarna då och då. Båda flickorna läser mycket … både i jobbet och på fritiden och ”ser” text som den skall skrivas men ändå … Båda är högutbildade. Sonen som hade skrivsvårigheter i skolan och kanske fick lite mer stöd där att skriva ”rätt” skriver faktiskt mindre fel …

   Sen kan man ju alltid säga att språket ”lever”, förändras, utvecklas. Kanske vi en dag tycker att särskrivningarna är helt OK ?

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.