Skogsnuvan

Fisksjön hos Skogsnuvan

Skogsnuvan är magisk, ett troll, en häxa, ett skogsrå, en ängel … med magiska krafter och gåvor och egenskaper. Så fort jag såg henne stå där i sitt långa vita hår och vänta på stationen i Kälarne kände jag ”det där magiska” och så fort jag steg in i bilen drogs jag in i hennes magiska värld. Och jag kände mig genast hemma … ” — ”Skogsnuvans hem är också … magiskt. I varje hörn är där något att titta på. Jag ligger bland änglarna. Själv ligger Skogsnuvan bland sina ”karlar”, döda eller ”avlagda” …” — ”Skogsnuvan är en spåkvinna. Också. ” …

En änglavägg ovanför sängen där Skatan sov

Ovanstående skrev Skatan i sin dagbok … sin svarta anteckningsbok … förra året men det skulle lika gärna ha kunnat skrivas i år om hennes vän Skogsnuvan.

Skogsnuvan bara ÄR …  Skogsnuvan.

Skogsnuvans hus

I somras när Skatan var och hälsade på hos Skogsnuvan var hon sjuk. Hur sjuk hon var fattade Skatan inte eftersom hon inte gjorde något väsen av det utan vi skulle göra som ”planerat” … och det gjorde vi.

Vi besökte hennes lekkamrat och hans fru för att få äta och smaka  iransk mat och träffas … jättekul … vi åkte till Döda fallet och den thailändska paviljongen  och dessa ställen låg inte nästgårds precis.

Skogsnuvan och hennes lekkamrater från Iran

Och hela tiden var Skogsnuvan sjuk.  Hennes vänner kom på besök och åt lunch som Skogsnuvan lagat … en fantastiskt god lax … och hon var sjuk …

En trött Skogsnuvan med sina vänner Datafia och Dansann

Så här skrev Skatan i år i sin Moleskine … den svarta anteckningsboken  och dagboken:

Skogsnuvan är sjuk. Igår efter bastubadet kroknade hon i soffan och när jag kände på pannan var den het som en kamin” …

Skogsnuvan öppnar dörren till bastun …

… där vi bastade och drack rosa champagne …

Skogsnuvan höll på att svimma … Vi hade tagit upp potatis och när hon reste sig vacklade hon till och höll på att stupa … Väl inomhus tog hon ”trycket” och det var så lågt att jag inte trodde man kunde vara vid liv … med ett så lågt tryck …

Skogsnuvan tar trycket …

Trots att Skogsnuvan var så sjuk, gjorde hon ALLT för att Skatan skulle må bra och ha roligt och …

Hade bara Skatan vetat … (nu har hon rejält dåligt samvete skall ni veta …)

Skogsnuvan har gåvor … är synsk och kan spå … känner djuren som känner henne och flockas omkring henne … fjärilarna slår sig ner på hennes hand och fåglarna äter ur den … älgkalven gör sig hemmastadd i hennes trädgård och kaninen eller harpalten också … trots att Oskar, katten, skulle ha skrämt bort den … tycker man.

Men Oskar rör inte harpalten.

Blommorna blommar och en ek … som ju verkligen inte skall kunna växa och ta sig häruppe i Norrlands inland … står där så rak i ryggen. Den har en särskild historia … som jag tror att Skogsnuvan får berätta själv … om hon vill.

Oskar

Och Skogsnuvan  spådde Skatan, läste i sina magiska kort  … i år liksom förra året … och Skatan har skrivit ner vad som spåddes båda gångerna. Det tänker hon inte berätta om här men en sak som är säker … det är att Skatan är mer och mer övertygad om Skogsnuvans gåvor … (Spådomen stämde också väldigt väl överens om det som mediumet sa på den där Kärringträffen sist)

Allra sist … men inte minst … vill Skatan bara säga att hade det inte varit för bloggen hade aldrig Skatan träffat Skogsnuvan och fått en sån god vän ”på köpet” …

En ”riktig” och sann och fin vän och människa …

Snipp snapp snut … nu är detta inlägg slut

men inte Skatans vänskap med Skogsnuvan och hennes Oskar … förstås …

25 reaktioner på ”Skogsnuvan

 1. Vilken underbar hyllning till en god vän!

  Precis så har jag upplevt Skogsnuvan utan att ha träffat henne en enda gång, men det räcker att läsa hennes blogg, så förstår man vilken underbar och speciell människa hon är.

  Kram Ingrid

  • Ja hon är både underbar och speciell vår Skogsnuva … och det är verkligen roligt att få ha lärt känna henne ”på riktigt”.

   Kram!

 2. Jag blir riktigt rörd över det fina inlägget du gjort om mig och Oskar. Tack för det det värmer verkligen mitt hjärta. Tack så mycket för skatfröna. När det blir vår ska jag sätta dom i kruka och det ska bli spännande att se vad det blir av dom. Jag ska skicka dina grejor imorgon när jag ska fram på byn. Du är en raring och snart hittar vi nog skatans magiska skrin ska du se. Sänder dig de varmaste och mest helande tankar jag kan. (känns som du behöver det just nu)

  • Jag håller ”korpgluggarna” eller skall jag kanske säga ”skatgluggarna” öppna må du tro för att de skall fall på det där magiska skrinet … Jag är inte ett dugg orolig för att inte hitta det. Man skall ta sina drömmar på allvar.

   Hälsa Oskar från mig också och jag är så glad att du börjar bli lite bättre i alla fall från harpesten. Tror du att det var din lilla harpalt på gården som smittade dig? Nej, det kan jag väl aldrig tro.

   Massor av kramar!

 3. En vacker hyllning, Lovely Bird! Det märks att regnbågen har en utgångspunkt hos dig! 😉

  (Nyfiken: vad är det för föremål på bilden under bloggens titel? Stenar?)

  • Så du tror det … att regnbåden har en av sina utgångspunkter hos mig 🙂 Det var snällt sagt.

   Bönor är det … så kallade Elsterbohnen alltså skatbönor … som jag skall plantera på våren och se om de ”ynglar av sig”. Skogsnuvan fick några för hon har grönare fingrar än jag och så hoppas jag att det blir bönor hos henne om jag skulle misslyckas 🙂

   Kram!

 4. ojoj! Låter magiskt och mystiskt… Så magiskt och mystiskt att du är förlåten för att inte svänga iväg till Härnösand eller Sollefteåtrakten för att träffa mig också 😉

  • Nästa gång får jag väl ta bilen så att jag KAN svänga om till Härnösand eller Sollefteå eller var du då håller hus. Det är ju inte helt lätt med tåget … 🙂

   Vi kan ju ha en träff också om du åker till storstan och träffar Frida eller har andra ärenden dit. Jag åker ju upp titt som tätt så en fika tillsammans skulle man väl kunna ” få till”. Det vore verkligen kul det också. 🙂

   Kram!

  • Det var verkligen roligt att återuppta vänskapen IRL i år också med Skogsnuvan. Hon är en sån fin ”genuin” människa som sprider en sån ro och ett sånt lugn omkring sig att man blir som en ny människa bara efter några timmar tillsammans med henne.

   Det är verkligen härligt med alla olika människor som man ”råkar på” i bloggvärlden och som blir vänner även om man kanske inte träffas i verkliga livet … så väsensskilda alla och så fina på sina speciella sätt …

   Kram!

 5. Vad vore livet utan möten… och i bloggarnas värld kan det bli många nya spännande som leder till mer än bara att läsa varandras ord. Grattis till er fina vänskap! Kram

  • Ja … det är ju det allt handlar om. Möten. Med nya spännande människor som man kanske aldrig skulle träffat annars utan bloggarna. Ibland ses man utanför bloggvärlden och då tillkommer en dimension till …

   What a wonderful world …

   Kram!

 6. Åh, jag blir alldeles varm in i hjärteroten av din fina hyllning till en kär vän och en trevlig vistelse! Ja, tänk vad underbara människor man träffar via de nya sociala kanalerna. Som en Skata t ex! Hoppas att Skogssnuvan tillfrisknade och kan njuta av livet ännu mera. Ett försenat grattis till din alerta pappa! Jag önskar mig en ålderdom som hans. Vara nyfiken på livet och skämta. Omgiven av sina släktingar och vänner.

  • Jovisst önskar man sig en ålderdom som pappas … fast då måste man vara frisk och pigg också … för egentligen är det inte åren man vill ha utan att man skall kunna fylla dom och de skall vara ”rika år” även på ålderns höst …

   Kram!

 7. Jag håller med alla tidigare kommentarer! Det var en riktig saga med illustrationer.

  Kram från Kristina

 8. Ping: Skogsnuvan och harpesten | SKATANS TANKAR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.