Julian Assange och Wikileaks

Det blir bara värre och värre för Julian Assange … och Wikileaks.

Inte nog med att han är internationellt efterlyst för våldtäkt och sexuellt ofredande  och HD vägrar pröva  häktningen.

Julian Assange är hotad till livet … trots att det är föga troligt att han har begått något brottsligt (om han nu inte fälls för våldtäkten vill säga)

Mike Huckabee som försökte bli republikanernas presidentkandidat 2008 anser att de som läckte dokumenten ”ska avrättas”. Senatorn Peter King har varit inne på samma spår när han uppmanat president Obama att använda ”varje offensiv kapacitet för att stoppa ytterligare skadliga offentliggöranden av Wikileaks”.

Tony Flanagan, rådgivare till Kanadas premiärminister sa i en TV-intervju att Assange ”borde mördas” och att Obama ”borde fixa ett kontrakt på honom eller kanske använda en drönare (obemannat bombplan)”. (Aftonbladet 2/12 2010)

Andra sätter likhetstecken mellan al-Qaida och wikileaks verksamhet.

Nu jobbas det för högtryck i många länder för att hitta något sätt att åtala Julian Assange  för vad  Wikileaks har publicerat

Problemet för myndigheterna är att det inte är Wikileaks eller Julian Assange som läckt dokumenten. De har bara gjort dem tillgängliga på nätet. Läckt är det andra personer som gjort.

Eftersom Wikileaks publicering sker globat på internet är det svårt att hitta lagar som reglerar vad som gäller för en publicering. (Aftonbladet)

Skatan är kluven till Wikileaks nytta för demokratin … snarare har publiceringarna av diplomaternas ”osmarta” uttalanden stärkt diktaturer som nu verkar kunna komma åt tidigare krypterat material. Slutenheten kommer inte att minska utan snarare tvärtom. Nu om någon gång sluts leden och man blir än mer försiktig.

Diplomatin och förhandlingar länder emellan kräver nog så kallat ”hemligt” material när de diskuterar över ”gränserna” . Det är ju många gånger ytterst känsliga balansgångar.  Och Skatan har inte heller satt sig in i det hela  ”i grunden” och ”på djupet” … för att kunna säga ”bu eller bä” …

Assange svenske advokat Björn Hurtig tycker det är mycket märkligt att Sverige valt att låta efterlysa Assange internationellt med tanke på att han inte är misstänkt för ett allvarligare brott.

– Det är inte omöjligt att det finns en rädsla i Sverige för att om man inte tar i med hårdhandskarna mot Assange så stöter man sig med stora och mäktiga länder. (Aftonbladet)

Och är det så som advokat Björn Hurtig antyder … att Sverige låter efterlysa Assange för att vi är rädda att stöta oss med andra … då … jag då … är vi ute på ”hal is” … vare sig Assange är skyldig till den här våldtäkten eller inte … Då är det ju att ta till mer än vad andra i samma situation blir utsatta för.

Rena rama hetsjakten …

Syftet med sajten (Wikileaks,  Skatans anm.)  var och är global rättvisa och yttrandefrihet.

På vägen finns tre delmål: fri press, att etablera rätt och fel genom att avslöja övergrepp samt att skapa och bevara historiska data.

– Alla människor, oavsett om det handlar om mannen på gatan, eller en person i regeringsställning, kan ta mer informerade beslut om de får veta hur världen verkligen ser ut, säger Julian Assange till Svenska Dagbladet.

Kanske är detta väl idealistiskt och naivt ”tänk”  i vår hårda kalla verklighet …

Är det så ?

… eller ?

13 reaktioner till “Julian Assange och Wikileaks

 1. Jag är tyvärr lite dåligt insatt känner jag men nog är det en märklig historia från början till slut…

  Kram

 2. Konstigt är ju att man jagar honom på detta vis. Det har man inte gjort mig veterligen med andra våldtäktsmän i Sverige…för det är ju ganska många som blir åtalade för våldtäkt varje år och alla inställer ju sig inte i rätten…men inte vet jag om de blivit efterlysta av Interpol.

  Snart är det nog bäst för Assange att komma till Sverige och sitta av sitt straff för våldtäkt. Då behöver han inte fly utan är skyddad av svensk kriminalvård….eller kommer CIA få transportera honom ur Sverige med huva på huvudet och handfängsel mitt i natten i all hemlighet?

  1. Jag tror att man gjort så här för att sedan kunna utelämna honom … precis som du säger.

   I så fall … är det en skam för Sverige … tycker en måhända naiv skata … men ändå.

   Kram!

 3. Det måste finnas något mera graverande som gör att Sveriges rättssystem väljer att häkta Assange för den påstådda våldtäkten. Det som han utsätts för, är bra mycket mera än vad som är brukligt i detta land. Vilka blir efterlysta internationellt efter att ha gjort något sådant? Knappast någon annan har blivit det, vad jag känner till…

  1. Nej jag har inte heller hört talas om att en som är häktad för ”våldtäkt av ringa grad” jagas internationellt på det här sättet …

   Så skumt och egendomligt och skamligt!

  2. Jag rekommenderar att man läser Oscar Swartz blogg ”Texplorer” om just det fallet. Han påpekar att Sverige upprepade gånger har vägrat efterlysa internationellt när det gällt extremt hänsynslös misshandel…faktum är att vi inte efterlyser folk internationellt på detta sätt annat än när det gäller direkta mord.

   Vad mer är, betänk hur Assange’s fall ser ut. Han är ihop med en dam under natten. En kondom spricker, men De äter frukost tillsammans dagen efter så man får förmoda att vid det laget det inte rört sig om vad exempelvis jag skulle kallat för ”våldtäkt”.

   Damen (Anna Ardin) kommer i kommunikation med en annan som också varit ihop med assange under hans korta vistelse i Sverige. De går till polisen tillsammans och undrar om man kan få laglig grund att kräva ett HIV-test.

   Polisen anmäler direkt våldtäkt. I egenregi.

   Tre åklagare senare har damerna en advokat som vid frågan ”Men damerna anser inte att de blivit våldtagna?” svarar ”De är inte advokater”.

   Vi gör oss till åtlöje som folk när den typen av rättstravesti uppstår. Och det är pinsamt uppenbart att ärendet på ett eller annat sätt blivit politiskt.

   Vi kan anta att Assange enligt officiella uppgifter har en unken kvinnosyn, kantänka. Eller att han är för pilsk för sitt eget bästa.
   Men åtminstonde ett av ”offren” – Anna Ardin – är författaren till en sjustegslista om hur kvinnor kan använda lagen att hämnas på män, och kopplad till vad man kallar radikal feminism.

   Jag tror att ”fallet” inledningsvis har varit den olyckliga kollissionen mellan en kåt man med en unken kvinnosyn och en feminist ifrån ”män är djur”-brigaden…men att politiska intressen inte har varit sena att utnyttja detta och utöva påtryckning. Vilket vi har tillåtit.

   Vad man är ute efter – på alla sätt och vis – är att få Assange att hålla käften och alla hans medarbetare marginaliserade så att ingen framöver frestas publicera obehaglig rättfram journalistik. Där har vi tragedin och det fasansfulla i det hela.

   1. Ja det är skrämmande faktiskt … det man kan läsa mellan raderna. Allt för att få fast en man för NÅGONTING vad som helst för att sedan kanske kunna ”lämna ut honom” när amerikanarna har hittat någon grund att anhålla honom för Wikileak-släppen.

    Det är både en tragedi och fasansfullt.

 4. Vad gäller Aftonbladets uttalande om att det finns en rädsla i Sverige för att stöta sig med andra (Läs USA) så tror jag att de har helt rätt. Det har väl alltid varit så i det här landet i modern tid. ”bäst att stå på rätt sida ” när det drar ihop sig.
  För övrigt är väl uppståndelsen efter wikileaks avslöjanden ett mått på öppenheten, eller snarare bristen på öppenhet, i den fria världen.

  1. Det är bara så förskräckligt om det verkligen förhåller sig på det viset … men det går uppenbarligen att läsa in just det ”mellan raderna”.

   Om läckan och publiceringen av den är av ondo eller godo för samspelet mellan demokratier och diktaturer för att hålla krig och elände på avstånd … har jag svårt att ta ställning till. Ett visst mått av ”hemlighetsmakeri” måste antagligen finnas i diplomatiska förhandlingar mellan ”känsliga” länder och regimer.
   Rent spontant skulle jag förstås önska att världen kunde vara ”genomskinlig” och öppen.

 5. Jag håller med dig i mångt och mycket och funderade just över det här igårkväll (svårt att låta bli när mycket på TV handlar om just det).

  En tanke jag har är hur avslöjanden, sanna eller osanna låter jag vara oskrivet, trappar upp relationerna mellan länderna. Bara det som togs upp igår USA kontra Sverige gör att vi medborgare funderar, sant eller icke? Gör vi det så är det självklart att makthavarna också får sina relationer lite knäckta i kanten och som i slutändan kan bli att hela grenverket klipps av. En kort summering av mina funderingar kring det här men det kanske kan bli ett riktigt inlägg.

  Sedan har samma tankar kring efterlysning och varför funnits starkt hos mig.

  1. Ja hur man än vänder och vrider på Assange-historien så är det något lurt med det hela … och ganska förskräckligt.

   Om Wikileaks-läckorna och vad som offentliggjorts är svårare att ta ställning till tycker jag. Å ena sidan är det bra med öppenhet … men å andra sidan gååår det att vara så öppen i våra tider med alla spänningar mellan länder som måste lösas ”bakom kulisserna” om det inte skall bli öppet krig och då med kanske inte alltid så bra metoder.

   VEm vet … inte jag …

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.