Julmarknad på Prosten Pihls gård

Skylten Julefröjd mötte oss när vi  framåt eftermiddagen … lite på sluttampen …  bestämde oss för att gå på ännu en julmarknad.

En sån där ”genuin ” marknad …

där bodarna stod i långa rader …

och man sålde hemmagjorda ljus och stickat och hantverkat både ute och inne …

i de gamla stallen på Prosten Pihls gård.

Skatan började nästan vänta sig  att  möta Kajsa Kavat … Skatans  älsklingssagofigur,  bakom ett av stånden …

men inte …

Istället träffade hon på två av småfolket som inte åkte skridskor den här vinterdagen utan kälke …

Peter och Petra

Skatan funderade ett bra tag hurdant föret egentligen var där i lingonriset … eller bland rönnbärskvistarna eller vad det nu är de åker på …

De åkte i alla fall ner i Skatans julklappssäck … det gjorde de …

Innan vi … Mannen, StinaFina och Skatan steg ut på gatan igen … bröts emellertid julefriden.

En boxer (hund alltså) gick lös där bland stånden och närmade sig StinaFina som till sist tjöt av rädsla … hon har blivit anfallen av en rottweiler och en vit spet i höstas och är väldigt rädd för framförallt stora hundar. Mannen satte upp foten och benet mot hunden som skydd … och då skrek en röst en bra bit därifrån.

– Du sparkar inte åt min hund.

Skatan stegade fram mot kvinnan med den okopplade hunden som fortfarande var mycket närgången mot StinaFina och sa att Mannen för det första inte hade sparkat utan hållit upp benet och foten som skydd och att han hade inte så mycket som nuddat vid hunden och för det andra att hon skulle ropa in sin hund.

– Det tänker jag verkligen inte göra … det  är er hund som tjuter som en gris och bär sig illa åt.

– Hon är ju rädd … för f-n …

Skatan höll på att fullständigt tappa koncepterna av ilska.

– Hör du inte på skallet hur rädd hon är. Hon har blivit överfallen två gånger av hundar denna höst. Och din hund är lös, vår är kopplad …  Se  nu till att få in din så skall du se att vår lugnar ner sig.

Vi gick hastigt därifrån och var upprörda till max.  Och så fort vi lyckats schasa iväg boxern slutade StinaFina att yla.

Hur fasen kan hundägare vara så … så …

Att bara ha en så stor hund  … som en boxer ändå är … lös bland folk och barn och andra hundar när hon inte har mera pli på den att den inte lyder när det blir ”skarpt läge” är en gåta. Och sen till råga på allt skylla ifrån sig  på en kopplad vettskrämd hund som ylar av skräck.

Nog om detta … men vi lugnade ner oss alla tre när vi klev ut på gatan igen och mötte den vackra synen mot Östra bergen  …

och Alla Helgonakyrkan.

Slutet gott allting gott … men man upphör då aldrig att förundras.

I morgon skall Skatan förresten opereras om allt går vägen …

14 reaktioner till “Julmarknad på Prosten Pihls gård

 1. Trist historia med hundarna. En del folk fattar inte.
  Synd att vi inte var där samtidigt. Jag var där vid halv tolv. Kolla in mina bilder.

 2. Det är mysigt med de här ”riktiga” marknaderna och det såg härligt ut med stånden inne i spiltorna.

  Skulle skriva mer men blev så upprörd och förb ….d när jag läste om hundägaren och hennes beteende. Jag ”hatar” hundägare som inte har sin hund kopplad oavsett var det är, på allmän plats. Är du hundrädd har det ingen betydelse vilken ras det är och att sedan bli arg när hunden kommer springande mot en annan hund för att den skäller. Det spelar ingen roll om din hund var rädd eller inte, det ska inte hända oavsett skall.

  En hund som blir biten av en annan hund får ju en rädsla som sitter i, det är samma sak med skotträdda hundar -det går inte över.

  Jag är ingen hundexpert men så mycket erfarenhet av hundar och bra hundägare har jag åtminstone, även några mindre bra.

  Hoppas att din operation går bra imorgon.

  1. Ja nog blev vi arga som bara den … och StinaFina fick sig ytterligare en ”knäck”. Boxern var säkert ”snäll” men sååå närgången och är man rädd så är man … Hade hon genast tagit in sin hund hade det ju varit frid och fröjd. Nu var hon ovettig mot OSS för att vår hund skällde rädd och gällt …

   Kram!

 3. Det kommer att gå bra, min man var där i måndags, o han ser bra nu och ser bra ut. Kanske behöver jag också dit snart. Tråkigt med hundäventyret.

  1. Jag har opererat mitt vänstra öga och efteropererat det också … nu är det tid för det högra. Det skall bli jätteskönt att se ”klart” 🙂 igen.

   Kram!

 4. Usch för oansvariga hundägare.
  Jag (som är hundägare) tycker dock att vi ska få ha hunden lös på allmän plats om vi har kontroll över vår jycke. Jag har allt som oftast min hund lös när jag går i en park, i ett bostadsområde osv men så fort det kommer någon (spelar ingen roll om det är en männsika, hund etc) så kallar jag alltid in honom och har honom vid min sida. Och på en marknad eller inne i city har jag alltid honom kopplad. Det handlar om respekt åt båda hållen.

  Hoppas StinaFina hämtar sig och att hon får träffa lugna fina och kopplade jyckar så att hon kommer över sin rädsla.

  Kram!

  1. Jag säger INGENTING om lösa hundar som matte eller husse har kontroll över och kallar in. Men denna var inte under uppsikt ens … och matte kallade inte in honom ens när vi bad henne. Hon hade ”noll koll”. I Österrike där vi bott i perioder går nästan alla hundar lösa. Men de är vana vid det och går inte fram till andra hundar utom i undantagsfall. Deras matte eller husse brukar kalla in dom till sin sida …

   Stina har redan idag träffat en schäfer som hon ”lekte” med fast i koppel. Så det verkar bara vara vissa hundar som hon fortfarande är rädd för.

   Kram!

   1. Jag skrev otydligt, min kommentar var en reaktion på bildgatans kommentar om att ”hata” hundägare som inte har sin hund i koppel. Förlåt för min otydlighet.
    Vi är överens :), lös hund under uppsikt och kontroll är prima (jag tycker att det är självklart att när man möter andra så ska man kalla in sin und till sidan just för att många är hundrädda etc). Lös hund utan kontroll är urdåligt.

    Och sköt att höra att det fungerar med några hundar. Hon borde träffa min, han är världens snällaste. På dagiset där han går brukar de använda honom när de ska skola in nya dagishundar. 🙂

    Kram!

    1. Det behöver du inte bekymra dig över. Jag fattade att du hade reagerat på det. StinaFina kan vi ha lös i ganska många sammanhang … hon älskar barn överallt annat och då måste man vara försiktig för hon är så överväldigande … men kanske inte på allmänna platser. Men jag har inget emot … tvärtom … att människor har sina hundar okopplade om de KAN ha det. Och inte uppför sig som den där matten vi stötte på. …

     Kram till dig och din fina hund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.