Nu blev jag också rädd på riktigt …

Precis som opassande Emma och Mymlan och en del av Medievärlden och många många fler …

Sydsvenskans chefredaktör Daniel Sandström skriver ”Politiker och makthavare blir inte sällan arga på folk som läcker till medierna, men en värld där dessa läckor inte finns är en värld där bara makten kan definiera vad som är sant och inte. Så kan vi inte ha det. Det borde också makten erkänna, i stället för att skälla på budbäraren.” (Medievärlden, Axel Andén)

Våra demokratiska samhällen  har sannerligen gått från öppenhet och transparens till övervakning av ”kreti och pleti” och nu har det gått så långt att man med alla medel försöker  ”skjuta budbäraren” och behandla honom (Assange) som den värsta ”terrorist och brottsling” innan det finns något brott som begåtts  (utom möjligen våldtäkten … som ju överhuvudtaget inte hör hit) … han är ju faktiskt ”bara” budbäraren genom Wikileaks.

Så otroligt skrämmande …

Idag räcker det med att väcka maktens misshag för att bli kallad terrorist. Det var nog inte det folk, i trygghetens namn, gick med på att fila ner sina rättigheter för. Idag är mitt mjöl smutsigt för att jag värnar om demokrati och yttrandefrihet.

Jag tycker  … är jag naiv nu ? … att ”man” borde försöka komma till tals … alltså komma på ”talking terms” med Wikileaks och Julian Assange … diskutera direkt .. komma överens om vad som kan och vad som skulle vara verkligen farligt att ”släppa”  och publicera … ur ett politiskt perspektiv.

Julian Assange har försökt … men försöket har avvisats … har jag läst någonstans …

Kina är här … sanna mina ord …

Och jag är rädd …

11 reaktioner till “Nu blev jag också rädd på riktigt …

 1. Öppenhet är A och O i alla samhällen. Tigandet kan många gånger vara mycket farligare. Så även maktspelet bakom stängda dörrar. I och för sig kan spridande av information också användas som ett maktmedel…

  Ska bli intressant att följa utvecklingen…

  Kram

  1. Ett visst mått av sekretess måste förstås finnas och allt kan inte visar upp … förstås. Känsliga förhandlingar, överenskommelser måste ha ”sin gång” bakom lyckta dörrar … men denna hetsjakt … oj oj oj. Det skall verkligen bli intressant att följa utvecklingen framöver …

   Kram!

  2. Jo…men det är som du säger. Assange har – i samtliga fall faktiskt – erbjudit USA att gå igenom materialet och sålla bland det som de anser vara riktigt farligt för enskilda. Detta har de blankt vägrat.

   Så då har wikileaks förlitat sig på att låta flertalet större tidningar med gott rykte gå igenom och gallra i materialet. På det hela taget sköter de sig mycket bättre än våra egna skvallerblaskor tycker jag.

   Det största och mest farliga avslöjandet är egentligen hur inkompetent USA hanterat sin säkerhetstjänst. Man ger 850.000 personer tillgång till ”top secret”-material samtidigt som de har samkört sina register så att en civil kontraktsanställd på tullverket kan tanka ned det som CIA, FBI, NSA, armén’s underrättelsetjänst och amerikanska UD har samlat ihop.
   Med nära miljonen potentiella läckor och vardera av dem med tillgång till ofantliga mängder material så krävdes det bara en enda person med hjälteaspirationer för att wikileaks skulle få det här materialet i håven.

   Jag tror personligen att det USA gör just nu är att bröla som en sårad tjur och svinga vilt av sårad stolthet. De framstår ärligt talat som kompletta idioter.

   Något samtliga säkerhetsexperter varnade för när de började bygga ihop Office of Homeland security som resulterade i det läckande såll de nu skrattretande nog kallar ”säkerhetstjänst”.

   1. Jag har förstått att det är som du beskriver … fast inte vetat. Annars vore det ju konstigt att en person kunnat komma över så mycket material om USA hade haft ett bättre säkerhetssystem. Men en ”brölande” sårad tjur är inte att leka med. Inte en tjur i den storleksordningen och jag hoppas verkligen att inte den ”brölande” tjuren kan förvandla världen så att vi en morgon vaknar upp till något heeelt annat … en mardrömsvärld där ”makten” styr och vi andra aningslöst blir avlyssnade och demokratin är ett ”sken”.

 2. Känner själv av ett obehag. Det där som Orwell skrev om börjar tyvärr skymta allt oftare och tydligare i de demokratiska skuggzonernas skrymslen och vrår…

  Håller dock med Znogge: ska bli intressant att följa!

 3. Håller med dig i dina funderingar. Jag känner också ett obehag som jag har svårt att sätta ord till.
  Hälsn

  1. Jag tycker man kan vara hur kritisk till Wikileaks som helst … men detta är ”madness” verkligen. Vad är de så förskräckligt rädda för … Är det inte bättre att försöka resonera med Wikileaks i stället.

   Kram!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.