Upp och hoppa Tor

slå på trumman bror …

Här gäller det att hålla igång.

Det här helt enkelt livsfarligt att sitta för mycket

Skatan hade vräkt sig ner i soffan som vanligt nu på morgonkvisten, slängt ett öga på förstasidan i papperstidningen och mött den braskande rubriken

Vårt stillasittande förstör effekten av träning.

… stod det. Hon höll på att sätta kaffet i vrångstrupen

– Och jag som hade tänkt börja träna, just idag … tänkte Skatan och läste vidare.

Stillasittande kan vara livsfarligt 

Upp och hoppa …

Det knepiga var att när  Skatan ville citera artikeln från nättidningen här på Skatans Tankar var den mer än svår att hitta.

Livsfarligt att sitta för mycket

Det är lika viktigt för hälsan att sitta mindre, som att träna mer. Forskare från Australien har visat att de som satt mer än elva timmar per dygn löpte 40 procent större risk att dö i förtid än de som satt mindre än fyra timmar, skriver Svenska Dagbladet.

5 maj 2012 kl 01:30, uppdaterad: 5 maj 2012 kl 01:33

Forskarna följde 222 497 människor äldre än 45 år och kom fram till att mycket stillasittande är en alldeles egen riskfaktor, oberoende av hård träning och BMI. Slutsatsen presenteras i Archives of Internal Medicine.

var allt som stod att finna.

 

 

Och Skatan fick verkligen söka …

Ännu finns det hopp om livet … alltså.

Dags för Morgonrundan med StinaFina.

 

11 reaktioner till “Upp och hoppa Tor

 1. Oj oj oj, hur ska man fixa detta? Jag har långt till skrivaren på jobbet och rantar en hel del men mest sitter jag, stilla.

 2. Jag har just läst om det här ”nya rönet” och tänkte blogga om det, men jag iddes inte. Hur mycket tid och resurser slösas på de här undersökningarna. Det är ju helt självklara saker de skriver om. Det vet väl varenda människa att det är skadligt att sitta för mycket, skadligt att inte röra på sig.

  Snart kommer det väl nya rön som visar hur skadligt det är att motionera 🙂

  Kram och sitt nu inte stilla hela dagen!

 3. Jag kan trösta mig med att jag är igång mycket på jobbet och så hundpromenader på det. Hur långt det räcker återstår att se 😉

  Kra,

 4. Hejsan, Eva!
  Hur vi än gör så tar livet slut ! Jag tycker att vi ska göra det vi trivs med och blir glada av den tiden vi har och strunta i alla dessa undersökningar som ger skrämselhicka hos det flesta av oss som är lite till åren komna. Men visst, våra unga behöver röra på sig mer än i dag då dom sitter framför TV, dator och annat tekniskt i stället för att vara ute och leka som vi gjorde när vi var små/tonåringar. Då fanns inte ens TV så vi var i ständig röresle. Grunden till en god konditon läggs när vi är unga.
  Läste artikeln på GP på nätet.
  Simma lugnt vännen 😉
  Kram, Agneta

 5. P.s. Minns nu när jag ser Sigge hur han varje lördagsmorgon 07.00 hade ett program i radion som hette ”Frukostklubben”..tror jag i alla fall. Minns nämligen den hurtiga sången: ”Gomorron, gomorron, hör fåglar sjunga glatt, gomorron gomorron i kör”…! Min äldre bror och mamma var morgonmänniskor inkl. lediga lördagar men det var inte lilla jag…kanske hade varit ute sent på fredag kväll… 😉 Är än i dag morgon trött till max, men mot kvällen piggnar jag till ordentligt…alltid något!
  Kram, Agneta

 6. Vänner! Det är klart att det är nyttigare att röra på sig. Som också sägs i en blogg som Viktkamp pekade på http://swefitness.com/blogg/2012/05/05/stillasittande/ 🙂

  Det vet väl varenda unge …

  Men … att skrämmas med att om man sitter mer än 4 timmar / dygn är det fara å färde … att skrämmas överhuvudtaget är lågt. Det är en djäkla skillnad på 11 timmar/dygn och 4 !!!

  Man kan ju som Pruddelutt föreslår stå och jobba … gå till kaffeautmaten om sådan finnes lite titt som tätt … ta rökpaus (nej, jag bara skoja´… förstås) .

  Mej veeet jedan …

  Kramar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.